Ženski svet

Бр, 2. искреност,.. душа познавање ерца“!. — У унутрашњости сам осећао нешто неразумљиво; што ме је гушило, давило.... Нешто ме је гонило, да кажем.... А шта2.. коме.. Не: знам, не знам!“

У овој мојој забуни, као да сам чуо твоје проничко смејање... Ти сп се на ово све пронички смејала, са неким пребацивањем, које сам ја добро Реј лана алп ти мене нисп разумевала!..

А када си ти сасвим пшчевла, у мојој души нестало је борбе. осећаја; нестало је неразумевања; али је остало нешто,.. нешто што ће вечпто остати!..

И ако се ти смејеш иронички, и ако се показујеш да ме познајеш, вараш се, вараш!....

Ја ћу ипак гледати своју празну младост, кроз оквире варљивог идсализма;

где лута кроз тамну, непрегледну маглу,.

тражећи оно, што никад можда не ће наћи... Душа ће моја и даље блудети, незнајући за слатке часове, младићске

с

ЖЕНСК И СВЕТ

ГЛАСНИК,

ал МЕ маште; тражећи стварност. Ја ћу ипак бити неразумљив... Па и када се налазим у твојој близини; када говорим с тобом, борим се, тешко ми је; јер мислим на живот; на самоћу; на празну будућност!... Само твоје погледе; они ће ме подсећивати на оно, што кријем у души.... Подсећиваће ме на тајну, која ће вечито остати; која ће можда бити узалудна, али пекрена п истрајна... Та моја тајна брће мп једини сапутник, по магловитом путу, моје младости; али ће ми увек даватп снаге и утехе; биће ми символ, који ће ме увек пратити!... Ова ће ме гонпти, неком заплетеном, узалудном циљу, која можда неће бити у стварности, али нека гл моја машта ствара !...

Ти ме ипак нпкад већеш разумети; а можда ни покушати, да не разумеш па и ако:...

Тајна моја остаће вечита, ја ћу о њој сањати, а њу нико не зна, само ја је знам; ја ћу је само и знаги!.

7)

С.

Девојачко Коло у Шерлезу под руководством г-ђе Катице Георгијевићке, прпредило је једну забаву, са које је чист приход упстрсбљен на одело сироте школ. деце, а пало је толико, да су заодели 16 деце.

Верени и венчани. Г-ђица Меланија Адамовићева, ћерка угледног п уваженог пок. Шандора Адамовића трговца у великом, верила се с г, др. Тасом Џастанијом, лечником пз Фијуме (Ријеке), а родом из Брода (Славонског).

Г-ђица Бојана Дамјановићева из Ирига, верила се е г. др. Николом Драгичевићем, лечником из Панчева.

Г-ђица Богомила Марковић наша претплатница из Митровице, ћерка г. Саве Марковића, кр. судб. већника, венчала се 13. (26.) јануара о. г. са г. Владаном Шлавшићем, кр. котарским приставом из Митровице, а еппом г-ђе Милеве удове Плавшић из Батајнице. у

Г-ђица Даница Давидовићева, ћерка Гг. дра Богдана и Маре Давидовића председнице и тај-

ника Добр. Задруге Српкиња у Т. Бечеју верила ве о ев. Јовану о, г. е г. др. Марком Не дељковићем из Т. Бечеја.

Г-ђица Мара Богдан, ћерка назмег пријатеља и председника српске православне црквене општине велико кикиндске г. Марка Богдана, верила сее г. др. Шацом Марковићем, адвокатом из Нов. Сада.

Г ђица Зорка Петшровићева, ћерка уваженог трговца вршачког, пок, Симе Петровића и матере Софије рођ. Берић из Сомбора и сестричина пок. књижевника Стерије Поповића, једна од најобразованијих вршачких девојака, верила се е г. дром Душаном Гргиним, ивџиниром града Крушевца у Краљевини Србији.

Спећно да Бог да!

Словенске соколске вечери. О Видову дне ове године прославиће Српски Соко у Београду, као најстарије српско гимнастичко друштво, своју 25 годишњицу опстанка. Том приликом доћи ће на ту славу 4000 едовенеких Соколова,