Ženski svet

Бр. .4==8:

ЖЕНСКИ СВЕТ

(етра

Фани Давидов од Иланџе, подпуковница Видосава Шашић; господу: др. Петроније Трбојевић, барон Влада Рајачић, генерал Светозар од Иланџе подпуковник Гавра Шашић.

Смрћу је изгубила задруга у минулој години

Његову Светост српскога патријарха Георгија Бранковића, као почасног члана, даље: гђу Марију Бранкован, др. Бојана Стефановић, ___М ове године приредила је задруга парастос умрлим својим члановима у суботу 22. априла (4. маја), којом приликом је изволео чинодејствовати пречастни г. Јован Новаковић, протојереј темишварски,

На потпору сиротиње утрошено је 170: К. Местном варошком уточишту даровано је 50 К. Српском певачком друштву у Босанској Крупи припослано је као уздарје уз клин 10 К,. На одело српској школској деци издано је 440 К, Потпомогло је привредниковог шегрта Боку Кужету, који сада учи кројачки занат у Будимпешти. Стални даривачи ове вадруге су: овдашње племените српске цркв, општине — градска и фабричка градска са прилогом од 100 К фабричка са прилогом од 50 К. Даровали су даље: чиновничко удружење 80 К. Рафинерија 20 К, српска мехалска штедионица 20 К.

По друштвеним рачунима био је у год. 1907. Приход 2791'68 К Расход 278116 К, сувишак 6052 К стање штедионичких улога је 3429'74 К.

Најлепши успех ове задруге је њена забава, коју је приредила 27. јануара (9. фебруара) 1908. год. у просторијама варошкога редута.

Што се чинило, да је немогуће, то се овом

приликом збило. Мека и нежна женска рука искупила је и прибрала цело наше српско друштво, Тога вечера искупило се оно, што је одавна завађено и раздељено, те се српско друштво достојно репрезентовало, те поново утврдило стари његов лепи глас међу овдашњом страном публиком. Палма признања за успех самога концерта припада лепој и милој гђици Софији Јоцићевој „из Н,. Сада. Својом лепом и савршеном свирком задивила је свакога, који има смисла за музичку уметност; желимо јој, да по оној старој немачкој пословици: „КипзЕ тасће Сипз!“ постигне све што својим уметничким срцем жели, а да јој што скорије зазвучи она стародавна српска слат. ка тужаљка, која се зове сватовац,

Госпођица Јелена Павловићева из Оравице

очарала је све својим меким и пуним сопраном, — Г. В. Водваржка дао нам је својом свирком на контрабасу ретко уживање, Неверовно се учинило, да се могу тим тешким и гломазним инструментом изводити таки фини звуци какве тада чусмо. Ну г. Водваржка је већ стекао признања с тим у страном свету дајући са успехом концерте у Финској, Шведској и Норвешкој. При крају концерта свирао је уз гусле г. Михајло Прита. Зар уз гуслер Гусле у Темишвару г Јесте и у Темишвару јоште живе гусле, јоште ту живе „и кућа и људи“. Управо је дирљива појава да се Српкиње у Темишвару сећају српских гусала. Док се српске мајке сећају српских гусала неће доћи у нас оно доба, у којему „језик од стра неми, а име ветар тре“.

Забаву ове задруге удостојио је својом посетом Преосвећени Г. Епископ Георгије, покровитељ њен,

Страна публика, која је у великом броју посетила ову забаву, отишла је задовољна кући са изјавом, да ће увек долазити на ову српску забаву, јер се на њој може много лепога чути, а добро се провести. И материјалан успех није изостао иза моралнога. Чист приход износио је 73962 К при свем том, што су издатци износили око 1000 К.

И ове године, као и сваке, приредила је задруга бадње вече за Привредникове шегрте,. То шегртско вече утврдило се већ код нас и наша публика очекује сваке године његово приређење. Шеегрте из предграђа фабрике угостила је задруга у тамошњој српској школи, Тамо се искупила српска публика и са уживањем посматрала је до 50 здраве, крепке деце, Поред бадњеданске вечере поучио је децу епарх. школ. референт г. Љубомир Лотић. Шегрти из града, Јосифова предграђа и предграђа Јелисаветине вароши искупили се беху у српској градској школи, Тамо се беху искупиле и госпође као домаћице, Ту је био и почасни члан задруге пречастни г, прота Јован Новаковић, који се ревно брине о тој својој младој пастви. Децу је поучио месни српски учитељ и перовођа ове задруге.

Док су госпође спремале дарове, који се састојали из јабука, ораха, колача, слаткиша, које су госпође донеле из обиља својих божитњих столова, даље чарапа и марама, одвео је учитељ децу Преосвећеном Господину Епископу. Г. Епископ примио је децу — њих 46 — у великој дворници за скупштине. Присутни су били сви