Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стра= ој

ШТА ЈЕ ПЕСМА:

Песма је израз здравља, Радости и севдаха;

У несми Бог се јавља Човеку самртном:

Песма је знак весеља, Без бола и уздаха,

Песма је храм спасења —

Лек срцу рањено.

Нека се небо мрачи, Нека се свуд облачи; Нек' муња небо пара, Нек грми страшни гром; Нека се са свих страна Подиже бес вулкана, Нек дркти земља стара, Нек тутњи пода мном!

Гаврани нека врани Крвава крила шире, И нека гракћу сами, Другар им нисам ја ! Бог мене моћни брани; И звуци моје лире Светилник биће тами: То нека сваки зна !

- 1Х- 1906.

К ~

Ја мрзим мутне дане И очи уплакане, Нашто плакати, ето, Када се мрети зна"... Па кад се мрети мора, У пркос свих злотвора, Славићу дело свето: Певаћу песме ја!...

Амор је са Венером Нектара слатко пио, Када је само дивне Слушао песме пој; Бајазит с Оливером Да ли је срећан био: Када на златне гривне Падаше суза —- зној»

Нећу да морим груди Невољом овог света, Шо ће ми туга, људи, Ако ко Бога зна!... Док мило сунце сјаје, Док плови мирис цвета, Док небо љубав даје: Певаћу песте ја.

Чед. М. Шљивић.

Е

доп

Турија. Другн дан Божића приредила је турпјска омладпна забаву са дилетантском представом, а под управом и надвором г. Крете Малетатшког, учитеља. Приказали ву „Свекрву« п „Злу жену“.

Ово је већ други пут, да нам је омладина пружила прилике, да и ми овде у Турији, које вече са пупо лепа уживања проведемо. Омладина нам је покавала, да се са лепом слогом иу Турији даде нешто племенито спровести. А да је п народ жељан лепе забаве, то сеп овом приликом видело, јер дворана је била пуна народа. Сви су дошли да виде, шта је кадра њина омладина да спроведе. Сви су били задовољни и одушевљени игром младих дилетаната, који су као

И СИ.

нови дилетанти врло добро сваки своју улогу одиграли.

После дилетантске представе почела је весела младеж игранку, која је све до воре трајала у највећем одушевљењу и расположењу. А ми старији гледајући уживали смо.

И материјални леп успех су постигли, јер на каби је пало 109 круна, а од частог прихода одредили су, да се три добра ученика из школе г. К. Малеташког, награде са дечијим листом ,Споменком“. Киавела омладина!

М. К. ЏМ. рођ. 6.