Ženski svet

Бр. 6. ЖЕНСКИ

ван места где су родитељи, оно је ондау опасним годинама, и на сваком је кораку у опасности, да ће га снаћи зло, јер не уме да се чува. Нема те приватне куће, која би оставила сву своју бригу на страну, па ба примила бри гу да прати туђе дете на сваком кораку: од куће до школе, и од школе до куће; у шетњу, кад се што купује и т. д. Уз то српско женско дете по туђим кућама изложено је још више опасностима у свему. Ето то је све покренуло Српкиње у Загребу, да размисле, како ће спасавати Српкињице из опасности, МИ пре два· наест година Добротворна Задруга Српкиња у Загребу основала. је Српски Девојачки Интер нат. Пре две године за тај Интернат подигнута је нова зграда. Удешена је свака удобност, и све што треба за здравље дечје. Цела је зграда окренута сунцу, и прозори гледају у башту. Сем онога што се учи по школама и у интернату учи женско дете музику, језике п већ што која још хоће. У интернату има места за 50 девојчица. Надзорнице (префектице) воде децу у школу, доводе из школе кући, воде у шетњу, и кад треба што купити, једном речи никад нису женска деца без надзора. Може се већ мислити колика је опасност за женско дете, кад оно не би хтело бити под таким надзором.

"У Српском Девојачком Интернату у Загре бу води се брига, да се Српкињица здравстве но крепи, душевно богати, у сваком реду и раду упути, и у српском духу учврсти, Родољубивим Србима и ваљаним родитељима пружена је прилика да своје женско дете сместе и очувају као да је оно код куће. За стан, храну, огрев, осветљење и прање плаћа свака питомица 70 круна месечно.

Ко жели подробнија упутства, може се обратити Управи Српског Девојачког Интерната у Загребу, па ће добити проспект и друго што треба.

Упозорујемо родитеље који имају девојчице за школовање, да се користе тим у свему најбоље уређеним заводом. Госп. свештенике, учи теље и остале родољубе молимо, да скрећу пажњу родитељима на тај ваљани Српски Интернат. С поштовањем Загребачка Добротворна Задруга Српкиња.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Заливање цвећа и поврћа. Није свеједно, кахвом ће се водом заливати цвеће и друго биље, Хладна вода није берићетна. Најбоље је заливати млаком водом. Млака вода ванредно упливише на напредније порашћивање сваког биља без разлике; она ускорава и сазревање и потпомаже савршеније развиће поврћа и плодова. Даље и краставци, који неће плода да за-

СВЕТ Стр. 141. мећу, заметаће брзо и много више, кад се млаком водом заливају. И већма, кад се у цвету млаком водом неколико пута залију, задржаће боље и цвет и плод. Вода за заливање треба да је на сунцу загрејана, ил ако то не може, онда ју ваља смлачити, алн не здраво загрејати, јер врела вода убија биље.

КЊИЖЕВНОСТ.

0 женама. Под тим насловом превео је Милан Вујаклија одломак етудије немачког филозофа Артура Шопенхауера а књижара београдска С. Б. Цвијановића издала у другом издању. Цена 0'50 динара.

Шопенхауер има о женама врло криво ми шљење, он их гледа још из оног доба, кад им је било ускраћено свако више образовање, Данас би их ион другим очима гледао и другчије судио, кад би их слушао на њиховим конгресима и читао њихова књижевна дела. Но зато нека се читају и његове мисли, да се лакше и јасније може угледати нови и виши културни степен, који су женске достигле и којим су мно. те криве мисли Шопенхауерове збрисали и, уверени смо, на боље исправиле.

Но поред филозофских мисли о женама мора ве и преводиоцу замерити, што на много места није верно превео дух и смисао филозофа, те је и онако рђаво мњење о женама изашло драетичније, но што је у ствари мислио фи- . лозоф.

Јесењи листићи. Џод тим насловом штампане су песме наше сараднице, гђице Милице Влашковићеве Хиталпије, ученице београдске еликарско-уметничке школе. Издала их је књижара београдска С. Б. Цвијића. Цена је: 150 динар.

— Изишла је 8. свеска „Бранкова Кола“. са овим садржајем; Мирко М. Косић: Немци и Пољаци. Душан Малушев: Песма. — Две душе имам. (Песме). М. М. Ускоковић: Јади Луке Невољице: Ст. Лом: Крв. Силвио Пелико: Моје сужањство: Селма Лагерлеф: Геста Берлинг. (Роман). Тодор Стефановнћ Виловски: Сингидунум. — Београд у средњем веку. Д. Руварац; Наустица. Ђорђе Ђ. Стратимировић: Документи из буне 1848. до 1849. Ковчежић: Оцене и прикази. — Нове књиге.

»Бранково Коло« излази у Сремским Карловцима (Славонији) сваког 15. и 30. у месецу на четири табака. Цена му је за Аустро- Угарску, Босну и Херцеговину 12 круна а за све остале земље 14 круна годишње, Претплату прима само Администрација „Бранкова Кола“ или Душан Котур у Сремским Карловцима, А претплату из Србије: Милосав Т. Мишић, трговац, Београд, Сарајевска ул. бр. 56.

— Изашао је 8. број „Босанске Виле“ од 30. априла са овим садржајем: Стихови; Стеван