Ženski svet

Стр. 188.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бри ==,

областима, молећи словенске сестре да заједнички пораде на побољшању поло. жаја Српкиња из Неослобођених земаља. Говор је поздрављен дугим пљескањем. О положају својих сународница говориле су изасланице ческих, пољских и других словенских женских задруга и бурно су повдрављене.

Свечаности поводом овога конгреса, испале су врло добро, као и сам конгрес, Делегати из словенских земаља били су предмет највећих овација. Чехиње су сјајно дочекале и испратиле своје гошће, које су се почеле разилазити својим домовима са конгреса, који је манифестовао заједнички рад словенског женскиња (Сл. Кор.)

20.000 круна Привреднику. Председник Српског Привредног Друштва Привредник, познати господар Исидор Добровић из Дарувара, прилаже — као што је познато — од почетка сваке године по 2000 круна томе друштву ва трошкове око тих послова. А сад, ово дана, пригодом овогодишње скупштине поклонио је тај велики добротвор те установе осим тога друштву још и једну своју осигуравајућу полицу од 20.000 круна, да тиме и од своје стране за вечита времена обележи прву десетогодишњицу заузимања тога ерпског друштва.

Господар Добровић плаћаће и даље пристојбу те осигурације, а помагаће, као и до сад, своје миљенче, а ми желимо, да поживи, да помаже и да се радује још много, много година успешном раду тога друштва, које је под управом његовом и његових другова, постало најшира и најопћенитија свесрпска привредна установа.

Нове српске земљорадничке задруге. Основане су, од суда потврђене и у авваничном листу обнародоване српске вемљорадничке задруге, те су и рад от“ почеле: у Темеш-Моноштору (Тамишка жупанија) и у Старчеву (Торонталска жупанија).

Главна, скупштина српеког привредног друштва „Привредника“ у Загребу одржана је тамо 8. (21.) јуна о. г.

25-годишњица · Добротворне Задруге Српкиња Вршчанака обављена је у недељу, 8. (21.) јуна о. г. на свечан начин. Чланице су корпоративно ишле на св. литургију, а после св. литургије одржан је посмртни спомен умрлим чланицама. После подне тог дана одржана је свечана скупштинска седница у раденичкој школи, где се држао поздравни говори где се читала историја постанка и рада друштвеног. У вече је одржана забава уз пријатељско суделовање мушке и женске омладине, вршачког срп. цркв. певачког друштва, срп. занатлијског певачког друштва, ратарског збора, г-ђице Јулке Цијуково и г. Саве Томића, вршачког поседника. (во је већ шеста овострава Добротворна Задруга, која је навршила 25. годину свога благотвор ног деловања. Келимо јој дуга живота и лепа напретка.

Пенчевачка Раденичка Школа Добро. творне Задруге Панчевкиња довршила је своју 1907.—8. школ. годину испитом и лепом изложбом у ручним радовима 16. (29. јуна о. г. Школа та депо и постепено напредује. Имала је прошле године 64 ученице, међу којима је било 20 приватних. Ученице су поред рада имале и поуке у науци вере, српском језику, рачуну и писменим радњама, пи покавале су леп успех у свему.

Дружина српског народног позоришта, довршила је своје представе ва ово лето у Ади и распуштена је на шестонедељни летњи одмор.

Требињека прослава. На Петров и Павлов дан, 29. и 80. јуна (12. и 13. јула) о. г. обавиће се у Требињу лепа слава: Освештаће се нова српска православна црква, храм св. Преображења, освештаће се нова српска народна школа и застава српског певачког друштва „Соко“. Чин свих свештања обавиће Високопреосвећени г. митрополит захумско-херцеговачки Петар Зимонић. Освештању школе кумоваће госп. Лука Ћеловић, поседник из Београда; друштвеној застави певачког друштва кумоваће г. Јевстатије Гаћиновић, архимандрит с манастира Добричева. На