Židov

ISTRAGA PROTIV SCHWARZBARTHA

Rasprava će biti u januaru 1927. Pariš, 12. oktobra (JTA). Branitelj Schvvarzbartha, pariški odvjetnik Henry Torres bio je pred neki dan pozvao u svoj ured predstavnike židovske štampe, da ih informira o u kojemu je istraga protiv Schwarzbartha. Poznato je, da je bilo zatraženo ispitivanje duševnoga stanja Schwarzbarthovoga. Tri medicinska stručnjaka izjavila su, da je Schwarzbarth doduše uzbudljiv i egzaltirani čovjek, ali da za svoj čin može da snosi potpunu odgovornost. Oosp. Torres saopćio je, da je iz Rusije primio mnogobrojne dokumente o pogromu, a medju ovima osnažene iskaze svjedoka, potpunu listinu žrtava pogroma u Proskurovu, koju je skupila Hevra Kadiša u tome mjestu. Gosp. Torres posjeduje pismo ruskoga reakcionara i antisemita V. Šulgina Petljuri, u kojemu Sulgin veli, da je Petljura bandit i da je general Berthelot, šef francuske armije u Južnoj Rusiji imao pravo, što nije htio da primi deputaciju Petljure tvrdeći, da je Petljurin režim režim bandita- Gosp. Torres imade pisma bivšega ministra za židovska pitanja u Ukrajini Rewutzkoga, bivšega danskoga konzula u Kijevu, Gurwitscha i mnogih drugih ličnosti koje su se javile, da će svjedočiti u korist Schwartzbartha. Francuski susjedi Schwartzbartha iz pariške četvrti Belleville udružili su se, da sudu predaju memorandum, u kojem izriču svoje simpatije za Schwarzbartha. Proces će jamačno započeti, ne u decembru ove godine, nego tek u januaru 1927.

MILLERAND ODBIJA DA BUDE PRAVNI SAVJETNIK PORODICE UBIJENOGA PETLJURE

Bivši predsjednik Francuske Republike, Millerand odbio je zamolbu Ukrajinaca da u procesu protiv Schwarzbartha bude pravnim savjetnikom porodice übijenoga hetmana Petl ure.

PROHIBICIONA KOMISIJA U AMERICI POZVALA NA ODGOVORNOST 600 RABINA.

Newyork, 11. oktobra. (JTA). Poznato je da je ranije prohibiciona komisija bila odredila, da se zatvori 250 radnji, u kojima se prodavalo ritualno vino, jer da su na zlo upotrijebiti privilegij o prodavanju ritualnog vina, koju treba da nadziru rabini prema tačno ustanovljenim listinama. Komisija je pozvala 600 njujorških rabina pred veliko istražno povjerenstvo, gdje su im razložene posljedice zoupotrebe privilegija za prodaju ritualnog vina.

GRADNJA KUĆE NARODNE I SVEUČILIŠNE BIBLIOTEKE U JERUSOLIMU

Gradnja zgrade Narodne i Sveučilišne Biblioteke u Jerusolimu započela je pred kratko vrijeme. Gradi se sredstvima zaklade pokojnoga predsjednika Svjetske Cijon. Organizacije Davida Wolisohna a na terenu, koji je na Sfeopusovu brdu, dao Keren Kaljemet - Nacrt su izradili poznati britanski graditelj prof. Geddes i .arhitekti Me.ars i Chatfk i n. Wolfsohnova zaklada iznosi 200.000 holandcskih forinti. K ovome je jošte kći preminuloga Wolfsohnova prijatelja dr, N. Katznelsohna u Libavi pridonijela 3000 funti. Wolf sobno va zaklada subvencionira i internat na hebrejskoij realci u Hajfi.

POVRATAK USIŠKINA U PALESTINU

Jerusoldm, 11. oktobra. (P. C.) Gosp. M, M. Usiškin, predsjednik direktorija Židovskoga Narodnoga Fonda povratio se u Jerusolim nakon što je učestvovao na sjjednioi Akcionoga Komiteja a iza toga bio na ljetnom oporavku. On je odmah nakon svoga odlaiska preuzeo agenđe u birou, gdje se sada vrše pripreme, za jubilarnu akciju Keren Kajemeta.

POLJOPRIVREDNI RADNICI TRAŽE NOVO KOLONIZOVANJE

Jerusolim, 11. oktohra_ (P. C.) Pol : oprivredna centrala radničke organizacije prihvatila je nekoliko zaključaka t u kojima naglašava potrebu, da Keren Hajesod na zemljištu Keren Kajemeta osniva nove kolonije, a naročito upozorava na potrebu natapljanja terena. Traži se svota, koja za 70.000 Suniti prekoračuje iznos predvidjen u budžetu, koji je prihvatila posljednja sjednica Akcionoga Komiteja.

Dr. Ruppin docent na Hebrejskom Univerzitetu

»Haarec« ijavlfa, da je dr_ Rup p i n imenovan docentom na Hebrejskom Univerzitetu u Jerus.olimu, gdje će predavati 60 ciol ip giju i antropologiju!. Govori se, da će đr. Sukennik biti imenovan docentom za arbeplogiju.

Iz Jugoslavije

SJEDNICA RADNOGA ODBORA SAV. CIJONISTA OD 11. OKTOBRA 1926, U stvari raspaćavanja šekelai 5687 zaključuje Radni Odbor staviti u dužnost odnosno Uputiti Savezno Vijeće onamo, da novi R. O. poduzme sve priprave za šekelsku kampanju. Dugogodišnji i zaslužni član R. 0.-a g. David Spit z e r f ko'i lje spriječen da sar.adju.je n novom R. O. oprašta se s nekoliko toplih riječi od svojih drugova. Upozorava tom prilikom na bogati i uspješni rad upravo ovoga R. 0,-a i izražava svoje žaljenje, da u tom času mora da napusti rad kojemu je kroz mnoge godine posvetio sve svoje energije. Preporuča članovima R. 0., da i nadale gaje drugarski duh radne zajednice u krugu R. 0., koji duh može jedini volju i ustrajnost u započetom radu da okruni konačnim uspjehom, Nakon što se predsjednik g. dr. Beno Ste i n zahvalio svim svojim saradnicima na dosadašn'em radu, zaključuje se sjednica.

SKUPŠTINA ZAGREBAČKIH ŠEKELISTA. U dobro posjećenoj dvorani »Makabija« otvorio je g. dr. Aleksandar Lic h t, predsjednik Žid. Narodnoga Društva ) predizborni miting. Odmah saopćuje, da je predana tek edna listina za izbor delegata narednoga Vijeća Saveza Cijoništa, tako da otpada potreba glasanja, agitacije i diskusije. U daljnjemu toku svoga vrlo pažljivo saslušanoga govora, ističe g. dr. Licht, da ima unutar cionističkog pokreta u Jugoslaviji pojava, koje su nezdrave i koje ga zabrinjuju. Naročito žali, da naša omladina toliko zaostaje za omladinom kakva je bila u prijašnje vrijeme i kakva je još sada u drugim zeml ama. Opažaju se tendence, koje ruše ideale cdjonisHčkog pokreta i koje žele da cijonizam čak u njegovu nacionalizmu okljaštre. S necijonistima, rekao je g. govornik, mogu cijonisti u pitanjima Palestine saradjivati, ali ne mogu s ljudima, k,oji cijonizam napadaju unutar vlastitih cionističkih redova. Nadalje poiziva g. dr, Licht židovsko gradjanstvo Zagreba da dostojno primi medju se i delegate goste, kod će buduće nedjelje doći u Zagreb, u mjesto, koje treba po svojoj cionističkoj tradici'i i današnjoj važnosti da stvori povoljnu cionističku atmosferu za rad Vijeća. Pri koncu izriče govornik nadu, da će Savezno Vijeće ozbiljnim tokom svojih zasjedanja dokazati, da je nivo cionističkoga života u Jugoslaviji po visini diskusije i spremi svojih ljudi: viši, no što bi se prema nekim znacima dalo naslućivati. Iza toga čita tajnik Nar. Društva g. dr. Rosenberg listu izabranih delegata i zamjenika, nakon čega predsjednik zaključuje miting. Zagrebački su delegati: dr, Aleksander Licht, gdja Klara Barmaper, dr. Šalom Freiberger, dr_ Oskar Heim, Julio Konig, gdja Di'ana Romano, dr. Dragutin Rosenberg, dr. Cvi Rothmiiller( Ferdo Schwarz, dr. Lav Stern i gospojice Mirj-am Wciller i Jula Weiner,

POVRATAK G. TRINKIJA IZ PALESTINE, Gosp. Samuel Trinki, iz Zenice, povjerenik Kereni Kajemeta, vratio se ovih dana preko Soluna iz Erec Jisraela, kuda je bio putovao kao nagradjenik Židovskoga Narodnog Fonda. Gosp, Trinki uputio je nakon svoga povratka kući pismo Upravi KKL u Zagrebu, u kojem izražava svoje oduševljenje i zadovoljstvo, što je ponio iz Ereca. Gosp. Trinki, jedan od najmarnijih mjesnih povjerenika Kerena imao lje sretnim slučajem prilike, da vidi učinak i uvećanu potrebu onoga silnoga rada, što se posvuda mora da vrši i da tako bude nagradjen za svoj ustrajni i predani rad. Pozdravljamo. ga srdačno na njegovu povratku.

VARAŽDIN, Zabava Mjesne Cijonističke Organizacije. (Od našega dopisnika). U subotu dne 2 listopada priredila je ovdašnja Cijonisitička Organizacija u kavani Central Simhat-tora zabavu sa plesom,, koja je u moralnom i u materijalnom pogledu vrlo dobro uspjela. Ovo bijaše prvi javni samostalni nastup Mjesne Organizacije, jer kod svih dosadašn'ih priredaba radila su sva varaždinska židovska društva zajednički.

Ova sadašnja priredba imala je ujedno da bude odrazon egzistentnosti Mjesne Cijonističke Organizacije, 'koja je nakoj prilične letargije u zadnjim dvim godinama, razvila u posljeđn'; vrijeme nješto življu djelatnost. Bilo je dakle od potrebe, da se to i javnim istupom manifestira pa da se vidi, kakav biti odziv, naročito kod naših suvjernika necijonista. Pokušaj je ispao izvanredno dobro i iznad svakog očeki vanja. Svi varaždinski Židovi sa vrlo malo iznimaka po. duprli su moralno i materijalno tu priredbu i time p.okazal svoju židovsku solidarnost. Kavana Central bila je već rano u večer dupkom pun; židovske i nežidlovske publike a naročito se ugodno doimale što je zabavu posjetio' i gospodin gjeneral Todorčević s; svojom obitelji te velikim brojem časnika ovdašnje garnizo, ne sa gosppđjama i ako, zbog karaktera priredbe, nije bik nikako vih specijalnih poziva i dočeka. Mjesna Cijonistićka Or gacizacija može punim pravom da se podiči map jekom svoji priredbe. Naši suvjernioi necijoniste morali su i tom prilikom doć barem do spoznaje, da uspravno židovstvo kod nežidova ni nailazi ni na nikakovu protivnost i da je rad u okviru cijo nistdčkoga pokreta vrijedan potpore, jer, je svaka i naljmani; sitnica osvijetljena veličinom golema cilja, koji svakome im ponuje. Varaždinski Židovi pokazali su ovaputa činom ) da si protivnici cijonizma samo sa riječima, a mi se nadamo, d; nije daleko vrijeme te će se i javno priznati sljedbenicima na šega pojkreta. Konačno valja istaknuti, da ,je susjedna čakovačka orga nizacija bila zastupana velikim brojem svojih članova, što ji na sve prisutne učinilo vrlo ugodan utisak, U najboljem raspoloženju potrajala je zabava do rani zore a zadnji gesti ostavili su kavanu oko 6 sati ujutru.

NEŠTO O KAVI HAG

Mnogima nije poznato, šta je to ka v a Ha g f koja se na ma u većoj mjeri mvozi tek sada. Kava Hag nije surogat kaki to mnogi pogrešno misle. Kava Hag je prava kava u zrnu, kojoj ;e naročitim patentiranim postupkom l u fabrici kod Ziinch: u Švicarskoj oduzet olr.ov za srce i za živce kofein. Perec toga je kava Hag pridržala ukus i aromu kao najfinija obična kava. Kava Hag potpuno je neškodljiva, pa je mogu piti bci bilo kakvih štetnih posljedica naročito osobe, koje su bolesne na srcu, živcima, želucu, bubrezima itd., nadalje žene i djeca Dobiva se u svim boljim špecerajskim i delikatesnim trgovinama uvijek svježe pržena u originalnim paketima po jednu petinu kilograma. Gdje je nema, treba e zahtijevati. Kava Hag. ne .smije manjkati ni u jednoj obitelji! Za trgovce KAVA HAG, Zagreb, Boškovićeva ulica 9 Telefon 4—96.

6

»Ž I D 0 V*

BROJ 42.

PoKnctoo na otplata 1 uz gotovo kupujte i naručujte satno kod producenta gdje dobijete naibolje i naisoliđnije izradjeno. sve vrsti spavaćih, jedaćih gospodskih soba kao i pojedinih komada, te brijačkog i dućanskcg namještaja. IVAN PLAFTARIĆ TRG N 8. (Kuća s kupolom iza bi' šeg cirkusa Kluđsky)

Rošer hrenovke I kašer kobasice Dnevno svježe sirove i kuhane Bnffet „Gourmand“ Ugao Nikollćeve I Gajeve ulice.

IZRAELU SKA BOGOŠTOVNA OPĆINA U ZAGREBU. Glasom § 143. općinskih pravila dospjela je sa 1. oktobra zadnja četvrt bogoslovnog prinosa. Upozoruju se p. n. prinosnici, da svojoj dužnosti udovolje, jer će se u protivnom slučaju proti zaostatnicima ovršno postupati.

CHIK PARISIEN K. I Modni salon za dame traži viš švelja. Jelačićev trg 6. 2 prvorazrednih

KRZNA najveći izbor u svim kvalitetama dobiju se kod tvrtke EMIL FELDHMIH. mittm Ulico J. Primam fazoniranjc mantela, jackena i ostalih krznenih predmeta uz niske cijene. Pegleiajte golemo skiidlite liž itmzi kapije.

PETA REDOVITA GLAVNA SKUPŠTINA JEVR. SEFARD STUD KLUBA U ZAGREBU. Peta redovita glavna skupština održat će se u suboit dne 16. ov, mj. u 8 sati nveče u Žid. Djačkoj Menzi, Palmoti ćeva ulica 16,

Natječaj Uprava Keren Kayemeth Leisrael u Kraljevini S. H. S. raspisuje ovime natječaj za mjesto TAJNIKA. Reflektanti neka u svojim ofertima uz curriculum vitae naznače svoje materijalne zahtjeve kao i rok nastupa. , / Oler'A imađu se predati najkasnije do 15. novembra 1926. U Zagrebu, dne 1. oktobra 1926. Uprava Keren K-a yemeth Leisracl

&ST NAJNOVIJE! -Tpg JUHJ H“ patentni gumb Promenljiv za ivaKo odijelo Šivanje gumbi nije više potrebno, trganje sa korijenom i oštečivanje dijelova sukna je isključeno. Dsbiva se u svim strukovnim trgovinama Generalno zastupstvo za Jugoslaviju; „HOUITIIS** Zegreb, Predovićeva 23

Cijoniste sa sptsotašćo uvjerljivoga razlaganja i rtpralatirajlm naslapm mogu dobiti dobro uposlenje. Lak posao i dobra zaslužba. Ponude pod „EFC“ na upravu list 3.