Ženski svet

међу страним и напреднијим народима, те наше жене посташе наједанпут ч)вене и виђене по целом свету, и већ пре две године позва их у коло своје и чувени ин тернацијонални женски Савез, који броји стотинама хиљвда својих најодличнијих и најобразованијих чланица свега женског света. Тако се наше жене наједанпут изједначише са најнапреднијим женскињама и она мала и незнатна удружења од пре 30 година подигоше се у прве ре дове просвећених женскиња и посташе знатан и угледан фактор у народу и свету. А то се све постигло удружењем. Поједине, и да су најумније и највредније, изгубиле би се у том широком свету, а као друштва, ето како лепо напредоваше, јер данас се само удруженом снагом може нешто постићи и до нечега доћи. С тога и отпочесмо нову 1912. годину покличем: Српкиње, удружујте се! Настала су, хвала Богу, и овамо и онамо боља времена за то. Скинут је онај застор стеге и неповерења како у Угарској тако и у Хрватској и Славонији, па и у Босни и Херцеговини. Ради угледа изнећемо овде стање женских удружења у нас у бројном виду како се затекло крајем 1911. године На крају 1908. г. како је календар »Женски Свет“ из 1910. г. донео, имало је Женско Друштво у Београду својих 30 подружина, а крајем 1911. г. имало је 39

подружина. Умножило се дакле за 3 године са 9 подружина Добротворних Задруга било је крајем 1908. године: а) у Угарској: 22, а данас 26; б) у Хрватској и Славонији било је 24, а данас 25; в) у Босни и Херцеговини: 10, данас 17; г) у Аустрији: остало 4; д) у Старој Орбији није било ниједне, данас има 1 (у Призрену); ђ) у Америци је остало 3. Помножио се дакле број Добротворних Задруга за прошле три године са 13, и то највише у Босни и Херцеговини. Укупно има данас у Србији: 46 женских удружења, а у осталим крајевима: 76, св га: 122, а то је мало на 8 до 9 милијона Срба, колико нас данас броје по свим земљама. Поред тих удружења поникле су у току прошле 3 године и три женска Савеза: у Србији, Аустро-Угарској и Босни и Херцеговини, који наговешћују још плоднији и благотворнији рад на стазама, које поједине задруге нису могле да изведу. На тој новој и јачој друштвеној основи цоздрављамо наше Српкиње све и свуда и молимо их, да на том путу пођу још живљим корацима, а време ће показати, куда ће се та снажнија рука кренути и којој народној установи пружити. Срећно да Бог да!

ЗА ХРИСТОМ.

Монах Георгије, Шиклуш.

Ја xohy чиста да ми буде душа, И да се моли како Христос учи; А Iрешно срце ако се кад мучи Подносим, триим сотона ме куша. Нећу да слушам учитеља лажна, Који иориче законе са неба, Дух нејаких нека се колеба, Моја је вера темељна и снажна.

Да, још се трзам u клецам u иадам На иуту, којим моја вера c’ja ми, Ал дух ме диже, идем куд ме мами Моћни Бот, да живим и да се надам. Кроз овај живот, са душом, са чистом Ваља ми upohu, до сиаса, до мете, Док јеванђеља слушам речи свете И иобеђујем... Ја идем за Христом.

2

ЖЕНСКИ СВЕТ Кр. 1.