Ženski svet

Стр. 194.

заслужни, а на начин, који Ви и Управа поменутог фонда будете нашли за најцелисходније.

Сума је и сувише малена, а да би била и надалеко довољна да испомогне и хиљадити део оних, којих смо дужни да се сетимо Ми знамо добро, да ово није ништа друго, до један мали камичак у велику зграду захвалности нашим онеспособљеним борцима. Па ипак, ми се не устежемо да га узидамо, ма како да је мален он, јер нај зад зрно по зрно погача, камен по камен палача. Уз цвеће, којим ћемо засути стазе, куда ће нам проћи наши здрави јунаци, нека падне и овај цветак за Оне, који неће моћи тога дана веселим и хитрим кораком проћи кроз престоницу у свечано руво обучену“.

. Тако је и у делу прославило то женско патриотско друштво своју десетогодишњицу, коме је данас председница и начелница родољубива госпођа генералица, будица ођућовићћа, а коме је била при оснивању пре десет година прва председница, наша заслужна старица, г ђа Фавја дра «ов. Фудотића.

Како се тог прославног дана г-ђа Савка Суботићка налазила овде у Новом Саду, сетило се друштво и своје прве председнице и брзојавно ју поздравило овим речма:

„Коло Српских Сестара“ са своје прославе десетогодишњег рада, најсрдачније поздравља своју прбу пред

>

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9.

седницу. За управу: председница Љу-

бица Луковић.

На тај поздрав отпоздравила је г-ђа Суботићка овим писмом:

„Херојска борба Косовских Осветника и пожртвовање њихових сестара у слици Косовке Девојке, то је слава и Кола Српских Сестара.

Сјајни успех Србије и Црне Горе задивио је свет, који до сада није знао, да су врлине, засведочене у тој борби, урођене српском народу.

Ваша љубав и нега, драге кћери, јесте мелем на ране српских бораца. Они имају су чим изаћи пред Милоша а ви пред Косовку Девојку.

Примите, дакле, и моје признање, које вам и цело Српство одаје, нарочито Ви, драга председнице, која сте коловођа.

Благодарим Богу, што сам на ивици гроба дочекала, да се оствари оно, о чему је моје коло само сањало. С материнским поздравом У Новом Саду, 20. августа 1913. Савка Суботићка“.

Надамо се да ће ово патриотско друштво и после ових светлих дана продужити свој свети позив око цивилизовања и националног снажења нових суграђана својих и у то име нека је слава и срећно продужење рада.

ЕДО МО

МОРА Уд

Љубица Попара

Жена у борби за живот.

(По немачком).

Како у опће мало разумију женско питање и оцеви, као оцеви одраслих кћери, сведочи најбоље то, што баш родитељи гурају своје кћери у звања и не питајући, да ли та звања одговарају душевним способностима њихових кћери. Немачка је ваљда на најбољем путу, да постане чиновнички народ, зато је

и социалдемократија која иде за тим, да створи од обичнога радника правог чиновника најнароднија, а социални закони о старости, инвалида, осигурања, болесничке касе нису нигде сјајније уређене ни у самој Енглеској у тој земљи индустрије. И то је ваљда криво, да ту маса жена јури телефону, и то су си-