Židov

Vjesnik S. Ž. O U. Uređjuje Vodstvo S. Ž. O. U.

Hanuka-prircdba Hanuka pada ovaj puta na 1_ decembra. Ostaje nam još samo šest nedjelja, da se spremimo. Komada zgodnih nema, a nijedno ih društvo* nije poslalo. T,o 70 dokaz siromaštva u omladini, jer se zaista ne smilje misliti, da je vodstvo kadro iz rukava tresti komade, pa čak ni loše i nezgodne. Moramp jc dakle pomiriti sa činjenicom, da u ovoj godini ne će biti novih židovskih komada, pa društva treba da iznova preglelaju arhive, možda će naći štogod* zgodno izmed : u onoga, što su primala ranijih godina iz Saveza. Iz te nevolje moramo da nadjemo častan izlaz. (To je lostaiom najveća i jedina životna umjetnost!) Kad nemamo iomada, treba da priredimo slavu bez nljega, a da ona bude pak dostojna i zgodna. Program se namiče sam tpjo sebi; 1. Paljenje svijeoica i pjevanje Maolz Cur; 2. Deklamacija koje >jesmioe o Hanuci (n. pr. tradicionalne Rosenfeldove »Hanukaiviječice« ili Uto'a od pjesama Cvdjevih i drugih, štp su iziaile u dosadašnja 4 Hanuka-broia »Haav.iva«); 3. Izvođenje io;e glazbene tačke, po mogućnosti laike da bi pristala u :kvir d'ečje priredbe; 4. koji mali balet ili štogod slično; 5. leklanraci e po volji:; izbor je dosta velik, treba samo ptolitati nekoliko brojeva »Haaviva«; 6. Prije konca može se vrlo ijepo izvesti Hava is nekoliko parova; 7. Kao završetak pije ■aju se naše Ipjesme, samo treba da ih znadu pjevati i djeca omladinci. Takova priredba imat će intiman značaj, ne će bili goovo nikakvih troškova, kako i odgovara današnjim prilikama, 1 osim toga se ona najbolje svrstava u naš odgojni program, :oji ne ide za pompoznim priredbama, nego treba da što više što individualni je zaposli dfiecu, a da ipalk u njih ne probudi lojam, da će sadi »predstavljati«. Ako koje udruženje želi kakav govor ili govornika za u neka ise što prije javi i neka potanje naznači želje, 1a će se sve urediti.

Iz vodstva Iza dolaska Samuela Kamhija u Zagreb smatralo je vođtvo prvom dužnošću likvidirati sve nesporazumke, nastale u mladini i u samom vodstvu. Ono je podedno željelo ukloniti ve povode za bilo ikakve protivničke stavove nepovjerenja u mladinskim redovima koji su pobuđjcni novinskim polemiama, osnivanjem »Prop. odbora sefardske omladine u Jugolaviji« i objavom Ovija Rothmullera o njemu. Medjuto se člaovi vodstva Samuel Kamhi i Ovi Rothmiiller nisu mogli da aglase u redigiranju izjave, kojom bi se sva ta pitanja riješila, a su se sporazumili, da izadje odvojena izjava Kamhijeva, a o nje napomene Ovija Rothmullera, kako bi savezna udru:nja dobila mogućnost objektivnoga rasndjivanja. Vodstvo SŽOU.

IZJAVA ČLANA PRIV. VODSTVA SAMUELA KAMHIJA. Konstatiram; 1. Da su sve izjave Cvija Rothmiiilera, koje su u ma kojem obliku izašlo kao Sav. Vesnik, učin ene bez pitanja ostale dvojice u Vodstvu, pa je prema tome za njih Cvi lično odgovoran, a ne Vodstvo. 2, Da analogno tome saopćenje izdalo sa strane Cvija Rothmiiilera, kojim se »Propagandni Odbor Sefardske Omladine« ne smatra saveznom institucijom ne važi kao .odluka Sav. Vodstva radi nekompetentnosti Cvijcve, da sam odlučuje u tome, te će konačnu odluku po pitanju »Propagandnoga Odbora Sefardske Omladine« doneli Radni Odbor, kad se bude obrazovao*. U Zagrebu, 13. X. 1926.

Samuel Kamhi f

NAPOMENE CVIJA ROTHMULLERA

1. Rado konstatiram, da sam od Sav. Vijeća pa sve do danas uredjivao Vjesnik sam, da prema tome za njegovo uredjivanije pred vodstvom i pred omladinom nosim punu odgovornost, Konstatiram i to, da i sad još uredjujem Vjesnik sam pa da ću ga vjerovatno uredjivati sve do konstituiran a Radnoga Odbora, Razlozi su u prvom redu tehničke naravi (da sam bio jedini član vodstva, koji je ili boravio u Zagrebu ili bio u živoj vezi s njime, ali je zaista i danas još najprirodnije, da Vjesnik uredjuje onaj član vodstva, koji podržaje kontinuitet rada, ima vježbe u uredjivanju i kod toga najbolji pregled nad radom čitave .omladine, a ne tek jednog dijela. To ne znači, da Kamhi nema mogućnosti da se zanima i da potpuno ravnopravno učestvuje u redakciji! Držim, da se ni u kome slučaju nisam ogriješio o dužnosti uredničke, pa mirno čekam sud omladine. Ujedno konstatiram i to, da riječi Kamhijeve izjave čine dojam, kao da sam u različitim oblicima Vjesnika svoje lične želje i mišljenja naturavao pod firmom vodstva. Zbog toga i ■ nisam pristao na taj tekst, jer je jasno svakome, koji je čitao Vjesnik, da su sva obavještenja vodstva bila posve tehničke naravi pa nema zaista razloga, da ih se vodstvo odriče. I Sve ostalo izašlo je potpisano mojim potpunim imenom, pa

e i bez te konstatacije Kamhijeve svatko morao znati, da sam za to odgovoran lično. 2. Analogno tome objavljujući u Vjesniku, da »Prop. odbor sef. omi.« nije savezna institucija, ,fa i nisam namjeravao, da svoju konstataciju prikazem, kao da je to odluka rješenje di ma kakva izjava samoga vodstva. Koristio sam se pravom svakoga člana, da iznese nepravilnosti, koje se protive odlukama. saveznih instancija, a biva,ju pod imenom SŽOU. Prema tome po drugi iputa konstatiram, da taj sarajevski odbor i danas još nije instituci a SŽOU,, budući da se ne temelji na odlukama najviše savezne instancije, Sav, Vijeća u Sarajevu, ko;e je odlučilo posve drukčije, a sve dosad nije potvrđ en ni od koje druge odgov.orne savezne institucije, jer ne samo da ja lično nisam kompetentan odlučivati o tome, nego se i provizorno vodstvo, u kojemu je i Samuel Kamhi, ne smatra đovol no kompetentnim i da odluči u teme pitanju, koje bitno mijenja strukturu Saveza, jer ga*već sad pretvara u zajednicu nekolikih manje ili više samostalnih jedinica. Odluka je o tome ostavljena Radnome Odboru pa sve do. njegova rješenja taj »Prop, odbor« nije savezna institucija. U Zagrebu, 14. X. 1926.

Cvi Rothmuller.

BROJ 42.

»ŽIDO V«

7

1/ A\7 A f-f Aff Prava kava u zrnu » ko i°j i® oduzet otrov za srce ' za živce KOFEIN. Potpuno neškodljiva, a pri i\rVy ft tom ukusna i aromatična kao najfinija obična kava. TRAŽITE SVAGDJE KAVU* HAG

Slušajte RADIO koncerte na SILVERTOWN aparat ma. Uootrebljujte samo originalne ENGLESKE TUDOR akumulatore Radio Silvertown. Sajm'šte 56. Telefon 23-60.

Specijalna trgoviva češkoga sukna za muška odijela i sav krojački pribor I. Modern, Zagreb Sajmlšie 51. (produljena Hatzova ulica) Cijene umjerene. Polakšice u plaćanju

M KAUFMANN Foto-ateiier Preradovićeva ulica 37. Specijalna izradba svih vrsti slika u i izvan aMiera. Snimanje tvornica, zgrada, grupa, svadbi, škola i t. d. Povećanje slika u svim veličinama.

ATELIER ZA SLIKANJE SVIH VRSTI KAPIJA, CIMERA I GRBOVA GUSTAV KREN Prije mnurO-iKn Uli. 7. sada fßflflKOPfinSKfl 5

POLIGLOT ZAGREB KAPTOL 20. TEL. 10-99. preuzima svaku vrst pisaćih radnja i umnoženja Prevodi u svim jezicima. Diskrecija zajamčena.

3) ))

Jogurt j ogmp3 ZAGRC predusreće i liječi poglavito okrečenje žila, bolesti želuca i crijeva, bubrega, jetara, žuči i mjehura, slabokrvnosi, bljedicu, bezsanicu, nervoznost lošu probavu, slado nu bolest i t. d. Za sušićave je JOGURT vrlo krepka hrana. Osobito povoljno djeluje JOGURT kao hrana za djecu, jer ju osvježuje, okrepljuju i jača te pospješuje njihov razvitak. Pazite na naš zaštitni znak! Naš JOGURT dostavljamo u kuću počevši jednom bočicom. Naručbe: J A J E K S, Zagreb, Jelačićev trg 28. Dvorište desno, 11. kat, telelon 16 05.

Najstarija zagrebačka tvrtka dragulja, zlata, srebra, antikviteta i satova Josip Engls r a t h Utemeljena 1850. Telefon interurban 640 preporuča svoje veliko skladište mod. svakovrsnih prigodnih darova kao za vjenčanje, barmicva itd. uz poznato solidnu podvorbu Klej kodeš, Mertore, kiduš-čaše na skladištu. Kupuje biserje, dragulje, »taro zlata i srebro, novce, antikvitete itd. uz najbolju cijenu.

GORIVI IBfITEHIML la. bukove cjepanice vagonske pošiljke la. bukove cjepanice na hvatove Bukova rezana 1 cjepana drva Grabrova rezana i cjepana drva Prvorazredni kameni ugljen Za prvorazrednu poslugu jamči S. Hirschla sin Podolje br. 9. Telefon br. Z-BZ, utemeljeno godine 1893.

W eck boce za ukuhavanje voća su najbolje. Dobiju se kod Staklana R. Pasarič Ilica br. 37. Telefon 16-13.

3EVHE3IH oženjen bez djece, star 25 godina traži namještenje kao prahtihmt za hazana u veće provincijsko mjesto, rsspoazt izvrsnim tenorom, pohađao 2-god. degel-batora u Sarajevu. Cijen. ponude slati na JA. ii. Sarajevo, poštanski pretinac 337.

~Gaby” Kitničarija i parfumerija Zagreb Nikolićeva 11

Soe orsfe KRZNA Sue orsfe uz izvanredno niske cijene naći ćete kod ~SISCIA“ D. D. Gundulićeva 4. Prodaja na veliko i malo. - Ogled robe bez obveze kupnje.

PARKETE HRASTOVE i BUKOVE ELEKTRIČNA PILANA Tvornica parketa i Industrija drvene robe d. d. Karlovac. Tel. tvornice 144 PfIRKETE“ Karlovac. Tel. poslovnice 35 Brzojavni naslov

ZAGREB Telefon 11-21 Modni salon haljina za dame GHIG PAR.ISIEN K. D. preporuča se za izradbu svih vrsti kostima« mantlova, bluzm sve po zadnjim pariškim modelima uz najkuiantniju izradbu i cijenu. Preuzima na popravak različita Krzna, kao i izradbu Kožnatih mantli i jahni. Jolačićev trg ft Mezanin L t. d.