Zvezda

С тр . 394

3 В Е

3 Д А

сано, па узе бројати и нумере и кад их је избројао пет, зовну ћату и нареди му да све одлуке редом и на глас прочита. Узе ћата читати, а председник зинуо, па се све више ишчуђава, а кад ћата заврши читање он само гато рече: Ето ти белаја, баш ме убише ти извештаји, а ја ми слим они регпили, па сутра зором да приступимо послу! — И ја бих вблео да су решили, одговори ћата, јер је лакше исећи грмове, него написати извештај, па још министру. — Бога ми ћеш га написати примети председник. Кно шта каже капетан, за 48 сати, па лично одговоран, ја како! — Па шта да кажем у извештају, упита ћата? — Кажи што гођ знаш, ако ти се мили и даље бити у општини писар; а ја скидам са себе сваку одговорност, то ти у напред велим, озбиљно рече председник. — Ја мислим да ће најбоље бити, да сазовемо одборнике у седницу, а да умолимо и попа и учитеља да дођу на саветовање, предложи ћата после дужег размишљања. — Право велиш, тако и да учинимо Сазови их још за вечерас, нареди председник. Ево протокола седнице : „Председник износи на решење претпис господина министра о оправци сеоског моста. Одборпик Добросав узе реч и каза : Мени се чини, да се ту не тражи баш некакав извештај, него хоће да нам се извуче као некакво признање, а ви се сад присећајте какво признање хоће виша власт да нам извуче. Поп Радомир тражи да се предговорник јас није изрази Одборник Добросав остаје при своме ранијем говору. Одборник Миленко вели, да је тако кад се ствар тиче државне шуме, за то предлаже да се добро размислимо какав ће се извештај послати. Председник умоли учитеља Богосава, да изнесе своје мишљење о овој ствари. Учитељ Богосав казује у иеро: И ако предмет не спада строго узевши у просветну струку и школе се не гиче, он ће као и досад ставити општини на расположење своје скромно знан.е, па кад се одборници, као надлежни, исцрпе у саветовању, он ће све изнесене мисли сложити у једну целину и изнети потребити предлог. Ноп Радомир наводи, да се и општина мора придржавати проииса о упрошћеној администра цији, па за то предлаже, да се господину министру у крагко одговори, да општина у свему остаје при молби, Учитељ Богосав на то примети, да се овде не тражи молба, него извештај. Председник каже: ко пита не скига, па усвајајући предлог пона Радомира, иредлаже, да се умоли виша власт за упуство у писању извештаја.

Решено: Остати у свему при молби, о чему известити господина министра преко среског, с молбом за упуство у писању извегатаја". Ту своју одлуку општина „учтиво" достави начелнику среском, а овај је спроведе начелству окружном: „с молбом за даљу наредбу према пред њем извешгају суда опгатине б-ске", што окружно начелство одмах достави мннисгарству: ,,с учтивом молбом за решење по овом предмету". Биаш се није могло писати у „продужењу" на молби, па за то деловодни нротоколпста у ммнистарству опомене архивара, да пришије чист табак хартије уз молбу, па кад онда удари свежу нумеру на тазе хартију, узвикну: чик му га, ко ће све ово реФерисати г-ну шефу! Тај узвик побуди архивара да запали цигару и да све редом нрочита, шта је досад на молби исписано, па после опет стави примедбу, више нове нумере: Б ска општина моли за упуство за тражене греде због оне ћупрнје, — па и преко тога нревуче три пута црвеном писаљком. — Господине секретару, видите тако вам Бога, гата је ово непрестано окупила ова општина, па ми гато пре реФеришите, љутну се гаеФ кчд му архивар са пуно страха рече, да она општина опет тражи греде! Секретар је, признати се мора, прочитао молбу, па кад је и он видео у чему је ствар, место реФерата одмах сгави одлуку: да окружни инжењер извиди да ли је заиста потребно оправити мост, о коме је у молби реч, па да о томе поднесе извештај, а од начелника среског изискати извештај о имовном стању молеће се оппггине. Учињен је био, дакле, први корак за коначно решење питања о оправци б-ског моста, те је то толико задовољило шеФа, да је секретару опро стио реФерат, па нареди, да се горња одлука одмах пошаље начелству окружном на извршење; а начелник окружни одмах преда ствар инжењеру „на даљи рад", па кад овај сврши посао, онда да се пошаље начелнику среском ради оног извештаја о имовном стању општине. (свгшитиз ое )

КРАТКИ т СУ ЧАСИ... Кратки ли су часи што нам радост пруже, И капљицу сласти у пехару нуде. Д°1 ?У, Д 3, аа »>има туга траје дуже, Да горчији пехар, пун пелена, буде. Кратки ли су часи што нам радост пруже, Свакога су дана и краћи и ређи .. . Не испијај пехар што је сладак, друже, Јзиће целен слађи, биће мање жеђи . .. Влад. Стаиимировић.