Ženski svet

Њ

Стр. 288.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр: 12;

ОФ незни одржавању лепоте,

Приблпжава се покладно врпјеме, скоро ће пгранке п друге забаве п концерти започети, у првом реду кућпе забаве п полазак позоришта. То ву све прплпке, где дамо сталпе дужпости пмају, а по анато је, да снака дама хоће да буде лепа и да на себе поворност обратп.

То се пастојање не може нп једној дами замјеритп, јер око само тражи ле. поту, и зато је то хвале вриједно, што даме настоје, да буду лепе, алп што крај тога силно греше, то им се не може опростити. :

Ево примјера па судите,

Неке даме. умјесто лјепоте не само да обратпо получују, већ чипе такове сгвари са својом кожом, као да је кожа на лицу комад платна, којп се даде по вољи

начинити, а када се не свиђа, да се је-

дноставно одбаци. Даме треба само мало да помисле шта чине, када се одлуче ттминке (белила) п пасте па лице натоварити. Зар је то лепор Некоје даме па: мажу лице са раапим стварпма, које су сваком мушкарцу управо одурне, а дотизне си утварају, да су лепе, п чуде се, како то, да се ипкому не свађају. А друге су опет сретне и пресретпе, што се ва њима гледа, п мисле, да је то радип њихове лепоте, која побуђује сензацоју; оне се варају, то је само зато, што пм је лице модро постало од ттмишке п фетпудера, па се свет окреће п гледа то чуд,, које плаву или вполет кожу пмаде. 'ТГако изгледају дотпчне на улици, алп бев да ва то знаду. Код поласка од куће погледају у огледало, а псто тако и када се поврате кући, а пошто је код куће скоро увек једнака температура, пе подлежи шминка никаковој промјенп, алп кожа ом је увек суха и изједена плп се набора.

И то је велпка погрешка, што даме мисле, кад пмаду пудера на лацу, да то мора цијели свјет знати, п даје то нешто нобел, кад се пудер на лицу види, као да је лице брашном повиџано. Та то све не мора пи не смије бити, пудер се на лицу не смије видети и мора тако невидљив бити, да и онда, ако се лице знојп

НОБИЛИОР ПАРФУМЕРИЈА У ЗАГРЕБУ. ИЛИЦА БРОЈ 33.

и зној обрисан буде, не смије лпце никакову промјену пеказатп.

Даме, које тому вјеште пипсу, нека тамо, где купују пудер плп елпчне стваут пптају, што пм лицу пристаје, и како да упогребе, свако ће пм то радо показати.

Даме, које пмаду бело лице, не употребљују више тминке, то је већ саема 8 старјело. Сада пма једна водица, иста се много употрсбљује у Француској п Еиглеској, од ове се водице неколпко капи са вунђером на образима растире, а то је најлепше, гсга не бојадише црвено, већ управо краспо ружичасто румено, впој псту пне може екивути п мељатп. Га се водпца добије под пменом Ка Веџа Вјеја уз цепу од 1 круне по боци, која је јако издашна и траје целу годппу.

Ко то имаде, за тога је свака шминк; сувпшпа, а дчце је увек лепо свеже.

Нузгредно још ваља упозорити даме, пека де свакако прз спавања умивају, да им се кожа свежом одржи, а што је најглавније, нека се умсвају у кпшици или још боље у води, која је у вемљаном лонцу прекувана. Код умивања нека само Нобплизр сапуп употребљују, да им се кожне тнупљи ипце добро очисте, а оне, које пе могу сапуп подносити, морају Мугмапа љепотни пратак умјесто сапуна употребитп. Брпеање лица треба увек само са грубим ручипком обавити, то до бро лјелује на кожу.

Ове даме, које пмају кожпе нечестоће плп које употребљују пудер, нека без= увјетно после умпвања лице са мало МоБог Стете лако намажу (по проппсу) а накоп тога нека се Нобилиор пудер на лице метне пи тако обрише, да постане лице лепо, алп пудер сасма невидљив. Опе даме, које употребљују пешто ва обрве или науснтпце, нека пазе п добро запамте, да се обрве смију продуљпти, а углови наусница не смију се румепити; од тога изгледају уста велика, само средина од наусницасмаје се мало нарумепити.

Даље савјете п упуте у свим тоалетним стварима п за негу лепоте даје врло радо и бесплатно на свакл упат

атман га саланснетттие ње

Штампарија деоничарског друштва Браника у Новом Саду.