Ženski svet

Стр. 198.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9:

жај модерних девојака је у тој мери испостављен из свог оригиналитета, толико је празан и површан, да би човек у најбољем случају морао помислити, да тиме ваљда саме на себе бољи утисак чине, јер су пуне „шика“. На разборитог мушког ништа не упливише одвратније, ништа га не одвраћа у тој мери од женидбе, него баш то перверзним мислима почињено душевно самоубијство модерне женскиње, њене нечувене раскошне „потребе“ и пасије, јер тражећи у њима доброту и оданост наилази на крути и бесмислени формализам, који потискује здраву наивност и строгост ка. рактерног изображења!

Српкиње за Бога! Будите просвећене, гајите у себи чисте осећаје љубави према свему ономе, што је трајно лепо и добро, љубите озбиљан ради лепоту колико у природи толико у мислима и у друштвеном саобраћају; љубите свом снагом ваших урођених и присвојених добрих својстава потлачени и тужни српски народ, учите све оно што је потребно и по знање од вредности, не заборављајте на свете традиције наших прадедова, тада ће се поред вас и наша мушка омладина отрести страног формализма те ћемо новим и здравијим полетом заједно порадити на стварању чврстеи од сваке штетне предрасуде и бајке прочишћене народно-културне свести!

»Нешијаве Таззеп зећ Фе [леБепдеп #гаџеп, мепп зге зејђ5| епапдег гисћЕ тећг (гаџеп.«

Не навађам без разлога овај цитат; доста верно карактеристише онај ступањ, до кога је брак под упливом „модерно-просвећених“ идеја и поред нехатности јавног мњења већ и код нас доспео.

Ако младенци већ ни при акту венчања нису једно другом одани нити искрени, ако их ни у том моменту не веже истинска љубав, него се усуђују јавно пред множином народа и пред сведоцима лагати, није ни захтевати, да им брачни живот

буде у борби за опстанак срећан и благословен и онда, када нестану гајде и звуци тамбура.

Сваким даном наилазимо на примере овакове брачне везе, а узрок јој лежи у гадној нам је народним животом у свим његовим фазама овладала те тиме и млађи свет упућује на грамзљивост за титулама и иметком.

Над осамдесет процената данашњих љубавних одношаја лебди дух пустих банака и разних глупавих титула; наше девојке, ако им мираз изнаша случајно десет хиљада круна или форината, у Тој се мери узвисе, да су им наши вредни и способни млади људи нико и ништа, а безброј неукусних шешира постаје за њих најузвишенијим идеалом њихове будуће брачне везе.

Но „мама“, наравно сва сретна и блажена, да има кћер тако. „нобл држања“, према цени разноврсним

поврћем, лептирима и папагајима „у-'

крашених“ шешира, »пеца« кога би — усрећила. Нема сумње да на сличне назоре и код многих младих људи наилазимо; та има их много који брзо забораве како су се тешко патили са малим потпорама, те чим се дочепају каковог бољег положаја одмах то сваки »барем« на сто хиљада циља; да ли би му и иначе одговарала девојка, да ли је карактерна и изображена, то је сасвим споредна ствар за такове кратковиде паразите, од којих већина после дугогодишњег провода у културном свету не донаша собом нама прекопотребиту културу и начин углађенијег друштвеног саобраћаја, него нас »унапређује« шантанским назорима светског перверзитета и лажног модернизма, но по нашим крајевима шире исте назоре под именвм »практичног смисла за живот«. Ово је срамота и сведоџба њихове душевне мизерије, јер је жалосно а по народни живот опасно, кад здрав, млад човек нема у себи толико само-

себичности, која_