Ženski svet

Стр. 286.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 12.

Исправак.

У последњем 11. броју нашег ливта поткрале се веће погрешке у песми „Пролећу“, на стр. стоји потпис „Ломар, место Лончар. Ћа стр. 209. у песми: „Напех струне« у последња два реда стоји сади, место сада и сиог, место свог. Молимо, да се ово пешрави.

На стр. 544, у песми А. Р. Шантића у последњој строфи 3. раду треба место речи ог треба да се чита: Господ. На истој страни у песми г-ђе Савке Суботићке стоји у наслову својој сестаричини, а треба братичини.

БЛАГОДАРНОСТ.

Госпођа Марија Савић, оснивачица и многогодишња бивша благајкиња добротворне задруге Српкиња Белоцркванкиња, даровала је ове године приликом пререзивања славског колача 50 круна добровољног прилога запружној благајни. Управа задружна изриче племенитој добротворци својој на том лепом дару своју најтоплију благодарност.

Бела Црква, октобра 1907. Зорка Стефановић, Ђока Поповић,

начелнида. перовођа.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

Изишли су из штампе ови српски стручни календари за год. 1908.

учитељеки Калетар

под уредништвом Богдана „6. Турђевића, Доноси одабране чланке из педагогике, ликове српских и страних педагога, те имена свију Срба-учитеља у Угарској, Хрватској и Славонији, Босни и Херцеговини, Далмацији, краљевини Србији, Црној Гори, Ст. Србији и Македонији. Права учитељска књига. Препоручен од срп. кр. министарства просвете у Београду и од Великог Управног и Просветног Савета у Сарајеву.

Џепни формат. фина израда. Цена укориченом 1:20 К.

Ср пок свештенички календар

под уредништвом г. Васе Николајевића, проте у Ирагу. Овај је календар удешен, да по све одговори практичној потреби свештенства, а доноси и расправе из области богословије. Без овог календара не треба да буде ни један српски свештеник. Формат календара је џепни, увезан у фино. платно, са бележницом, те је веома погодан за парохиј-

ске потребе. Нарочито скрећемо пањњу'

на тачан еванђелистар, који се налази у календару. Цена је 1'20 К.

' ' ~ 6 „Овикшња“ под уредниитвом г. Радослава еивановаћа,

календар »Добротворних задруга Српкиња« у целој аустро-угарској монархији. Давно се већ осетило, да наше интелигентнаије женскиње немају свога посебног календара. Озим календаром иде се на то, да се тој потреби доскочи. Календар ће бити намењенд)бротворним задругама Српкиња, те ће обухватати све женске задруге у С Угарској, Хрзатској и Сла вонији, Босви и Херцеговини и Далмацији. Доносиће потпун преглед и: мовног стања тих задруга, те тачан списак часништва, као и почасних чланица тих задруга.

»Српкиња« ће ссобито добро послужити за међусобно зближење Српкиња, у колико ће изношењем рада појединих задруга соколити и подстрекавати остале задруге на том пољу.

Календарско издање је фино, формат салонски, (као и у »Учитељског календара«.) Цена је обичном издању 120 К, а фином 2 крунг.

Новац за ове календаре треба што ·

пре послати потписаном, јер се због

великих трошкова око издавања, ка

лендари штампају у ограниченом броју.

У Земуну, на св. Димитрију 1907. Богдан . Ђурђевић,