Ženski svet

КЊИЖЕВНОСТ.

Стари малтер за воћке. За старије коштичаве воћке, као: кајсије, брескве, шљиве, вишње и трешње врло је добро кад се стари малтер око њих помеша са земљом. Ово је воће по природи склоно болести од смолотока. Кад се тако стари малтер око њих помеша са земљом, неће од тога боловати те воћке.

Трезвеност је понос мој. Малу књижицу од 22 стране у 16. тини под овим насловом написао је Никола Т. Ђурип, учитељ у миру наш познати књижевник из Загреба. Ова је књижица изишла већ у трећем поправљеном издању и врло лепо учи наш свст. да се окане опојног пића као отрова, јер оно руши понос, здравље и подмладак а упропашћује материјално. Цена је књижици 10 потура, те ју може набавити и човек. Исто тако написао је, мало већу књижицу, Браико Ролер, под насловом: АЛКОХОЛ И CBeTO ПИСМО, која је изишла у Новом Саду у штампарији деоничареког друштва Браника а цена јој је 20 цот. У obo] се књизи труди писац да докаже, да и ев. писмо па и сви велики људи осуђују опојна пића и одвраћају народ од њих, јер убијају тело и душу. Купујмо и растурујмо таке књиге у наш народ, ако смо му добра ради. РобИНЗОН Крусе. Књижара београдска С. Б. ЦвијановиЛа издала је у другом издању нашем свету тако познату и омладини тако омиљену књигу Робинзоп Крусе. У овом издању има 115 олика, а превео ]у је са шведског језика Јован П. Милијевић, учитељ веџбаонице. Ову је књигу одобрило и препоручило за ученике и ученице виших народних и нижих средњих школа само миниетарство просвете у Србији. Како су сад наступили и у нас благи дани, то би оваке књижице биле најподеенији дар за одраслију нашу омладину. Ретко је наћи тако занимљиву па и поучну књижицу за старију нашу децу. Књига је лепо у тврде корице укоричена и вреди 2 50 дин. или 2'50 круне. Српски Витес. Под овим насловом а под уредништвом нашег сарадника дра Војслава Б. Paiuuha, излази у Београду месечни илустровани лист у свескама од 2 табака, који је намењен напретку и заједници свих соколских, витешких и родољубивих друштава Краљевине Србије. Годишња цена за Србију: 6 динара, а ван Србије 8 франака. Лист се шаље само претплатницима. Рукописи и претплата шаљу се на адресу: Dr. V. Rašić Belgrade, Душанова ул. бр. 48. »ЗВбЗДа«. Пријатељи и сарадници пок. Ј. Вееелиновића покрећу од нове године у Београду његов бивши лист »Звезду«, која ће бити посвећена иекључиво лепој књижевности. Лист

ће излазити у свескама двапут месечно а уређиваће га г. Бранислав Нугаић познати књижевник. Претплата је 20. дин. годишње. Ко жели да добије угледни број, нека се јави на адрссу,,3врзаа‘\ Бе град, Васин улица боој 4 Академијина награда најбољем спису за народ. Дредседништво Српске Краљевске Академије, на своме састанку од 5. децембра 1911. г. одлучило је, на основу стручних референата г. г. Дра Јована Скерлића и Ј. Живановића, да се спис г. Ж. 0. Дачића, Како моји живе, као најбољи од поднетих списа, награди наградом задужбине Димитрија Отаменковића за најбоље списе за народ. Награда је хиљаду динара у злату. Спис г. Дачића штампаће се у двадесет и пет хиљада примерака и раздаће се бесплатно народу.

Јавна захвала.

За одело сироте школске деце у Новом Саду, приложиле су пред Божић Добротворној Задрузи Српкиња: Друштво „Аполо ‘: 50 К; Браћа Вагнер: 25 К; гђе: Ана Алексић пл. Мајна рођ. Обреновић: 10 К; Ермина Наколић рођ. Обре новић: 10 К; Јулка Владе Стефановића: 10 К, Никола Петровић, кројац 2 круне; на чему им потписано председнигатво најтошшје захваљује. Hoeu Сад, на Божић 1911.

Јулка Радовановићка, начелница.

Јавна захвала.

Благородна госпођа Милева уд. Дунђерски, која већ од више година заодева сиромашну школску децу, заоденула је и ове године за материце осамнајсторо сиромашне школске женске деце врло лепим и топлим оделом. На овоме хуманом и лепоме оделу изриче се овим од стране потписанога најтонлија благодарност. Сентомаш, 12. (25.) децембра 1911.

Арк. Р. Павловић управ, срп. основ. школа сентомашких.

Јаван рачун и захвала.

Добротворна Задруга Православних Ковиљкиња, држала је на покладе прву забаву у корист своје благајне. Забаву је приредила ковиљска омладина уз пријатељско суделовање г. г. Мирка Магарашевића управ. учит. горњоковиљ-

22

женски CBEf fip. 1