Ženski svet

Бри ЖЕНСКИ СВЕТ Стр 65. са издавањем „Споменице“ причекамо, те у Имовина је. износила концем год. 1912. у обњојзи спојимо изложбу са овом прославом. По- везницама К 6600.——; на уложној књижици код зване су наше Српкиње, које седо данас иста- Српске Штедионице К 44294; “ укупно крукле на књижевном пољу, да што напишу за на 7042:04.

књигу. У току скупљања радова, а особито на велико и вољно заузимање Госпође јелице Беловић, даровите и образоване књижевнице на слов. југу, која се великом љубављу заузела за ову књигу, теосим свога пера, настојала, да нам бесплатно набави многа клишета, те ће књига бити урешена са сто двадесет слика, договорно изменусмо наслов и распоред књиге, јер је стиглои доста лепих радова наших књижевница. Књига ће носити наслов „брпкиња“, а биће раздељена у четир одељка, са преко две стотине страна, а у формату Змајеве Певаније. У првом ће се говорити о изложби Српске Жене, у другом о Милици и прослави, у трећем ће бити штампани радови Српкиња · књижевница, у четвртом ће бити описано стање наших Срп. Жен. Добротвор. Задруга и културних њихових тековина. Пошто је данас врло тешко наћи накладника, узела је наша задруга штампање књиге у своју накнаду у нади, даће наше сестре, женске задруге настојати, да ова књига окити сто сваке напредне и ваљане Српкиње. Ускоро ће изаћи и позив на претпкату.

У прошлој години 1911. имале смо 45 редовних чланица, 20 потпомажућих. Свега 65. У овој години имадемо 75 редовних, 19 потпомажућих, свега 94. Дакле за 30 више.

Потпомагале смо месну сиротињу и друге наше хумане установе на страни. Одбор је држао редовно своје седнице. Сада нам изнаша задругино имање 4.339 К 40 п.

Молимо скупштину за разрешницу на раду

управе, а тако исто и надзорног одбора. Тајник: 5

Стеван Радић.

- Предеедннца: Зорка Живковић,

дадаћ.

Добротворна Задруга Задарских Српкиња одржала је главну скупштину задругарица на 10-23. јануара о. г.

Скупштина је са задовољством примила на знање извештај дугогодишњег тајника, г. проф. Ст. Јавора, о повољном имовном стању задруге.

У нову су управу изабране: г-ђа Драгиња Брчић за предсједницу; г-ђа Катарина Јавор за потпредсједницу; г-ђа Милена Жежељ за благајницу; т-ђа Љубинка Кланчић и г-ђа Тона Стојсављевић за чланице управе.

Сегедин.

Добротворна Задруга Српкиња у Сегедину спала је на тако мален број чланица, да не може ни да састави скупштину. Има их свега шест чланица, међу којима је и госпођа Вилма Еремић председница, Јулка Мајски и Јелисавета Ћосић одборкиња а Јанко Ђ. Ћосић тајник. Они воде цео посао задружни и не пуштају, да се угаси друштво у том мору туђинштине. Они су нам послали рачун о својим примањима и издавањима за прошлу годину да га изнесемо на јавност. По њему излази: |

Да је примање било “овако: Из године 1911. пренето К 727'90; скупљено прилога: К 47610; камата на улоге: К 7314; чланарина: К 48; свега: К 1325'14. _- Од тога је издато на припомоћ: Софији Грујићевој, Марини Тодоровој, Марку Дамјановићу, Сиди Радовановој, Шандору Ристићу, Миши Владисављевом, Привреднику у Загреб, Анђи Трифуновој, одовој Мастановићки попадији у Батосеку и др. свега: К 77070. Сиротињи на огрев К 60; на одело сиротој школској деци К 67'12;на канцеларију, послугу, огласе и друге ситнице К 102:10; са готовином од К 39522 изравнава се примање и издавање.

Ми би препоручили тој задрузи, да позове у своје коло и Српкиње из Сирига, Деске и Новог Сентивана, који су Сегедину у најближој околини а које опет за себе нису у стању да оснивају засебне задруге. Тако би се у том друштву зановио живот и рад, који би се, наравно, проширио и на ова места својим доброчинством. Ако би се тога ради морала мењати и правила, не треба жалити ни тај труд итрошак зарад оваког успеха. Покушајте!

и = РИМИНИ ИИИНИ