Zvezda

НАУЧНА ХРОНИКА

427

код којих не може бити речи о врењу? Тако н. пр. јака алкохолна пића: коњак, арак, рум, то су течности са толиком количином алкохола (54—60—77°/ 0 ), да у њима не могу живети никакви организми, који би производили врење, па нека би то биле ма како издржљиве бактерије. Ова пића понашају се као и вино; дужим лежањем она буду све боља, мењају свој укус тако јако, да то моше одмах приметити и најмање извежбанп пијач. Докле су јаковна, она су љута, јетка укуса, и тек, пошто прележе десетинама година, добију пријатну, благу арому, која им повећава вредност. Шта је узрок овој промени? 0 томе су постављене разне хипотезе. По једнима је узрок, што у поменутим алкохолним пићима има масних киселина, које се једине с алкохолом, градећи етре, од којих би долазио пријатан мирис ових пића. Ну те масне киселине још нису испитане у руму и коњаку. По другима, ваздух утиче на пића кроз бурад, те их мења: трећи приписују озону повољан утицај, те су због тога толика предузећа, у којима се вештачки, помоћу озона, постарује спиритуозно пиће. Неки су се обраћали електрици за помоћ; метали су крајеве од жица од динамо-машина у бурад са коњаком, покушавајући тако да га вештачки постаре. Неки су опет држали, да ће велика хладноћа имати особитог дејства, те су расхлађивади коњак на —80°, и веле, да су тиме добијали изврсно пиће Ну сви ови поступци, по речима професора Вита, садрже у себи више елеменат вере, него ли истине. Дуже лежање повољно утиче и на разне мирисе (парфиме)Фини парФими уносе се у трговину тек после вишегодишњег лежања, као што је признао један фабрикант проФесору Виту. Тако н. пр. колоњска вода може се по рецепту справити у свакој апотеци, али ипак нема ону вредност као права колоњска вода, зготовљена у Келну. Због чега је то? С тога, што су старе фабрике у Келну у стању, да годинама оставе своје производе да прележе, пре, него их унесу у трговину. Н1та је узрок, те парфими стичу своје пријатне мирисе тек годинама? За то немамо подесних хипотеза. Не може се тако лако претпоставити, да ту имамо појаве врења, пошто н. пр. колоњска вода има око 80°/ 0 алкохола, који је прави отров за сваки ферменат. Ово је питање отворено. Али не само алкохолни препарати, него и фннији сапуни подвргну се најпре дужем лежању, пре, него се изнесу на трг. Ну не треба мислити да само органска градива стичу временом боље особине, него има примера за то и у царству минералноме. Најчудноватији и најзагонетнији пример за то су керамичке (грнчарске) масе, које се