Židov

EI iša r, Salmau Lcv i u, Bar e š i B 1 u m. za zamjenike ravnatelja izabrani sn ravnatelji od »Anglo Egvptiau Bauk« i »Credit-Lvonnais*. Prije otvorenja komore sknpiše se židovski odaslanioi, da se posavjetuju o naciiionialnim zahtjevima, te cdluei.še da zatraže: a) da se jevrejskj jezik ima priznati isto kao i engleski i arapski; b) da se sve uredovne izjave komore imaju izdavati u sva tri rečena jezika. c) da se izabere sekretar, koji zna sva tri jezika ili dva'sekrefrara i to jednoga za engleski i jevrejšfci, a drugoga za engleski i arapski; d) da se, pošto ol>a zamjenika ravtnateta nijesu Zidovi, imenuje još i treći i to iz Anglo Palestine Cotmpauy. Na prvoj sjednici komore iznijeli su Zidovi ove zahtjeve, te su prva trii jednoglasno primljena. Četvrti je zahtjev bio predložen vojničkom zapovjedniku, koji ga je prihvatio i imenovao g. dra, Jiehaka L e v i-a zamjenikom ravnatelja). Putovanje u Palestinu. Kopenhaški cij. biro javlja: Odio za useljenje kod palestinskog- dtepartmajia cijonističkog centa-alnog biroa' u Londonu daje slijedeće na znanje: A. Putne dozvole. Uvjeti pod kojima se'dozvoljava putovanje u Palestinu nijesu n zadnje vrijeme bitno promijenjeni. Vremenito ograničenje još je n a snazi, prema kojemu, izuzev stanovite iznimlke, n Palestinu mogu putovati samo One osob?. koje su već prije ondje živile. Postoji ali nadai, da će kategorija osoba, kojima će se i pod sadanjim uskmma ddkvo. la putovanja u Palestinu podijeliti, doskora bit proširena. B. Mogućnosti puta: Osobe, koje imaju dozvolu putovanja za Palestinu, a namjeravaju putovati kroz Englesku, upozoravaju se, da su sada mogućnosti putovanja iz Engleske izvanredno ograničene i da se vjerojatno unutar slijedećih šest sedmica ne će poboljšati. Privatni putnici mogu samo u posve izvanrednim slučajevima dobiti mjesta na brodovima iz Engleske u Palestinu. Dozvola za putovanje (kroz Francusku može se pribaviti samo uz najveće poteškoće. Najpodesnije je putovanje kroz Italiju; postoji redoviti promet iz Trsta n Egipat i Palesti nu. Osnivanje škole za arapsku djecu. Kopenbagenski cijonistieki ured javlja: U jednom arapskom selu u blizini kolonije Roš Pina, osnovao je upravitelj kolonije školu za! arapsku djecu. Počinku n jevrejskom jeziku i računanju preuzeo je jer Ia u od najspremnijih učitelja kolonije Roš Pina, a u arapskom, koranu i vjeronauci podučavaju djecu dva šeika iz istoga sela. Učenici napreduju veoma dobro, a stanovnici sela prate s mnogo povjerenja rad škole. Stanovnici obližnjih sela obratiše se na školsku upravu s molbom, da se i u njihovim općinama osnuju škole, n kojima bi podučavali židovski učitelji iz kolonije. Jentenski Židovi. Kopenbaigenski crjonistički ured javlja: zastupnici jemeniskih židovskih općina Jafe i Jenisolhna predali su vrhovnom sucu Brandeisu, za njegova boravka u Palestini, memorandum, u kojem ističu žalosni i>oložaj Židova u Jemenu. U tom se memorandumu veli:

»Kako dozi Pijemo iz pisama i inih informacija, koje nam stigoše ijz Jemena, počele su ondašnje oblasti ponovno proganjati Židove. Sve do odlaska turskih zastupnika iz Janaa, glavnog grada Jemenla, koji su štitili našu braću, nije se usudio imam Y a h i j a i njegovi prijatelji da im što na žao učine. Najviše nas boli. što oni prisiljavaju udovice 1 siročad da predu na Islam. Osim toga ruše oni svaku kuću, koja ima više od jednog spra ta- Oni naime za h tjeraju da židovske kuće budu niže od nežklovskih. U zadnjem svom ukazu zahtjeva imam Yahija, da židovska cpćinai u Sana-i plati fcontriibuoiju od 10.000 egipatskih funti; dok se ta svota potpuno ne isplati zadržat će u zatvoru rabine 1 ostade prvake općine. Nismo ilo sada znali, da li je uputno, da zjalmolimo od antante intervenciju. Mi Vas s toga umoljavamo, da se brižno zali z mete za stvar i da poduzmete sve što je potrebno, da se očuvaju naša braća od <I al j njeg potlačivanja.

Iz Jugoslavije.

Izgon Zidova u Brčkoj. Naredba oizgOali stranaca obustavljena je i izagnanu*'! mogli su se sa svojim obiteljima opet povratiti u prijašnja svoja bOrtilvašta. Izuzetak č : mi jedino brčkansfki kolar, čiji predstojnik ne dozvoljava unatoč svih intervencija/, da se ikoji od izagnanih Židova s brojnim obiteljima vrača, ma clfeu Su većina pripadnici) kraljevstva SHS. Što više, ako se ti ljudi dozvolom vlade vrate, on ih ponovno izganja. Ne možemo ozbiljno dia vjerujemo, da državna vlast prestaje na granicama brčka uskog kotara. Zagrebačka općina odbija žalohnu službu iMtžju za žrtve pogroma. U sjednici od 14. septembra ove godine stavio je član predstoji! ištva Lav Stern prijedlog, da se održi žalcima služba l>ožjia za žrtve pogroma. Bez ikakve »Jebate obatvilo se glasovanje. tr> su svi csim naših smuišljenika dira. Kona, <lra. Šika i dra, Franka, glasovali protiv prijedloga- Dok je grad Hamburg održao ‘veliku protestnu skupštinu, pozvao građanstvo da/ izvješćujem crnih zastava v zatvaranjem dućana iskaže čast poginulim žrtvama pogroma, u času, kad elita/ francuskoga političkoga i učenjačkoga svijeta izdaje plam-ni prosvjed protiv pogroma i pozivlje sve vlade i parlament#, cijelo prosvijećeno čovječanstvo na obranu istočnih Zidova protiv varvarskjh pogroma, odbij/ai zagrebačka općina žalolmu službu božju za žrtve pogroma. Socijalističke konferencije u Stoekholmn i LncOmn te Bernu prosvjedovale su protiv nečovječnih djela razjarene mase i divlje solda,teške, nizozemski i danski učenjaci najodlučnije osudjuju progone, kojima je šzvržen židovski nlalrod, parlament u Engleskoj j Americi traži, da vlade smjesta poduzimaju najodlučnije mjere da se dokrajče neopisivi zločini ma mirne židovske građane,, predsjednik \Vilson li engleska vlada šalje istražne komisije u Poljsku, a mnogi kršćanski visoki crkveni dostojanstvenici odlučno ustaju na obranu povrijeđenih Ijrdsfcih prava, zagrebačka izraelitska bogoštovna općina uskraćuje da se u sinagogi mučenicima, koji poginuš? al kiduš hašemcodužimo molitvom. Dok je židovstvo drugih zemalja odredilo dan opće židovske korote u znak duboke boli

i solidarnosti, izraelitička bogoštovua Općina prelazi preko toga dnevnom redu. Ograničili snio se na stvarni prikaz i n« želianO da na to nađovežemo kritiku, jer ovaj se postupak sam pc sebi osuđuje. Tek nas je stid zagrebačke izraelitske bOgoštovue općine. Osnutak -jevrejskog prosvjetnog društva ii Zemunu. Dne 31. augusta održala je mjesna cijcnistička organizacija! u Zemunu izvanredlnu glavnu skupštinu, koju je otvorio potpredsjednik mjesne organizacije g. Morio Sa ss on. U lijepom, oduljem govoru razložio je potrebu osnutka i stvorenja »j-vTejskog prosvjetnog društva«. Nakon izvještaja pojedinih funkeijcnara mjesne cijonastičke organizacije o svoti ne radu, pročitana su pravila novoga društva, koja su od skupšine jednoglasno primljena. Jevrejsko prosvjetno društvo bit će stjecište čitavoga kulturnoga, narodnoga i društvenoga života Jevneja u Zemunu. Društvo dijeli se na pojedine sekcije, koje ima'du svrlra odgajati mladež u jcvrejskOnacijOnalnom duhu, kulturno ih (aridizati i ojačati tjelovježbom- Skupština je zatim, izabrala novi odbor od 13 lica. Odbor se konstituirao te izabrao: idr. FVa.nlaj Herzo ga' predsjednikom, gg. Morica Sa ss o na i dr. Arn.Oildai Sc h 6 na, podpredsjedinlciina gg. dr. Stanica v Gabrijela Taglei'chta, tajnicima, Arminiai SinUgera, blagajnikom, a Josipa Eliasa, povjerenikom židovskog narodnog fonda. Liječnička vijest, Dr. B. Stein, ordinira za interne bolesti dnevno od 2—3 sata poslije podne, Zrinjevac 16. prizemno. POZIV, Braćo sestre! Pozivamo Vas u smislu saveznih statuta, da uplatite odredjenu članarinu od K 9. (3 din.) po članu za prvo polugodište .1680. najkasnije do 15. oktobra t. g. Društva 1 neka tu članarinu pošalju na adresu: Savez židovskih omladinskih udruženja kraljevstva SHS. Blagajnik 1 , Ilica 31. 111. kat. Molimo Vas, da tu dužnost što taenije i što hrže izvršite. Naš savez tretm svu silu novaca, ako ne ćemo da nam rad zapne. U tu svrhu bilo bi zgodno, da priredite tijekom mjeseca listopada jednu zabavu, čiji bi dobitak bio namijenjen našem savezu. O formi te zabave izvolite, odlučiti sami prema Vašim mjesnim prilikamaNaš je savez namjestio jedinog plaćenog tajnika, koji će u najskorije vrijeme obići sva omladinska društva,, da as savjetuje u radu, da medi tečajeve za jevrejski jezik, da agitira za naš pokret i slično. Molimo Vas s toga, da nam javite što prije sve Vaše želje i zahtjeve i najzgodnije vrijeme za posjet našeg tajnika, koje informacije želite da Vam dade. Ove su nam informacije potrebne, da damo tajniku prije nego 1; krene na put, potrebne direktive. Očekujemo Vaš izvještaj i pozdravljamo Vas cijOnski. U Zagrebu, mjeseca septembra 1919. (ehiha 5679.). Savez žid. omladinskih društava.

BROJ 29. i 30.

»ŽIDOV. (HAJHUDI)

STRANA 13.

JUGA SCHMUTZER MIRKO HOHENWALD zaručeni Osijek 162 Daruvar