Ženski svet

Стр. 264.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 11.

такова за прераду уља и плћа као и гшеницу (жито), т. ј. 100. Клгр. по 22—28 К. За то би ваљало да наше домаћице по селима купе то семе и да га продају тој фирми. До сад се то бацало ил се давало свињама. Кад се тако лепа цена може добити, онда је гријота бацати новце.

Чување свежих шљива за зиму. Спремити ваља сандучиће или кутије, колико мислимо оставити шљива. За ту цел ваља спремити доста и пресејаног пепела, па онда посути дно депелом е једног прета и поређати шљиве тако, да једна другу не додирује. Кад се то учинило, онда поспе по њима опет пепела толико да се покрију, па ређати други ред. То се све тако чини, док се не напуни сандук или кутија, па се онда заклопи и смести на своје место до употребе. За ову цел ваља бирати само зреле шљиве и ваља их брати руком и спетељком, Тако остављене могу стајати свеже до нови пељива.

ежак.,

— иза ——

КЊИЖЕВНОСТ.

Бројеви говоре. Г. Никола Т. Ђурић, загребачки учитељ написао је књижицу под овим наеловом, којим хоће да покаже, како се много троши новаца и времена п здравља и морала са опојним пићем (алкохолом) вином, пивом и ракијом. Па је узео за пример четир села у Хрватској, у којима је обележио, колико се у ком попило у новцу и колико се пићем издангубило на заради, па је изнашао, да се годишње у та мала четир сеоцета утроши и штетује на 55 хиљада круна. То би све остало селу, да се не пије, а овим тога остало би здравље тима и њиховом подмлатку и сачувао

би се морал, који највише пати онда, кад се глава налије тим отровом.

Ењижица је штампана у српској штампарији у Загребу и вреди 50 потура.

Из задужбине Илије М. Коларца изашла је 129. књига под насловом:

Румуни према Србима и Бугарима, нарочито е погледом на питање македонских Румуна од дра Илије Барбулеска, професора Славистике на јашком универзитету. С румунског превео Светислав Илијћ. У Београду 1908. Нова Штампарија — Давидовић — Дечанска улица 14. — Цена: 2 динара.

Руско-јапански рат 1904—5. спјевао М. Издање књижаре Душана Поповића и другау Чикагу. 1908. Цена 15 центи. (Адреса 859. СТуђопти Ауе, Оћеаги ЕП)

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Задруга за узајамно осигурање мираза у Митровици, исплатила нам је осигурани мираз, те јој овим изричемо јавно захвалност и уједно препоручујемо исту задругу свима, који себи или својој деци мираз осигурати желе.

Маирав се постизава после навршења једне тодине дана.

Вадруга шаље проспект својих правила на захтев свакоме.

ПЕТАР РАДИЋ,

умиров. опћ, биљежник из Адашеваца.

ЂОРЂЕ ВАСИЋ,

трговац.

ГЕОРГ БОШЊАК,

крчмар.

ЉУБИЦА ВУЈКОВИЋ,

сви пз Митровице,

34. замену сезрку

стигао мије врло богат избор

у мушкој п женској конфекцији као и највећи избор у женским – костимима, шосовима, вуненим и батистаним блузама,

све по најмодернијем енглеском и француском кроју.

Послуга је уз најумеренију цену код српске фирме

П. Н. МОМИРОВИЋА у Новом саду, Главна ул, 00, 9. 6—12

гивтааи веле гипваништитрешешезтитисоелавеелииди лута ланкзлаоа-акзишаиикелтвера послата он са шишгаиитешинлавогтимегаоктинавати тил ии пелииАоиниИ Арма

ЕФЕРЕВНИО ОДУЗЕТЕ и стовариште надгробних споменика

ПАЈЕ МАРКОВИЋА у Н. САДУ

у средини дунавске улите, телефон број 168.

5 Филијала: погребно поду-

веће „Конкордија“ пређе

Ђуре Стојковића, ћурчијска ул бр. 15.

Држи вазда огроман избор сва коврсних камених надгробних споменика. Натписе изрезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики избормрт. сандука, венаца, покрова и целокупне опреме за погребе Цене строго солидне а послуга

најтачнија. 140 47 52

Штампарија деоничарског друштва Браника у Новом Саду.