Zimaza i alkoholno vrenje

1

Из горњих резултата излази, да моћ превирања. жива кваса у пуноме јеку његова делања, спада толуолизовањем на моћ превирања жива кваса толуолизована изван превирања. Али тај пад не врши се тренутно; у мојим огледима потребно му је око 30 мин. Спавши на ту вредност, моћ превирања се само слабо и лагано мења.

Држећи се хипотезе о квасу активну једино својом зимазом, ова би се Факта објаснила ишчезавањем, разоравањем зимазе у толуолизовану квасу ендотриптазом. Али би се требало чудити брзини којом је, с једне стране, уништен највећи део зимазе, а с друге стране отпорности малога остатка тог Фермента, који је, изгледа, увек присутан у квасовој ћелији. |

Ако се претпостави да живот кваса игра улогу у алкохолноме превирању и на неки други начин до помоћу зимазе, тада би онај рок, потребан толуолу да сведе моћ превирања на сталну вредност, могао, ваљда, наћи објашњења у томе, да толуол не утиче тренутно свом својом моћи на живот кваса који лебди у води, већ да је неко кратко време потребно његову продирању у ћелију, и испуњењу његова дејства. Да видимо да ли се то последње ми шљење може чињеницама оправдати.

у. Утицај стања кваса на толуолизовање.

Вероватно је да толуол, као што рекосмо, у воденоме раствору не достиже тренутно на врхунац свога утицаја према квасу који лебди у истој течној средини. Покушајмо дакле да толуолизујемо, с једне стране, квас у пресовану стању, т. ј. да га непосредно натопимо толуолом, а с друге да га толуолизујемо у суспенсији у води, и у истоме тренутку кад додамо толуол додајмо и шећерни раствор.

МШ. оглед.

15 гр. пивскога пресована кваса натопи се са 1,5 к.ц. толуола, измеси се добро у малу авану од _порцелана, пак се брзо размути Ј 80 к. ц. воде, чему се дода одмах 5 гр. сахарозе растворене у 2 90 к. воде. Цео тај поступак није трајо ни 5 мин. Темп. 21". Мерење! со, отпочиње одмах, у размацима од 25 мин.

Време мин. Н Време мин, | Н 25 21 1250 18,5 50 20 150 19 75 215 175 2 100 19 200 21

Овај оглед и идући, извршен у истим погодбама, показују јасно да жив квас толуолизован у пресовану стању има одмах по толуолизовању сталну моћ превирања.

авина Васа