Ženski svet

Међу људима.

Зорка С. Лазића.

0, зашто нисам у пустињи којој; Међ’ дивљом звери, ил у паклу самом; Ил’ негде макар међу вечиом тамом! ...Лакше би, мислим, било души мојој. Пустиња зна се не даје живота; Тама ти сише светлост душе твоје; Звере те вреба, хоће крви твоје; Пако је пако: мука, јад, страхота... Па ипак лакше тамо би ми било, Нег’ овде с људма. Живот тај зар није Пако још већи, из ког мржња рије По свему оном, што ти свето ... мило.

А човек у њем зар је звере мање Од оног, што ти кида парчад меса? Ах, од тог бола тек се тело стреса, Но сврши брзо, ко од вука јање! Човек је звере много веће, грђе, Јер таки бол се твоје душе хвата, Јер тај долази од ближњег, од брата И руши душе, ма биле најтврђе.... 0, зашто нисам у пустињи којој; Мsђ дивљом звери; ил у паклу самом; Ил негде макар међу вечном тамом Лакше би, мислим, било души мојој.

Извештај Ћилимарске Школе.

Пожаревачке Подружине Женског Друштва.

Пошшовани г. уредниче! Знајући, да се интересујете радом Пожаревачке Подружине Женског Друштва, нарочито пак њеном најновијом културно-привредном установом, Ћилимарском Школом слободна сам, да Вам се и ове године јавим и да почнем управо онде, где сам прошле године престала. Прохујала је дакле година. Прво, што смо за Ћилимарску Школу учиниле, било је, да образујемо нарочити одбор од управних чланица подружинских, који има дужност да се до ситница стара о свему, што тој школи буде требало. Сваки је почетак тежак, па и овај. Почетком је био број ученица врло мали и поред свега ревносног старања да их за Ћилимарску Школу придобијемо. Имале смо свега 3, и то 2 из места а само једну из Изварице. Тек августа месеца је рад у напредак кренуо. Заузимањем г. Ђорђа Матића среског начелника из Жабара, ми смо добиле 24 ученице из моравског среза и сместиле исте по овдашњим добрим

кућама. Девојчице уче ткање пиротских ћилимова а у исто време уче се по кућама домаћинству, које је тако потребно нашем сеоском свету. 1.-or августа смо имале у друштвеном дому предавање госп. Стевана Пајевића, овдашњег ђакона. Биле су све госпође из управе подружинске, велики број редовних чланица, ученице Раденичке Школе са својим учитељицама, ученице Ћилимарске Школе са ткаљама из Пирота и 4 домаћина из среза моравског, који су довели своје кћери у Ћилимарску Школу. Г. Пајевић је узео за тему „Рад“. Предавање је било врло лепо и смишљено. Показао је на благодет рада, који је сиромаху извор за одржавање а имућном велико задовољство. Насупрот нераду, који је извор свемузлу; рад крепи, чини способним за живот, корисним за друштво и васпитава карактер. После предавања г. Пајевића, одржала је председница г-ђа Лепосава Павловићка говор, који гласи:

Бр. 3. ЖЕНСКИ СВЕТ

53