Ženski svet

Стр= 110.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Брате:

сте тај, кад сву пажњу нашу обратимо према добру.

највише нам бриге задаје то, што много живимо у прошлости и будућности, а врло мало у садашњости.

Боравимо у прошлости и мислимо какве смо погрешке учинили, те у колико би боље било по нав и по остале, да смо противно радили. Ипак поново упадамо у ту погрешку, јер непрестано о њој мислимо, јер мисли на прошлост нарушавају радост нашег живота, држе нас зауздане, те нас на тај начин притискују и постајемо спутани.

Кад нам изађе пред очи прошлост, треба је се отрести, и замислити, да је мртва и да је ништа више у свету не може оживети. Ми пак не живимо у прошлости, ми живимо у садашњости.

И опет се бринемо ради наше бубућности, правимо планова, надамо се на будуће дане, недеље, те тако употребимо своју снагу, енергију и некористан напор, да удесимо своју будућност и тако губимо срећу, која би нам данас боља била. |

Данашњица је моја, с тога хоћу да живим данас, хоћу из сваког тренута да извучем најбоље добро, и да сваки тренут свога живота испуним радошћу. Нећу свој дух да трошим страшним мислима о ономе, што је прошло, а нећу да истражујем оно што ће бити, доћи. Садашњост треба да ликује.

Тада ће ваздух око нас чист бити,а

= -шне=–—————

Рад добротворних

Темишвар.

Српска женска добротворна задруга у Темишвару одржала је 27. априла (10. маја) 1908 г, седницу своје редовне скупштипе.

Та задруга имала је до тога дана једну скупштинску седницу, шест одборских и више пододборских седница. Решила је 62 предмета равнога садржаја. Расправљало се највише о дељењу милостиње и приређивању забаве: До данашњега дана имала је задруга 12 почасних чланова и једнога члана покровитеља, Покровитељ је преосвећени господин епископ, који се и у минулој

сунце нашег живота јасније ће сијати, осећамо, да нас је поплавила срећа и здравље.

Да, здравље! Наш се дух освежава и повнаје истине и хармонију садашњег тренутка, када кроз врата дрмиња светлост живота и хармоније просија. Ми ћемо тада видети, да нема ништа, што се има савладати.

Јер сви духови очајања, против којег се слепо боримо, ишчевли су; ми смо слободни људи; слободни од притиснуте прошлости и мрачне будућности, те смо потпуно сагласни са законом велике и моћне садашњости.

Набрзо ћемо увидети, да немамо никаквих противника да савладамо. СОтварати

· себи бриге значи тлачити време, енергију

и задовољство. Ако хоћеш да си сретан и да имаш успеха у животу, онда бев-. брижно мисли, имај неограничене оптимистичне вере и поверења у свој властити слободан дух. Онда ћеш имати успеха, бићетш здрав и сретан на сваком кораку у твом животу.

Једина права моћ у свету јесте моћ човечје мпсли, човечији је разум божји заступник на земљи, који тежи за бољим животом на земљи.

Јарковац, 2. (15.) Априла 1905.

С немачког

Ђорђе пл. Бота,

свенттеник.

задруга Српкиња.

години интересовао за ову задругу и помагао је у сваком њеном корисном подхвату.

Редовних чланова имала је задруга 94. Од тих је плаћало по 10 К годишњега прилога 4, по 8К4 побкапоо5 Ка 81 по 4 К, Задруга је изабрала местну српску прав. цркв. општину у фабрици за свога почастнога члана, „Даље је добила 14 нових чланова и то гђе:пуковниковица Ана Сретков пл, Костанкова, Ана Николић (Сент- Андрија), Јелисавета Жупунски (Канак), Марија Драган, Меланија Летић, Јелена Прекајски, бароница Мица Рајачић, генераловица