Ženski svet

Бр. 17. и 8.

два друштва имали и заједничке састанке и спремали се, да отворе више таких школа за прошлу јесен; али наступели рат одложио је такав рад и ми се надамо, да ће идућа јесен повољнија бити за културни рад и да ће та два друштва и на том пољу велико добро донети своме народу.

И наш овострани Женски Савез има на уму, да подиже оваке школе; ал и њега је у послу омело ово немирно време; но чим то прође, поћи ће инаш Женски Савез, уверени смо, на овај спасоносан и културан посао

— У Београду постоји завод за образовање и васпитање 1луво-неме деце и школа 1911—12. о. године било је у њему у свих пет разреда: 49 питомаца и то: 32 мушка и 17 женских. По завичају је било 43 из Србије, 3 из Босне и Херцеговине, 1 из бивше Старе, а сада Нове Србије и 2 из Баната.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Какву земљу воле јабука. Многи мисле, да јабука захтева тешку и влажну земљу, 4 оно је сасвим противно. Јабука треба оцедну и сувљу земљу и топле присојне положаје. На против к ушка захтева јачу и влажну земљу. Јабука на влажној и тежој земљи добија разне болештине, красте, рака, и т., д. и не рађа редовно, а кад и роди, опада јој плод. За то ваља садити јабуке на лошијој земљи и оцедитом месту.

· Коме се зноје руке, нека узме 125 грама воде од руже, 10 грама боракса и 8 грама гли· церина, па нека том мешавином маже руке и престаће знојење.

КЊИЖЕВНОСТ.

бапутници Књижара београдска, С. Б Цвијановића, издала је ових дана књигу нашедуховите младе књижевнице, г-ђице Исидоре Секулићеве, под торњим насловом. Књига је укусно израђена има у њој 16 лепих прича богато искићених бујном маштом идуховитим мислима исказане у лепом српском језику. Књига има пуних 11 штампаних табака а вреди само 2 К (или динара). Јадан критичар из Београда изражава се о тој књизи ово:

Као што у животу има људи бољих од добрих, тако и у литератури има књига бољих од добрих. једна од тих књига које стоје изнад добрих јестеи нова књига г-ђице Секулићеве. Без намере да се упуштамо у подробнију анализу и критику самога дела, ми ћемо овде у кратко изнети у неколико битних одлика и великих врлина те племените књиге, и тиме је најбоље препоручити пажњи оних читалаца који знају каква ретка уживања може да пружи једне оваква књига души,

јер књига г-ђице Секулићеве није толике дело талента колико је дело душе. Има писаца

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 191.

који имају више талента, а мање душе, исто тако као што их има са великом душом, а са мањим талентом. Они први могу бити јачи, али ови други су увек племенитији. Г-ђица Секулићева је из реда ових других. Ми отворено признајемо да нам је племенитост милија од снаге. Отуда, ми свесно тврдимо да је ова књига, која је толико топла и тако непосредно искрена и у којој има пуно лепог и интерссантног што може да пружи дискретна ауто-биографија :едне сложене душе и једног напаћеног срца једна од најбољих које су у нашој књижевности. Они који цене отменост, читајући ову књигу, имаће прилике да веома уживају.

Кад се има на уму да је стилистичка страна дела беспрекорна, и да се из чисто техничких особина списа може закључити и о не малом књижевном таленту који се свуда осећа, имаће се потпуна представа о заслуженој похвали коју смо ми хтели, без ограда, да одамо овој интересантној књизи, Додаћемо још да у спољаш“ ности издања има укуса, и тај комплимент из-

давачу два пута ћемо водвући, ееазенетиљилочетакиниавишкн лед акивада Еол пре паре носа анеренка 1 пејв Јели ВЗ ЈЕЕ

БОЉЕ ЈЕ БИТИ СЛЕП ОЧИМА, НО ПАМЕЋУ. А слеп је очима, ко не зна радити и незна се прометати. — Раду и прометању учи се човек у детињетву. Зато упућујте ваљану децу на занате и друге привредне послове.

СТЕЧАЈ

Добротворна Задруга Српкиња Петровчанки

у Бос. Петровцу

расписује овим стечај на мјесто

УЧИТЕЉИЦЕ

за своју раденичку школу за течај шивања рубља и кројења горњих хаљина.

Учитељици је одређена за сада мјесечна плата 80 К, стан и дрва у нарави. Од компетенткиња се тражи да имају добре сведоџбе и да су коју годину самостално радиле. Првенство имају Босанке.

Молбе се имају поднијети горњој задрузи до 12. (25.) јула 1913. г.

1—1