Ženski svet

(три 214.

ЖЕНСКИ СВЕТ вр. 9.

На завршетку П. четврти, т. ј. 80. јуна огг. било је свега 265 српских земљорадничких задруга у Савезу.

Осим тога има већ врло леп број овнованих задруга, које чекају само на судску потврду, а и леп број задруга у оснутку.

Нове земљорадничке задруге основане су у Србу (личко крбавска, жупанија), у Угриновцима (еремска жупанија), у Дрепаји (торон. жупани ја), Срп. Титошу (барањска жупанија) и у Бру вну (личко крбавска жупанија) у Бршљаници (беловарско крижевачка жуп.), у Градишту (пожешка жуп. у Дечу (ерем. жуп.. СО тим има досад 213 земљорадничке задруге на овој страни.

Освећење Привредниковог Дома у Загребу. Овогодишња скупштина друштва Привредник закључила је да се ове јесени т. ј. 10. (28.) сепгембра освети нови дом кога је то друштво на поклон добило, а уједно да се свечано забележи и десетогодишњица тога рада.

Прослава грофа Лава Толстоја. 28. августа (10, септембра) о.-г. навршило се равно 80 година, како је угледао света знаменит и један од највећих светеких песника филозофа, и књижевника, Рус гроф Лав Николајевић Толетој. Цела Русија а с њоме и сви просвећени народи узели су учешћа у проелави тог великог руског мислиоца. Његова дела превађала се скоро на све европеке језике, па и ми Срби имамо многа његова дела у преводу, те емо уповнали његову

величану и дубину духа. Слава Русу Лаву Тол-

стоју! гКивео!

Сиротињски дом у Рисну. Пок. Димитрије Ђуров—Љубатовић Рашњанин основао је задужбину, која нови његово име, из које се подигао 1890. г. а ове године осветио и отворио Дом за убоге. Дом је подигнут“на вису Ртцу, између Рисна и манастира Баше. Има сеоба за 20 особа, које су снабдевене лепим и еолидним намештајем. У заводу је примљено већ 4 сироте старице.

ЧИТУЉА.

ј Јелисавета Димић, чланица Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, од постанка њена, претплатница нашег листа од постанка његова, верна супруга угледног и цоштованог суграђа-

нина нашег Јоце Димпћа, поседника, пуница

наших пријатеља Исе Дебељачког, поседника, и Ђ. Велисављевића, управитеља Српске Банке у Загребу, добра Српкиња, примерна мати и домаћица, напрасно је преминула 11. (24.) августа о. г. у 18. години живота. Вечан јој спомен!

тј Еуфросина пл. Еремић. Наша врена чланица и бивша одборница Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња гђа Олга уд. Славнић, и г ђица Бела пл. Еремић изгубилесу 6. (19) јула о. г. своју добру мајку Еуфросину, у купатилу Глајхенбергу, где је отишла да проведе ово лето. Покојницу су пренели у Будимпешту и тамо у срп. правосед. гробљу вахранили поред брата пок. Емила Дамића, бившег куријалног суд ца. Вечан јој спомен!

тј Софија (Цоца) Ђорђевић рођ. Миљковић. Краљевско српеко позориште у Београду изгубило је 26, јула (8. августа) своју одличну глумицу Цоцу орђевићку, ћерку пок. Веље Миљковића, познатог глумца код срп, народног позоришта новосадског. Покојницу је цео Београд одликовао и из милоште ју звао Цоца, место Софпја; да ју је оплакивао показало сем на оном импозантном погребу, на коме се слегао скоро сав Београд. Вечан јој спомен!

тј Габријела уд. Веселиновић рођ. Николић. Тражећи лека евојој дугој бољи у санаторијуму Маргатлигету код Будимпеште, завр. шила је свој овоземни живот г-ђа Габријела Веселиновићка, ћерка удове Јулијане Николић протинице из Сенте, матп сенатора вароши Сомбора г. Милорада Веселиновића и рођена сестра удове Јелене Поповић из Сенте и удове Катице Манојловић- Данчикинице из Новог Сада, бивше многогодишње одборнице Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња. Тело ове незаборављене покојнице пренето је у Сенту и тамо уз многобројно саучешће сахрањено у породичну гробвицу. Мир пепелу њену!

тј Зорка Кујунџић рођ. Татић. У пуној снази у 80. години млађаног живота упокојила се 10. (28) јула о.г. у Београду честита и красна жена варошког лекара и администратора листа »ЗФдравља« дра Воје Кујунџића, а ћерка пок. Пере Татића, адвоката и бившег градоначелника вароши Београда. Покојна је Зорка рођена сестра Милутина Татића, зета г-ђе. Нане Натошевићке и Паје Гостовића, те је била позната, омиљена и поштована од многобројних пријатеља ове угледне породице · новосадске, те од срца жале овај млад и честит живот. Нека Бог утеши садруга и многобројну евојту покојнизину а покојници одреди место у рајским насладама!

тј Ката Мирилова рођ. Татић. Честита жена, добра и примерна мати наших ваљаних трговаца ЖКарка и Мирка Мирилова, а бивша учитељка бачко-фелдварска, упокојила се после