Zvezda

Стр. 24

3 В Е 3 Д А

Број В

весне исправке од споредне вредности. Али то главну ствар не мења, то не значи „уништење естетике". Књижевност ће и од сада бити оно што је и до сада била. Таквим погледима на књижевност и критика треба да се руководи. /. Сш.

ЗАНИМЉИВЕ СИТНИПЕ

Почетак XX века. Док се још сад у велико отпочео водити спор о томе: кад почиње двајесто столеће—да ли 1-ог јануара 1900 године, или 1-ог јануара 1901, — неће бити на одмет да иапоменемо јопј једну пре годину дана појављену трећу комбинацију у овом питању, по којој изилази да је већ 6 година прошло од времена кад смо прешли међу XIX века. Овај је закључак изнео енглески исгштивач Св. Писма др. Кунингам Тајк, у једном богословском журналу — НотИеИс Кеу1е\\г (јануар 1897 године). Као што је нознато, до сад је постојала хришћанска хронологија коју је саставио Дионисије Мали у VI столећу; по њој је рођење Исуса Христа било 754године после оснивања Рима. Најповршније историско испитивање довољно је, да докаже неправилност ове хронологије, јер Ирод који је био жив, кад се Исус Христос родио, посигурно је умро 750 године. Сем тога Дионисије говори по апостолу Луки, да је Јован Крститељ, који је нешто мало старији од Исуса Христа, отночео своју јавну службу у 15-тој години царовања Тиверија, и да је Исусу Христу тада било 30 година. Према томе морало би се узети, да, је оне године кад је Ирод умро Исусу Христу било већ две године, и онда се он родио 748 године. По овој ноставци Кунингаму изводи да због овако погрешне хришћанске хронологије, ми сад живимо у 1904 години, то јест већ четири године у ХХ-том столећу. Гоњење новина у Китају. — Ту скоро китајска царица издала је оваку наредбу: >Пошто новине служе само да драже масу народа, да рупте друштвени ред, а новинари су талог литерарног сталежа, то постојање тако опасних оруђа неће повести Аикаквом добру. И зато наређујемо, да сасвим престану излазити новине у нашој држави, позатварати све издаваче и уреднике и подврћи их строгој казни«. Услед ове наредбе, престало је излазити 56 новина. Уредник »Китајског Прогреса« Лијанг успео је да за времена умакне, али зато његова мајка, тетка, стричеви, браћа и рођаци леже у затвору. Боже ! Каква сличност! Подизање епоменика. — У Безансону подићиће се споменик Вигсгору Хигу помоћу прилога, са позивом на коме је потписан: граф Толстој, Ибсен, Бјернсон, Кармен Силва, и д' Анунције. Бееплатни народни курееви. — Професори на берлинском универзитету установили су бесплатне народне курсеве, на. којима се читају лекције по свима гранама

науке. Лекције се читају четири пута на недељу и имају до 3000 слушалаца, већином фабричке раденике, занатлије, трговачке помоћнике и т. д. После сваке лекције води се дебата. хтоттт^ДЕИХД;Е Наравнали се. — Двојица предстану судији. -—- Господине — рече један — овај нитков ударио' ми шамар. — Па јеси ли ти њему вратио тај шамар ? пита судија. — Нисам му вратио тај исти него други. •—■ После тако пријатељског поравнања суд не може ништа даље нредузимати — одговори му судија. * У еуду. — Кажи ми како си се кроз онако малу рупу могао провући те покрасти новце ? — пита судија лопова. — Која вајда и да ти кажем кад се ти никад онуда нећеш моћи провући! — одговори лопов.

Чишаоцима Звезда ступа, у име Бога, у трећу годину. Читаоци су имали прилике да се увере о њеној ваљаној садржини. Јер, нема сиора, да она попуњава једну осетну празнину у нашој књижевности, доносећи лепе и одабране ствари из наше и страних литература. Звезда ће се и од данас држати истога правца, само ће проширити свој програм уносећи нову рубрику народне умотворине. Што је најглавније, Звезда је најјефтинији лист који само за динар месечно даје неколико ориђиналних и дванаест преведених причица, један роман и пуно бележака из књижевности и друштва. Сем тога и критички је део у Звезди редовно заступљен. Зато и рачунамо на нотпору читалаца. Прва три броја штампамо у 8000 примерака и шаљемо сваком за кога мислимо да ће лист држати. Ко не хтедне држати наш лист молимо га да нам бројеве врати, јер ћемо оног, који нам их не врати сматрати за свога претплатника. Скупљачима из унутрашњости дајемо 20% рабата, и молимо их да нам одмах прикупљену претплату поштом шаљу. Сваки, који буде хтео држати наш лист, моли се да претплату на пошти или уредништву положи, јер ћемо само оног што се претплати сматрати за свога претплатника. Уредништво и Администрација „Збезде".

Садржај: „Сузс младоети" (песма) — „Прва љубав■■ (наставак) — „Привиђење" (песма) — „Где иоморанџе зру" (наставак) „Бегунчев део" — „Ц"њижевност" — „Занимљиве ситнице" — „Поишлице" — „Читаоцима."

Власници: Ст. М. Веселиновић и Павловић и Стојановић Штамн. Павловић и Стојано/вић дубров. ул. бр. 9. — Уредн. Ј. М. Веселиновић