Ženski svet

Стр. 140.

добра Српкиња, нежна мати своме синчићу, а

верна љуба своме супругу, тако рећи рођена

за примерну попадију. Бог да јој душу прости! К. С.

+ Милка Белић. Наш пријатаљ, умировљени учитељ врањевачки (арачки), Младен Белић, изгубио је своју верну сапутницу, Милку у њеној 65. години живота 24. маја (6. јуна) о. г. Покојница је радо читала наш лист и живо учествовала у народним јавним пословима; она је припомогла, ди се и у Врањеву оснује Добротворна Задруга Српкиња, којој је и члан била. Изјављујемо саучешће нашем пријатељу Младену, а покојници нека је вечна успомена!

+ Милан Манојловић. У среду 7. (20.) маја о. г. упокојио се у Загребу Милан Манојловић, школски референт за пакрачку и горњокарловачку епархију у својој 43. години живота. Пок. Милан беше благе нарави, спреман учитељ, Служио је прво основну нар. школу у Ст. Сивцу и Вел. Бечкереку, потом срп. вишу девојачку школу у Сарајеву и Сомбору и кад је положио испит за грађанске школе, изабран је за професора учитељске школе у Карловцу, где је постао и управитељем. Са тог места изабран је од срп. нар. цркв. сабора за школског референта горње две епархије, у ком својству је тако рано, у ПИ снази и у мро. Вечан му спомен!

+ Сава П. Иванишевић. У сенаториуму, др. Ристе Јеремића, у Тузли 29. априла о. г. угасио се млади живот, тек у 26-ој години живота, Саве П. Иванишевића, сина Пере Иванишевића трговца и велепоседника у Грачаници (Босна). Покојник је свршио после

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 6.

карловачке гимназије Трговачку Академију у Грацу, све са одликом. Поред свог матерњег језика српског, потпуно је владао још и мађарским, немачким, талијанским, француским и руским језиком, Својом спремом и науком много је обећавао, био је управитељ трговачког друштва „Балкана“ у Трсту и сад када је ступис у живот, када је могао свом народу од користи бити, немилостива смрт отрже га у најлепшем добу живота. Већ сама та појава, да се тако млада и пуна наде снага одваја од нас, утиче тужно на свакога, а нарочито на оне, који су покојника познавали. Поред — до гроба — неутешених родитеља, браће и сестара, покојника оплакује и цело грађанство. Бог да му даде вечна покоја!

+ Мита Јефтић, велепоседник новосадски упокојио се 1. (14.) маја о. г. после кратког боловања у својој 60 години живота. Покојни Мита је једини син пок. Стеве Јевтића, бившег' председника Задруге Српске и пок. (Со фије Јевтићке, бивше многогодишње благајкиње Добротворне Задруге Српкиња, Покојника оплакује супруга Јулка рођ. Станковић, одрасли синови: Стеван и Никола, кћи Софија удата за дра Лазу Поповића из ' Карловаца, оснивача Српског Сокола и четир унучета Поповића. Вечан му спомен!

+ Др. Милан Иванчевић. У Загребу се упокојио 23, априла (6, маја) о. г. у 44. години свога живота заслужни професор Др. Милан Иванчевић, оставив за собом удову супругу Јелу рођ. Петровић и децу Милутина и Мирјану. Бог да му душу прости!

1

с 2

Па

Ј >

БЕЛЕШНЕ.

21540) со 6779 (У

ПРОСВЕТА.

брпским родитељима.

У лудим годинама и мушка деца задају бриге родитељима својим, а већ женска деца у тим извесним годинама куд и камо веђе. У лу: дим годинама својим дете може непаметним кораком да унесрећи себе за цео век, а тако им

своју породицу. Отуд су редитељи злотвори деци својој, кад им у то доба живота пуштају на вољу. Што се деца у то доба живота већма отимају испод стеге, све је већа опасност за њих. И кад родитељи попуштају и оставе жен“ ско дете само да бира, куда ће и шта ће да ради, онда ту добро бити не може, онда ту женско дете пропада. Женско дете кад се учи