Ženski svet

|

Стр. 59.

Бр. о. ЖЕНСКИ СВЕТ

Што можете, да сами створите На туђу помоћ дуго ли се чека: ·

Милош: И чинићемо. Хвала Вујице! Ми загазисмо, па шта даде Бог, А чекат — знамо — да немамо ког. Јунаци напред! Збогом Љубице! (Загрли је и пољуби. Кад он одступи, приђе јој Туцаковић —) Петар:

На Љубић одох сад, да погинем! (Пољуби је у руку, а она га тапше по рамену, док међутим сви поскидају капе и запевају —

Хор») ба Фогке сплни овог сета,

Зод наш бода на успет,

ЕРЕ

Фобовањел пепито лета Фррпаштасмто тешћи треж буди воља ођбоја света! (брби моле Фоа свог: гТосподара гиви, Фогне,

Фа победи брат злог та (рбија брат тад може: Фбу драни бин, сав рођ п бог.

Милош: (ухвати Љубицу за руку —)

још децу само да ижљубим нашу !

(уђу у кућу.) (Завеса пада)

# (Композиција у Срп. Заб. 1904. ХХУН. стр. 21. бр.

Да и и

Беч. (Лепа прослава.) На Ваведеније прошле године, прославила је уз прославу женске добротворие задруге у Бечу, и њена врсна председница гђа јелена Остојић десетогодишњицу свога председништва. Исти дан" после

подне, пошле су многобројне чланице и

одборнице у стан гђе председнице и честитале јој на њеном истрајном раду и мудрој управи. Гђа Јелка Прохаска, по-

здравила је дирљивим речима гђу пред-

седницу, молећи је, да и на даље истраје са истом вољом и пожртвовањем, у корист ове наше мале задруге. Дирнута овом пажњом, гђа председница се у неколико „речи захвалила, изљубила са свима, и госте своје српским гостољубљем угостила.

Нека је гђи председници и овом приликом хвала на њеној бризи око ове. мале добротворне установе.

Једна чланица.

Рад добротворних Нови Сад,

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју одборску седницу 7. (20. фе бруара о. г. у којој се оверили записници од прошле одборске седнице и од ХХХИ. редовне главне скупштине. Потом је поднешен на увид штампан извештај месне филијале Црвеног Крста о скупљеним прилозима за божићни дар војницима на граници и у случају рата за по требу рањеника. Из тог исказа излази да је наша задруга од свију месних корпорација нај више скупила и приложила на ту цел (500 КЈ — Овлашћен је перовођа, да заступа нашу задругу на ||. ред. скупштини месног Српског Сокола, која се састаје у недељу 17. фебруара (2. марта) о. г. — Додељена је милостиња сиротој Марији Костићки од 12 К на коју је цел приложио 10 К и г. Х, Гавра Плавшић и овла-

задруга Орикиња,

шћене су благајкиња и одборница Вида Вулко, да тај прилог од 22 К уруче тој сиротици. Одређена је месечна припомоћ од 6 К до даље наредбе остарелој и изнемоглој шваљи Марији Драгичевићки. — Умољене су одборкиње да позову у чланство све госпође, које се скоро довеле или доселиле иу опште све за које знају да нису чланице а могле би бити.

бтари Бечеј.

У недељу 29. јануара (9. фебруара) 1918. године одржано је у просторијама Бачко-потиске штедионице у највећој тишини редовна скупштина »Просветне Задруге Српкиња у Старом Бечеју«.

Чланица беше на окупу деветнаест, а пред-