Ženski svet

Бр. 7. И 8.

а поздравни говор изговорио је перовођа госп. Ст. Атанацковић. Славље је увеличало са но-

вом службом овд. 6Л. срп. црквено певачко друштво и суделовало резању колача. При крају славе је председница — у спо

мен умрле чланице и бивше благајнице гђе Вукосаве Удицки уместо венца на самртиички јој одар — оденула једно сироче са лецим целокупним оделом и обућом.

Иетодобно благодарила је председница свима функционарима, као и многобројним присутним гостима, после чега је тиме дала примера сваком присутпом хришћанину, да за углед приме, те овај обичај и у својим кућама заведу.

Задар. Наша Добротворна Задруга Српкиња и ако се пе јавља чосто у нашем »ћенском Свету« својим радом ипак она живи и напредује, Наше је општество мало, али за то нема ни једне Српкиње, а да није чланица ове хумане установе. У све нас има 82 чланице, па ипак емо заодјели прошле зиме од главе до пете 31 сирото дијете. Поред овог издашног трошка ипак смо при концу прошле 1906. године (тринаеста година рада) скупили главницу од 5510 К и 07 потура. да наше прилике запста Доста, а све то придолази од забава, јер чланарином од 1 К мјесечно слабо би се напредовало, Свакако је натој задрузи зајемчена будућност, јер омиљена за слугом понајвише вашег »Женског Свијета“ који их је проповедајући удруживања, тако занио, да оне неће већ никад њу упуштати. А врло је утјешно, да вам у стању био одржати кроз све

ЖЕНСКИ СВЕТ

бтрг и

вријеме задругиног живота и онда, кад су им муљеви били у завађи (ради српске политике), све задругарице“ еложне. С. Ј.

Сарајево. Добротворна Задруга Српкиња у Сарајеву одржала је на цара Константина и Јелену своју крену славу у својим друштвеним просторијама. После свете литургије о :ветила је водицу и пререзала славски колач уз суделовање срп. певачког друштва »Сдоге«. Председница друштвена, гђа Самарџићка, држала је том приликом леп говор, у ком је изнела задатак ове племените установе, а нарочито је истакла, како задруга намерава идуће школ. 1907 —8 отворити фачку тртезу, те је замолила многобројно присутно грађанство, да у своме кругу рашири глас о том и припомогне, да се тој новој хуманој установи што више притече у помоћ новчаним прилозима. После подне је учинило друштво излет на „Дариву и прикупило тамо нешто прилога за ђачку трпезу.

Мостар. Добротворна Задруга Српкиња у Мостару завршује свом минулом школском 1906—7. годином своју прву годину раденичке школе п може бити задовољна својим успехом па том пољу, поред свег тога, што је била промена учитељица рада.

Задруга је ова основала поред ове школе и задружну књижицу, пз које добијају ученице и друге чланице књиге на читање; али се тужи књижничарка, да се слабо траже књиге од одраслајих женскиња, већином читају саме ученице раденичке школе.

Нар) анн а ни о с о ен (6) БН

|_ЛИС

И А К 8

М

Т

Пева етра ан КА БЛ И Ва НИ

ПОСВЕЋЕНО ДАНИЦИ,

МОДЕРНА ЉУБАВ,

= ПИЈА ДИН 4. ПУТА, —

Када данак отпочива тихи одмор, сутон изумре, а ноћни мрак осветли месец са безброј трептећих кандилаца, у башти под мирисном липом, до које допираху чаробни“звуци пастира, тог безбрижног друга тајанствене ноћи оплакивао сам несретни тренутак мога рођења. У тој ноћној панорами,

неосетно је пролазила поноћ, када сам се изјадан враћао кафанама, те са ноћним беспосличарима, поред веселих прича, песама, вина и кокетних несташних погледа веселих крчмарица, сарањивао сам раздраган тренутно боле. У том првом перијоду мога живота, беху дани проткани нагомиланом тугом и суморношћу. Монотони откуцај часовника био ми је приказ човечија живота, који ми је сада још загонетнији. Био сам свакад суморан,