Ženski svet

Рад добротворних задруга Српкиња.

Суботица.

МОСТАР.

НОВИ САД.

Добротворна Задруга Српкиња у Суботиди дршала је своју редовну јесењу скушнтинску седниду 19. новембра (2. децембра) 1906. под председништвом Мице Ј. РадиИа ; присутне су биле: Мила Арадаса, Јулка ДимитријевиЛка , Маца Крнајска , Кристина Леиедат, Емилија РадиЛка, Олга Ж. СтатсовиЛка, Катица пл. СуботиЛка, Милка ПоиовиЛка , Кристина Димитријевић, Јозефина пл. Тесач , Софија АтанацковиЛ, Марија КоњовиЛ , Даринка МанојловиЛ , Кристина пл. Зорка Мијатова , Марија Огњанова. Олга Огњаиова , Анка РадосављевиЛ, Ракила СремчевиЛка , Јелена СувајџиЛка, Нерка СувајџиЛка и Емилија Огњанова. Пошто је испостављен прописаи број присутних чланица потпредседница отвара скупштинску седницу и саопштава, да је 30 годишња председница ове задруге Милица ДимишријевиЛка 17. окт. 1906. у вечност се преселила и да је на укопу Задруга присуствовала, а друштвени тајник у име Задруге се опростио са заслужном покојницом. Скупштина је са жалошћу узела па знање саопштење потпредседнице, те је уведена у записник израз туге за изгубљеном председницом, а по предлогу управног одбора у место венца Задруга ће уписати покојницу за чланицу оснивачицу »Слоге« друштва за оснивање фонда у корист срп. гимназије у Н. Саду са прилогом од 50 круна. Узето је на знање, да су приликом смрти председнице наше пзјавшш саучешће Женске задруге из Н. Сада, В. Кикинде, Сегедина, Митровице, Ирига, Ст. Бечеја.и Панчева. За оверовљење записника одређепе су: Софија Атанацковић, Марија Коњовићка и Кристина пл. Међанска. Усвојен је прорачун за 1907. г. по коме је предвиђено примање у износу 1280 К, а у истом износу издавање. Уважена је оставка чланице надзорног одбора Беле СтојковиЛке , те је иа њеио место изабрана Анка РадосављевиЛева. Миленци Прициној и Видосави Гердец одређено је за 1906./7 шк. по 100 К. Иримљене су за редовне чланице Јулка Лакетић, Емилија Огњанова, Ангелина и Марија Арадска. Извештај управног одбора, да је Бела Стојковићка уписала се за чланицу оснивачицу са прилогом од 200 К узет је на повољно знање са ускликом: Живела Бела Стојковићка. Осим .тога подељене су разне мидостиње и умољене: Олга Ж.

Станковићка, Олга Стојковићка и Олга пл. Иродановићка, да предузму купљење чланова прилагача за 1907.—1909. г.

Навршила сс година дана, како јс Задруга Мостарских Српкиња отпочела свој рад. Како мостарски лист „Народ и јавља, та је задруга прикупила скоро све Српкиње Мостарске у своје коло, отворила је септембра месеца прошле годпне своју радничку женску школу, у којој се уче ручном раду до 50 Српкињпца. Рад уче две учитељице, а осим тога уче се деца науци вере од свештеника г. Јов. МуцовиЛа, а уче од мостареких учитељица и српско читање, срп. је зик, историју, и рачун а домаће газдинство учи их гђа Вукосава ЋуковиЛ. Злдруга је октобра месеца прошле године приредила и једну (прву) забаву, којаје, као ни једна донде била посећена и донела је задружној благајни, односно раденичкој шклли 2000 К. Ове године намерава охворити низ популарних предавања за своје чланице и отвориће и* т своју библиотеку, коју је прилично попунила “лепим и бираним књигама, те ће нарочито настојати, да се чланице упознају с најбољим нашим п страним писцима.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју редовну одборску седницу у четвртак 4. (1.7.) јануара о. г. под председништвом своје начелнице, г-ђе Јулке РадовановиЛке. Чим се оверио записник од прошле седнице, известио је перовођа одбор, да се заказана забава друштвена морала одложити на доцније време, пошто су између божића и нове године већ биле заказане три српске забаве овде, и одбор је на. то решио, да се остави приређивање те забаве новом одбору, кога ће идућа редовна скупштина изабрати. Овом приликом је известила предеедница одбор, да су цриложиле на друштвене цели г ђе: Анастасша пл. Мајнарођ. Обреновић и Ермила Николић рођ. Обреновић свака по 10 К као свој божићни дар, што је одбор са захвалом узео на знање. - Перовођа је известио даље одбор, да се матере последњих . питомица Јелице Соботићеве, конзерваторискнње бечке и

Бр- 2. ЖЕНСКИ СВЕТ

37