Židov

Našim pretplatnicima!

Prvoga maja povisila nam je tiskara cijenu za štampanje lista gotovo za sto po sto, pak smo s toga razoga primorani povisiti danom 1. maja o. g. pretplatu na K 32. — godišnje. Uvjereni, da će naši poštovani pretplatnici uvidjeti opravdanost ove naše povišice, tim više što su to ostali listovi već učinili; molimo sve one koji su pretplatu već poslali, da nam uvaživši povišicu od 1. maja, pošalju razliku. NA ZNANJE! Prostorije »Saveza cijonista Jugoslavije«, uredništva i uprave »Židova« te uprave židovskog narodnog fonda nalaze se počam od 1, lipnja o. g. u Ilcii kbr. 31., 111. kat. Umoljavamo sve suinišljenike, da u buduće upravljaju sve dopise i poš'ljkc na prije označenu adresu. Savez eijonista Jugoslavije.

STRANA 8.

Izdavatelj i odgovorni urednik S. Spitzer.

»ŽIDOV« (HAJHÜDI)

Tisak tiskare »Merkur« d. d. Hica 33.

BROJ 18

GIZELA JUNGWIRTG i JULIO SONNENSCHEIN ZARUČENI U MJESECU SVIBNJU. OZALJ ni SOKOLOVAC

MED. UNIV DR. ERNA HOFMAN MED UNIV. DR. ADOLF BENAU VJENČANI ZAGREB 114 SARAJEVO

Banka za trgovinu obrt i industriju dioničarsko društvo Jeicčićev trg 4.» ZAGREB - Jelacićev trg 4 Podružnice; Koprivnica, Ruma. Dionička glavnica K 5,000.000 Pričuve K 2,000.000 PRIMA štedne ulošKe na Knjižice i u teKućem računu do daljnjega sa 4°| o čistih KUPUJE I PRODAJE vrijednosne papire, srećke svake vrsti, devize, strani zlatni i srebrni novac. PROVADJA BURZOVNE NALOGE. FINANSIRA industrijalna i trg. poduzeća. ESKONTIRA mjenice, doznačnice, čekove, odreske i žrijebane vrijednosne papire, daje predujmove na vrijednosne papire, kao dionice, rente, srećke i t. d. nadalje na otvorene knjižne tražbine uz povoljne uvjete, Prodaje promese za sva vučenja, izdajekreditna pisma i čekove na sva tu- i inozemna mjesta, osigurava srećke proti gubitku na tečaju.

Bolna srca javljamo ovime svim sumišljenicima prežalosnu vijest o smrti drage nam družice, 5I DE WEISS, odbornice B’not Cijona, koja je na drugi dan Ševuota preminula. U pokojnici gubimo marnu i revnu radnicu, koja je s mnogo ljubavi od osnutka B’ not Cijona sve svoje sile posvetila radu i napretku našega društva. Iz naših redova' nestaje mila diužica, a mlade naše članice gube učiteljicu svoju, židovska djeca dobru „tetu Sidu“. U analima B’ not Cijona ostat će Sida naša kao svjetla spomen, a u srcima našima živit će vječno ljubav i zahvalnost nezaboravnoj, dobroj družici. * U ZAGREBU, 11. šivana '5679. 116 ŽIDOVSKO DJEV. DRUŠTVO ~BNOT CIJON“.

Javna zahvala. Prigodom smrti naše premile i nikad neprežaljene jedinice, SIDE. 115 stigli su nam nebrojeni iskazi saućešća, na kojima pojedince ne možemo uzvratiti, pa se s toga ovim putem zehvaljujemo najusrdnije svima onima, koji se nas sjetiše u danima velike boli. Naročitu zahvalnost dugujemo vrijednim drugaricama BNOT CIJONA i njezinoj predsjednici MIRJAMI WEILLER, koja se dirljivim slovom oprostila od preminule ; akad. društvu JUDEJA“, i njezinom predsjedniku I. POLJOKANU, pjevačicama 1 pjevačima, koji su otpjevali nadgrobnu tužaljku. Zahvaljujemo se konačno svima, koji su cvjjeće i vijence pokojnici namijenili i inače joj počast iskazali. Tugujući roditelji Ljudevit i Paula Weiss.

I! i' Ml! m -1 s d Jlf a wodiorvo vStoo^ooi f heasl Btzojavi: Papmerkui*. Telefon 17-95 i immmmmmmmmmmi