Ženski svet

Нови Сад, 1. новембра 1908.

МЕНСКИ

ХН.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. )

| ( |

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал.

0 Бр о 9

Претплата, рукописи и све што се тиче листа, шаље се на уредни- А

штво Нови Сад (Џјујаск).

Цена: на годину 3 круне; за Србију 35, динара. За све остале земље 3:/, франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.

Одговори.

Обрекли смо, да ћемо у току ове године изнети одговоре и мишљења појединих овостраних задруга Српки: ња и појединих пријатељица и сарадница на писмо и односно на предлоге нашег поштованог сарадника и родољуба г. Мих. Вујића, пароха из Мале Маргите, у Банату, који су изашли у 4. броју нашег листа од о. г. а тичу се проширења листа и његовог чешћег излажења.

Морамо унапред исповедити, да смо се надали већем и обилнијем одзиву наших задруга и пријатељица на оне заиста родољубиве мисли и предлоге г. М. Вујића, него што се показало.

Од 66 задруга, које постоје у Угарској (Банату и Бачкој), Хрватској и Славонији, Далмацији, Аустрији, Босни и Херцеговини, као и Америци, које су примиле наш лист као свој заједнички органи од близу 1100 претплатника и других 600 неплатника, који читају наш лист, одазвале се само две задруге и четир чита лице. Из тога се види, да и женски свет почиње полако ладнети према општим интересима и према своме интелектуалном напредовању. То се опажа на том, као и на оном слабом одзиву у претплати на овај једини и тако јевтин женски лист на овој стра-

ни, кад ево већ на крају године, имамо још преко 400 претплатница, које читају а не плаћају лист.

Код оваких прилика молимо и поштованог г. М. Вујића, као и многоцењене задруге и чланице, које нам онако топло и свесрдно у својим закључцима и жељама нуде моралне и. материјалне потпоре, да нам опросте, што не можемо и не ћемо да се одважимо, да на свој ризик примимо и веће издатке и више труда и рада.

Остаћемо, дакле, при дојакошњем облику и обиму у нашем листу и за идућу 1909. годину, а трудићемо се, колико нам је год могуће, да му садржина буде једрија, пријатнија и поучнија. Но и поред свих ових прилика износимо овде, карактеристике ради, приспелих шест одговора, да се види, да ми у свом колу имамо и умних и родољубивих Српкиња, које разборито суде, искрено мисле и топло осећају о задругарству и просветном напретку наших женскиња.

Ево тих одговора:

1. Из Книна. Фуловани 1. уредниче!

У задњем 4. броју „УКенског Свијета“ г. М. Вујић у свом писму изнио је оне