Ženski svet

Бр. 6.

ће заступати: Кинескиње, Индијанке и Перзијанке. На том ће конгресу учествовати и једна женскиња, која је у Колораду министар унутрашњих послова. Биће ту женскиња, које се видно истакле на књижевном пољу, које су стекле гласа на раду око заштите раденица, матера, деце; на војевању против алкохола, које су чланице општрнских вбћа, градоначелнице, посланице, биће уметница, лекара, новинарки. Све се оне заузимају за бољи положај жене у друштву и држави и за изједначење на политичном пољу са мушком страном. Идеја та продире доста брзо на западним и северним крајевима Европе, па се ево спушта и у наше јужне крајеве. Ако се то питање буде разумно и паметно водило, може временом и нашедруштвене кругове обузети та мисао, да се женама уступе и политичка права, која се'и мушкима придају; ал онај начин, што су на том пољу отпочеле Енглескиње, тако зване сифражеткиње, да насилним мерама изнуђавају тако право, не одобрава нико, па ни саме женскиње, које пропагирају ту идеју на оваким кон. гресима.

Видићемо, шта ће нам овај Будимпештански конгрес донети натоми другим питањима, која се односе на женско питање у нашим данима.

П. редовна скупштина Српског Женског Савеза састаје се у Загребу 17. (80.) јуна о. г.

Министрова кћи занатлија. Кћи данскоп министра председника, Ана Бернкен, одала се по: сле свршених наука по сопственој жељи, на столарски занат; била је шегрт и сад већ проглашена за калфу. Направила је леп орман од махагонског дрвета. Сад се верила и спремиће сама све своје дрвено покућство. А наше се занатлијске кћери стиде и беже од заната.

Мали Браца Јовановић бави се већ целе зиме у Петрограду и приређује концерте. Недавно је свирао и пред самим царем руским Николом и овом се тако допао наш Мали Браца (сад му је 10 година), да га је руски цар одликовао орденом св. Владислава. Живео !

Женски богословски завод. Свети Синод у Русији вамерава да отвори идуће школске године у Царском Селу богословски завод за си стематско образовање женскиња православне вере, те да тим спречи ширење секташтва, које се тамо развија а које највише помаже необа. вештено и неспремно женскиње,

ЖЕНСКИ СВЕТ

Отр. 189.

Парастос. Новосадска српска виша девојачка школа приредила је својим добротвориме: Арси и Анки Пајевића рођ. Несторовић и њиховој матери, односно пуници јелени Несторовић рођ. Ђаковић, свечан парастос на дан цара Константина и Јелену 21. маја о. г,у св. николајевској цркви. Затим су отишли наставници и наставнице са старијом децом и свештеником, г. Т. Милићем на алмашко гробље, отпојале прописане молитве и прелили гробове својих заслужних добротвора.

ЧИТУЉА.

+ Олга Поповића. Наша задругарка, а супруга овдашњег трговца, Радивоја (Рацка) Поповића, упокојила се 6. (19,) маја о, г. после кратког боловања у својој 30. години живота, оставив за собом троје мале дечице, Покојница је родом из Осека из Недељковићеве породице, Вечан јој помен!

т Јелена удова Стефановић рођ. Чупић. У току од пет дана изгубисмо и другу чланицу наше Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, изгубисмо 10. (23.) маја о. г. одушевљену Српкињицу младу од 33 године, госпођу Јелену уд. Стефановићку, кћерку оснивачице наше задруге, г-ђе Катарине Чупић, Поред матере и брата Јована, оплакују своју мајку и троје мамолетне дечице. Вечан јој помен! ;

+ Анастасија Вујић, рођ. Славнић. Набрзо за својим сином Јованом, овдашњим апотекаром, упокојила се и мати Анастасија у недељу 19. маја (1. јуна) о. г. у 72. години живота у Митровици код своје кћери, а у уторак на цара Константина и Јелене пренешена је у Нови Сад и сахрањена у св. алмашком гробљу, поред свог сина Јована. Оплакује је муж Павле, два сина и кћи, сестра Јелисавета Трифковић и браћа Душан и Стеван Славнић,. Вечан јој помен!

+ Јелена Поповић. Лицем на дан цара Константина и Јелене упокојила се напрасном смрти млада попадија Љубомира Поповића из Бе-' геча (Бачка) у својој 24. години живота, Јелена је кћерка многозаслужне одборкиње турско-бечејске добротворне Задруге Српкиња, гђе Милке Миловановићке, Покојница беше ванредно благе, тихе нарави, добра душа и