Ženski svet

Бр. 1==8.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 181.

венчала се са г. Миланом Недучиним трговцем из Вел. Кикинде.

Чика-Јовина прослава. Српски учитељски збор у Вел. Кикинди прославио је с децом школском 81. маја (18. јуна) о. г. у српском црквеном дому пре подне у 10 часова чика-Јовин дан. Улавак је био бесплатан. Деца су декламовала, певала све чика-Јовине песме.

Нова женска подружина. УКене у Вел. Градишту у Србији основале су подружину »Жеенског Друштва“ 80. марта о. г. коју је Београдско Женско Друштво примило, као своју 81. подружину.

Добротворна. Задруга Српкиња у Вуковару држала је своју 19. редовну скуп“ штину 8. (16.) јуна о. г. Та вадруга има 3 почасна члана, 106 редовних и 45 до. бротвора. Капитал јој износи 12.619'96 круна готовине. На челу задруге стоји: Ангелина Петровић.

Редовна скупштина Српског Учитељског Конвикта у Новом Саду одржала се у среду 25. јуна (8. јула) о. г. на којој су поднесени извештаји о раду управног одбора за прошлу школску 1907-8. годину, извештаји рачунски, прорачун за идућу годину. Обављен је избор питомаца и питомица, као и избор часника за идућу годину. По извештају тог друштва, који нам је достављен пре скупштине има то друштво 115 чланова оснивача (учитеља и учитељица) и 440 чланова потпомагача. Прошле године било је у заводу 12 питомца и16 питомица свега: 88. Од тих је у току године иступило 8 и 1 је умро, те је до краја школске године остало у заводу 19 питомаца и питомица. Друштво има своју кућу у вредности од 118.500 К, а осим тога у намештају, у удовима, потраживању и друго 10.996'42 К; св.та: 129.496'43 К. Дуга има: 19.801'91 К те према томе чисто имање: 110.194'52 К. Из тога се види, да је друштво за својах 17 година врло лепо напредовало и да заслужује сваку потпору.

П. Конгрес словенских жена отворен је 21. јуна (4. јула) о. г. у Прагу ве ликом свечаношћу, Жонгрес овај приређује савез ческис женскиг друштава. На овом

конгресу, који ће трајати неколико дана, и бити скопчан са млогим лепим свечаностима, дебатоваће се о стварима, које се тичу интереса жена из свих сталежа и из свих словенских земаља. Го: вориће се о овим темама: Преглед рада жене у опште и њен будући вадатак: — Жеена домаћица, жена у породици. — Жена на раду за свој народ. — Кена у раду социјалном. — Жена у раду ва васлугом. — Образована жена. — Права жена. Предавања о женама свиг словенски: народа. Савев Ческих жена позвао је на овај конгрес пи „Кенско Друштво у Београду и друге српске женске задруге. Жеенско друштво у Београду изабрало је ва свога делегата, гђу Делфу И. Иванићку, која је отпутовала у Праг, где ће на конгресу словенских жена држати предавање о Српкињама из свих српских земаља. Госпођа заступа на конгресу и „Коло Српски Сестара“. На конгрес је стигао велики број Рускиња, Пољкиња, Ческиња, лужичках Српкиња и Словен: киња. Пријављено је 46 говорница.

Највећу заслугу ва конгрес има Петефи Оројек беккућ Лепа у Шрагу (бројепа чИса Фајо 84. и вредна пред седница овог савеза ческих женскиња госпођа Зорка Дра Ховорке, по рођењу Српкиња из Новог Сада.

Шраг 25. јула. Завршене су седнице ческо-словенског конгреса женскиња, пошто је цео дневни ред исцрпљен. Чески листови констатују, да је конгрес сјајно убпео и да је био многобројно посећен. Највише је било Чехиња, затим делегата женских задруга из других словенсвих земаља, сем Бугарске. Осим феминистичког покрета, који је заступљен био у говорима, истицана је нарочито и идеја о заједничком раду словенских жена на општим идеалима Словена.

Првог дана конгреса, који је држан у свечаној сали старог општинског дома у Прагу, изасланици београдског женског друштва г-ђа Делфа Иванићка, изнела је у реферату, који је трајао два сата, положај Орпкиња у свима српским вемљама и опширно говорила о тешком положају жене у неослобођеним српским