Zimaza i alkoholno vrenje

10

Време | Н - Време Н 19,1. 1916. — | 1 435—55 — | 19,5 (сем, 19) Е 55—5'35 20

о У и. “| вубб--30—550 О ни 458 толуоливовање. 8:35—9'5 18,5

12.30—1 715 20./М1. (темп. 209)

1—1:30 33 115—1145 а. т. 155

1.30—2 275 11:45—12:15 125

2—2:30 23,5 2:30—3 13

2:30 —3 23,5

3:0—8:30 23,5

3:30—4 20,5

4—4:35 21,5

Из овога се огледа види да моћ превирања жива кваса нагло и дубоко спада толуолизовањем. да првих 30' по толуолизовању превирање је спало од 550 на 75, дакле на 199/, ; али п следећих 30 мин. моћ превирања још знатно опада, од 75—88, дакле на 69 моћи превирања пре толуолизовања; у доцнијем току реакције, моћ превирања полако опада, као што је случај и са живим квасом. Према томе, 80' после толуолизовања, Ферментативна моћ кваса има управо ону вредност коју је имала у кваса у одмору, изван превирања (видети |. оглед).

Следећи оглед даје сличне резултате пређашњим:

МПЦ. оглед.

15 гр. кваса == 50 Н, 0 -- 5 гр. сахарозе. Темп. 20'. Мере су вршене у размацима од 26 мин.

==

Време | Н Време Н

29.ЈУ. 1916 8:5—8:31 | 23

3 ч. 34'—4 ч. р. Ш. 12х65—780 8:31—8:57 26

4—4'7 толуоливовање 8:57—9:23 24

41—4-33 59 1115—1141 29,5 4:33—4-59 34 30./У. 1916

4:59—5:25 32 | 10:30—10:56 а. пп. 28

У овоме огледу превирање спада за првих 26' који следују толуолизовању, од 780 на 59, дакле на 7,59. Идућих 96' спада на 34, т. ј. на 4,890, и од тада опада врло споро, тако да се после 18 часова моћ превирања још налази у близини те вредности.