Ženski svet

Бр. 7==8:

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 169.

дра Ховорку, председница је, њој је, као најбољој, најспособнијој, најзгоднијој поверено, њу су изабрале Чешкиње, да им она буде председница, душа, без сумње зато, јер је најбоља међу свима њима. Ето видите ви, који ништа не вредите, па зато ни све остало не цените, што је српско, ето видите како може, како ваља Српкиња, кад види, кад се упути, па према томе просуђујте, шта би наше Српкиње и за Српство учинити могле, да све заједнички раде, да се упуте у народне потребе. Наше Српкиње поносе се и треба да се поносе тиме, ма да нису иначе у народним патриотичним пословима ни из далека стигле своје чешке сестре.

Али једно морамо нашим Српкињама већ сад признати. Док ми, мушке главе, готово друго ништа не радимо, већ у главном само смишљамо, тражимо и цепидлачимо, како да се више и већма између себе посвађамо и раздвојимо, наше Српкиње неће да знаду за нашу тесногрудност, већ оне у 50

· њихова друштва баве,

до 60 места наше Митрополије основаше српска женска друштва (која се зову добротворне задруге Српкиња), а у та кола уђоше све ваљане Српкиње без изнимке и разлике, без об6зира на то, јесу ли се њихови мужеви мање или више између себе посвађали и искварили — бајаги из превелике љубави за Српство.

Ето у томе и толико су и наше Српкиње одскочиле и испредњачиле, а то је врло много, кад се зна како ми Срби људи не можемо готово ни у чем никака заједно.

Зато предлажемо и желимо и молимо, нека наше Српкиње оду у Праг, нека се поуче, чиме се Чешкиње и нека оснују што пре Савез Српкиња, (кад би влада допустила2) јер ако нам ни наше жене не нађу бољег посла од овога, што се у нас и између нас ради, зло ће бити, наопако ће бити, упропастићемо се сами — а све бајаги из превелике љубави за Српство, ради превеликог патријотизма. Привредник.

х

Снјевао сам...

Снојевао сам о љепоти Пуста раја,

Гледао сам рујну зору Са Синаја.

Дивио се светој слици Са олтара,

И слушао бојну пјесму Са Чегара. |

Сад у сјају ока твога Нове дражи,

Нове сласти и милине Срце тражи!

Бос. Петровац.

+ Богдан—Крајишиик.

пути

Сретан живот.

Љуби непријатеље своје. Ради по вакону и ти ћеш сретан бити,

Ако радиш против закона онда ће ти закон противник бити и тебе подјармити.

Ако си сагласан са својим противниВН ан САМИ БАРОНА ЧИ а ПАДУ ва истога,

Једини противници, које човек има јесу његови властити створови, и од њега зависи, да од својих непријатеља створи пријатеље.

Увек говоримо о надмоћи греха, заблуде, болести, смрти. Ипак једини прави пут, да се одупремо сваком злу је-