Ženski svet

Стр. 280.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр“ 12.

засебне дружине, него одељења мушких сокола; али су девојке ипак хтеле да су засебне дружине и послале су засебно своја правила на одобрење, али ова пису одобрена. Сад се девојке наше поново искупиле 20. октобра о.г,и ре шиле, да прошире свој делокруг рада, 1. ј- да се не скупљају само на телесне веџбе, већ да узму у посао и певање, прпређивање забава п да за сироту и слабуњаву школску децу подигну колоније, где ће се о феријама школским деца на здравом и чистем ваздуху крепити, а за школско доба, да им се даје здраво млеко за храну. (Осим тога настојаће, да оснују своју књижницу, у којој ће читати разна поучна п забавна дела п о њима разговор водити. Временом мисле, да оснују и раденичку школу за женску децу. Дру“ штво ће пропагирати даље српску мисао и срп. нар. школу и сузбијати луксус п моду из женског друштва. У присуству 25 девојака конститупсало се друштво поново и изабрало г-ђицу Анђелију Сандићеву за председницу, г-ђицу Јулку Турчићеву за тајника, а за благајника: г-ђицу Драгу Цвејић Костићеву.

Дружина српеког народног позоришта приспела је 22. новембра о.г. из Осека у Нови Сад п 25. новембра отпочела своје представе. Остаће у Новом Саду пуна три месеца п онда ће, по свој прилици, отићи одавде у Сомбор.

Положен темељац новој згради Саве Текелије. У Будимпешти на месту, где је била зграда великог народног добротвора Саве Темжелије, названа »Текелијанум«, подиже се нова величанствена зграда, у коју ће се утрошити око 600.000 К. Тој згради ударен је темељац у недељу 4. (17.) новембра о. г. у који је смештен бакарни ковчежић са споменицом на пергаменту. Освећење је обавио епископ будимски господ. Лукијан Богдановић, уз асистенцију многих свсштеника, а у присуству потпредседника патроната Текелијанума г. А. Хаџића, председника Матице Српске и многог отменог мушког и женског света. Леп говор је држао том приликом управитељ Текелијанума г. Стеван В. Поповић.

Добротворна Задруга Српкиња ПНанчекачких приредила је забаву с игранком, у суботу 10. (23.) новембра о. г. уз пријатељско суделовање тамошње три српске певачке дружине; црквеног, »Венца« и занатлијског друштва.

Добротворна Задруга Српкиња Врштанака, приредила је на божићне покладе о. г. своју уобпчајсну расолску го2бу, после које је настала пгранка. Ова се забава приређује тамо скоро сваке године тога дана а чист приход од тога намењен је на одело сироте српске школске деце.

Верени н венчени. У недељу 11. (24.) нов. о. г. венчала се у овдашњој св. саборној цркви г-ђица Олга Бајић, ћерка г. Владимира Бајића, а сестра г. др. Лазе и Исе Бајића са г. Павлеом Јуришић-Штурмом, поручиком у кр. срп. војсци у Београду. Срећно да Бог да!

Забава. Добротворна Задруга Српкиња у Приједору приредила је на Ваведеније забаву с игранком, у корист своје благајнс.

Црквена општина за спроту децу. Српска, прав, цркв. општина у Џапчеву заодела је и ове године из фундација: А. Вујића, Хр. Врањешевића и А. Георгијевића око 100 сироте српске школске деце из осн. нар. школа. Подељено је 45 пари мушког и 54 парп женског одела и утрошено је на то 1305':60 К.

50 годишњица. Уважени почасли прота врањевачки, г. Милош Рајковић, прославио је на Арапђелов дан о. г. 50. годишњи својучитељски п свештенички рад. У тој прослави, како смо извештени, учествовало је сво Врањево (ЛАрач) и суседно место. Тур. Бечеј, јер је госп. Милош Рајковић врло обљубљен и поштован старешина у та два српска места, Желимо му од Бога још дуга века, да може послужити народу своме тако радо и весело као и досад. Живео!

Одликовање. Литерарна дружина српских учитељских приправника у Сомбору »Натотшевић« ценећи заслуге г..Славка М. Ковића, учитеља у Мостару, као бившега председника те дружине, изабрала га је на својој последњој седници за свог точасног члана п уручила му почасну диплому, Г. Косић је као приправник неуморно радио око напретка и развијања ове установе, зато је и заслужио, да га »Натошевић « одликује оваком лепом пажњом. Ми му искрено честитамо!

Српеки Соко из Карловаца, приредио је 10. (28.) новембра о. г. своју забаву уз учешће новосадске трговачке омладине и женског одељења Соколица из Шида, у Новом Саду јавну веџбу с игранком. Забава је била добро посећена пи донела је лепе моралне п материјалне користи истом друштву, које је наменуло чист приход на подизање зграде за карловачки (око; Еога ради се примају и добровољни прилози са захвалом. »Преодница«“, дружина учитељских приправница у Сомбору одржала је своју заказану забаву, која је у сваком погледу добро испала, Песме и остали прикази (као »Херцеговачко робље« и »Србинове гусле« у живој слици) задовољили су у свему многобројну публику. Г. Блажек, проф; Светозар Дамјановић п учитељица Видосава Летић, као редитељи заслужују похвалу. Чист приход од те забаве износи: 42935 К, који се прикључио фонду за оснивање пнтерната српске учитељичке школе у Сомбору.

Изједпачење старог и новог календара. Некп наши. листови донели су вест, да је изаслата руска анкета, под председништвом великог руског кнеза Константина Константиновића довршила свој посао око изједначења старог п новог календара и да се сложила с тим, да се стари календар (јулијански) већ идуће 1908. године помакне с 13 дана у напред тако, да се од месеца фебруара идуће године одузму 13 дана, те