Ženski svet

главно са одушевљењем пзабрала за почасну чланицу добротворне задруге Српкиња Вршчанака. Гђа Суботићка благодарила је на избору бргојавно а пред прославу пашег неумрлог, српског књижевника, Јована Стерије Поповића, ставила нам је у изглед наша дична почасна чланица да ће споменутој прослави присуствовати п лично се захвалити на избору, да би се том приликом са чланицама наше задруге упознала и прозборила коју. Са великом радошћу поздравио је управни одбор вест о доласку узорне Српкиње у пашу ередину, чинио је припреме, да бп јој боравак у нашој средини што пријатнијим учинио. Но поред најбоље воље задругарице нису могле извести евоје'лепе намере, јер очекујући брзејавно извешће о коначној одлуци њезиној, које није стигло; јер је гђа Суботићка у то време болешћу епречена била; престадоше извађати програм целог њезиног боравка, али и поред тога ставила се наша задруга у свако време на услугу нашој почасној чланици, чим емо дознали, да је у пзасланству Кола Српеких Сестара амо стигла, а били емо уз њу готово цело време, док се овде бавила. ;

У току минуле године управни одбор одржавао је тачно своје седнице, пзвињујући оне чланице овог одбора, које су болешћу или других каквим породичним приликама биречене биле.

Водио је бригу о сиромашним ученицама овдатњих српеких вероисповедних школа, када је 84 ученица топлим зимекпм оделом а 24 ученица обућом снабдео.

Уважто је молбе сиротих удовица, давајући им припомоћ у мањим п већим новчаним свотама. Притекао је у помоћ некој спротињи, која се без своје кривице, у бедном стању налазила. При дељењу милостиња поступао је одбор обазриво и праведно.

Минуле године приредила је наша задруга једну летњу забаву п једно расолопиретво. И једно и друго показало је лепог моралпог и материјалног успеха. Поред наших Орба и Српкиња видели смо на тим забавама и врло леп број пноверних одабраних гостију, који су својим присуством дали јасног доказа о томе, колико цене нашу задругу и да су вољни у свако доба потпомоћи ју у извршењу њених родољубивих смерова. Прилог од мајалесва послат је у Загреб као прилог ове задруге за градњу девојачког интерната. Вотиран је прилог од 50 кр. женском

84. ЖЕНСКИ СБЕТ Бр. 4.

„Алумнсуму“ у Сомбору, 5 кр. „Олози, ит, д. и т, д. -

Примпо је управни одбор молбу „Привредника“ у стварп старања за женски подмладак, позив па прилагање срп. нар. позоришту и молбу „Кола Орпекнх Оестара“ за распродавање календара „Вардара издатог у корист пострадалих Срба у Старој Орбији и Македонији.

Привредник је извештен, да управни одбор са разлога, што само перијодично држи своје седнице, а Привреднику је нужна брза информација, опуномићио п замолио своју чланицу гђу „Љубицу дра Буторкс, да у горњем предмету са Привредником преписку води и потребна му раз: јашњења даје, што је пста одборкиња савесно и вредно одправљала.

Управни одбор је озбиљно размишљао о томе, да би женска задруга требала да узме у своје руке бригу и надзор над шегртима, који су повредетвом Шривредвика у лепом броју емешћени у разним радњама нашега места.

На реду је да прогборимо коју ио нашој „Раденичкој школи“ !

Говорећи о истој са задовољством наглашујем, да су препоне из ланске године већим де“ лом отклоњене, Уверилп емо се о свавесном раду наше учитељице Данице Стојановић у споменутој је потпуно позив свој и знатно ве усавршила у кројуп ша ву женског одела. За доказ томе може послужити тај факт, да су ученице, које су без знања најслементарнијих појмова ступиле у школу,

школи, кој а, ехватила

које су дакле под њом почеле учити, етекле доста лепог знања и рутине, тако, да данав већ и (оне саме) зарађују и своје потребе у жен. оделу саме посвршавају, е друге стране пак та околност, да су оне Гђе, које ву нам школу са поруџбином потражиле, са израдом одела разне врете задовољне биле. Да бп набавили што већи број ученица, те тиме показали и у будуће већег моралног успеха ове школе, покушали омо ове године и држали једпо јавно предавање, којем су присуствовале изузев чланице наше задруге, Српкиње ратарке, које су вољне евоје девојчице дати у ту школу. Пошто емо том приликом увидели, да ће тако јавна предавања временом од замашног утецаја бити, особито по наш ратареки сталеж, чије је знање и познавање оваких наших смерова врло скучено због кућевних великих обавеза; то смо ве решили, више таких предавања држати и на њима се свој-