Ženski svet

Бр. 11.

ЖЕНСКИ СВЕТ Пн ИЕ

се столећима задовољавала иглом. Шиваћи строј је човјек изумио. Жене су преле на преслици, човјек је изумио механички столац да се преде. Сви су изуми дакле човјекова творевина, једино је жена усавршила клеплање чипака. У нижим па и у средњим друштвеним класама постаде потреба за кућевни женски рад, за пијацу. Ради јелноставности, и лакоће једног уређења, модерна индустрија увела је радо женску и дјечју снагу поради јефтиноће њихове. На првом мјесту се завело то у индустрији одјела, ткања, шивења и т. д. Па и у другим радовима била је жена и дјете радо гледано. У најновије вријеме развила се на кућњем раду основана индустрија, која множину женске снаге троши, за незнатне награде, на свима пољима продукције, особито се то опажа у великим градовима.

У старије доба па и данас још налазе се по селима у Шлеској, Саксон" ској и Баварској, да жене ткају. Ти-

пична организација рада је позната: .

поједини радници добијају уз налог фабрика или појединих подузетника и материјал, ткају код куће са женом и дјецом,

_Стр. 245..

која им помажу у намотавању памука. У пркос свију покуса на побољшању кућевног ткања, остале су још увјек награде незнатне, а резултат је лоша исхрана и рђави станови. У индустрији играчака у округу Соненберга и у Нирнбергу слични су одношаји. Има радница, које од јутрадо мрака непрестано раде у фабрикама, а уз то морају и своје кућевне послове да посвршавају. У противности са том сеоском индустријом шири се по градовима индустрија одјела и бјелога рубља. Радна је снага састављена из декласираног обртника, сељачког сувишка, а понајвише из госпођа великих градова, удовица и кћери њихових, госпођа, које гледе крај заслужбе свога мужа да и саме по коју крајцару зараде. Раднице на бјелом рубљу не могу издржати десет сахата рада дневно, јер то занимање умара и очи инерве. Али већином раднице по фабрикама бјелога рубља раде и 13 сахата али површно. Најгоре је код тих домаћих радова та околност, што се просторије за рад употребљују и за кување и спавање. (Наставиће се).

бен о РК

о ад се сутон спусти лави %/ прекрије зетљу тама, одведе сјајне Кад затрепше вИап недесрит Висината одјад обузлу зеље неке ело моје младо диће, «а за овил звездицалма Као да ми зора свиће.... Загреб.

(бвави трептај збезце мале

лева ми наде нове,

ва дар у тољл сјају збезда

Омешвљават прошле снове...

оћрошле снове =— Кратке среће

оћрошле снове — о воје они

(да звездат иж присподадљаљт

о ад пи статрат у еатоћи! Дубровека.