Ženski svet

Бр. 9.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 215.

кратке болести 14. (27.) јула о. г. у 64. години живота. Вечан јој спомен!

Т Радоје Домановић. Извретан књижевник пи велики сатирачар српеки Радоје Домановић преминуо је у Београду 4. августа о. Г. још млад и пун радне снаге. Његов „Отрадија и његов „Краљевић Марко по други пут међу Србима“ задржаће му вечну успомену међу Србима. Он се спремао за професора и прсфееоровао је на више места у гимназијама; али је са своје слободне речи и пера био много гоњен. Бог да му душу прости!

тј Васа Стефановић трговац из Беле Цркве и супруг Катице Стефановићке рођ. Добричић, наше многогодишње претплатнице у – Белој Цркви, упокојио се 4. (17) јула о. г. у 61. го дипи живота. Вечан му спомен!

тј Боривој пл. Нинчић. Угледна породица, Владимира и супруге му Маре пл. Нинчић из Велике Кикинде изгубила је 11. (24.) јула о.г. свога јединца Боривоја. ученика ГУ. разреда грађанске школе, у цвету младости његове, у 17. години живота. Ојађеним родитељима изјављујемо саучешће, а покојнику нека даде преблаги Творац рајско насеље! 2

т Божо Новаковић, родио се на Приморју, а прешао још 1864. г. у Црну Гору као учитељ, отуда је 1867. г. отишао у Србију (у Београд) на даље обравовање и вратио се опет у Црну Гору као професор. Профеворовао је у гимназији, девојачком заводу и богословији, где је био рек. тор. Био је учитељ Књажеве старије деце и у опште заслужан за Црну Гору. Вечан му спомен!

Т Глиша Вучетић. Наш пријатељ и сарадник др. Никола Вучетић, лекар и књижевник из Бесграда изгубио је свог брата, а наша са-

__-- БИСИ ла ОВЕВЛЕ о“ аб) 63

ој ПРОСВЕТА. Митрополија Карловачка.

Српеки учитељи из Краљевине Хрватске и Славоније основали су своју учитељеку „задругу утврдивши епоразум пи примивши правила, која ву донели на свом првом екупу у Загребу држаног 17. (80.) јула о. г. Уочи тога дана држала се конференција, која је претходно удесисве, што је за скупштину било спремљено.

Иетина, да је ово удружење поникло још

прошле године, али је сад правилима утврђено.

% . . Лист „Српеки Учитељ , који је излазио у Загребу био је претеча и подетрекач овог удружења. У ово удружење ступило је 24 среска српска учитељека збора.

радница, г-ђица Љубица Вучетићева, чиновник код српске кредитне Банке у Београду, изгубила је свога милог бабајка, Глишу Вучетића, 5. (18.) јула о. г. у 62. години живота, благајника порезног у Вировитици. Сродници нека приме наше саучешће, а покојнику нека је вечан спомен!

т Љубиша (Лукијан) Михајловић. Послед. њих дана јула месеца преселио се у вечност у 09. г. живста негдашњи учитељ новосадски Љубиша Михајловић, који се по емрти евоје добре супруге Анђе рођ. Балта, покалуђерио и као администратор парохије у Вемену (Барањи) напрасно упокојио.

Т Радослав Хорват. И други бивши учитељ новосадски упокојио ве у Куманима (Банат) у кругу своје деде Душана, апотекара и Цвете, учитељице, 27. јула (9. августа) у 69, години живота. Оба су били добри учитељи и из врени појци. Овај последњи биран је и за управитеља школског, а од ерпске занатлијске задруге Новосађана одликован је за заслуге пзбором за почавног члана тог друштва.

Вечан им спомен!

т Сима Мучалов. У Темишвару се упокојио један срећан човек, коме је све од руке полавило, чега ве год латио, итако је од малог имања; које је после евојих родитеља примио доте= рао, да је постао велепоседник неметеки (у Банату). То је био Сима Мучалов, родом из Бачког Мартоноша. Упокојио се 17. (80.) јула у Темишвару џа тамо је сутра дан и сахрањен у својој 67. години живота. Био је члан Матице Српеке, члан српеког народног позоришта и члан градске српске православне црквене општине у Темишвару. Вечан му епомен!

НО 2. ШКкеЕ, = паде

КЊИЖЕВНОСТ.

С Дунава на Дрину. Путопис у бању Ковиљачу и околину с погледом на живот народа српеког у тим крајевима. Са еликом. Написао Мита Ђорђевић. У Новоме Саду. Српска штампарија дра Свет. Милетића. (Прештампано из „Заставе“). Цена 40 потура.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Т. Џавле Јањић велепоседник из Беле Цркве поклонио је Добротворној Задрузи Српкиња Панчевачких 100 кр. чиме је постао задружним добротвором, те му се овим путем изриче наша најтоплија захвалност.

Из седнице управног одбора Добротворне Задруге Српкиња Папчевачких држане 24. јула 1908.

В. Летићева

перовођа

Анка К. Милутиновића председница.