20. oktobar

КРОВ (ИДИ | АЗБОРН РАДНИЧКИХ ПОБЕРЕННИ

У фабрици авиона „Змај“ у Земуну

Ни изблиза избори радничких повереника нису личили на изборе од пре рата. Јединство за, којим је радничка класа одувек тежила и које је остварила захваљујући ослободилачкој борби, још једном се испољило на овим изборима. „Јединствени синдикати — јединствена кандидатска листа!“ — то је била парола свих радника. Листа је благовремено била објављена и друга се није појављивала, изко Закон за то оставља широке могућности. Зато је на дан избора листа примљена акламацијом. Сви радници изражавали су з8довољство што су за поверенике изабрани најбољи другови: Векић Јосип, механичар, Мишкелић Миливој, фрезер, Костић Владета, инжењер, Горјанац Матија, столар, Опачек Виктор, монтер и Момчиловић Никола, помоћни радник. Изабрани повереници и њихови заменици показали су да не жале труда када је у питању обнова и изградња земље, показали су да интерес заједнице стављају изнад свих личних тренутних интереса, за којима би се несвесни радници могли да поведу. После избора упућен је телеграм маршалу Титу, у коме радници и измештеници фабрике поздрављају свога Маршала и обавезују се да ће делом доказати љубав и оданост своме народу. .

У Бродарској м багерској радној заједници

Ма дан 26 јенуара 1946 год. одржани су избори за радничке с повереннке у Бродарској и багерској радној ваједтици у присуству свих другова радинка и намештеннка. Претседник паборне комисије друг Тратник прочитао је веш сник Изборне комнсије у ком се констатује, да је истакнута само једна листа, коју је предложила Управа подружнице, н да су предложени другови са те листе изабрани за радничке поверенике мн то: Јанковић Љубомир, стругар; Оташевић Лека, ковач и Станковић Љубиша чиновник, а Грбић Јован, машинбравар, Јукић Петар, стругар и Светличић Фрањо, машин-бравар за њихове замени. ке. Затим је претседник изборне коми« сије позвао изабране другове, да у своме раду одговоре поверењу које им је дато и да помоћу свих друтова из колектива уложе максимум напора 2а ностизавање што бољег успеха у раду.

Друг Јанковић у име изабраних другева захвално се ма датом њи поверењу и позвао све другове да у општем и заједничком напору радничке класе, овај колектив не заостане, већ да буде као н до сада увек међу првима. Он је истакао мн јединство воље радника, извражено у истицању само једне листе која је примљена једнодушно.

Допистих

Тратник ВЛАДИМИР машин-бравар

У Савезном министар-

ству финансија 2 овог месеца навршен је избор радничких повереннка им њихових раменика у Савезном министарству филвисија. _ Сви службеници _ Министарства били су претходно упознати са Законом о избору радничких повереника и са начином избора. За целу подружнињу Министарства предложено је укуп« но 12 повереника и 12 заменика и то на разних одељења сразмерно броју службеника. У сваком одељењу воднАо се рачуна о томе да предложежи кандидат буде онај који је и до сада одговарао најбоље својим радлим оба. везама. Пошто друга листа није уопште истакнута, ња дан избора имало је само да се изврши формално проглашење предложених кандидата.

Пре избора претседник изборне ко. мисије у свом говору подвуквео је да се први лут у историји у државним пре дузећима врше слободни пабори рад ничких повереника, а после нзбора у360 је реч у име изабраних повересника друг Миодраг Вељић. Он је говорно о дужностим повереника, подвлачећи да повереницима интерес радних маса мора да буде, изнад свих личних интереса. Зато је позвао своје другове да помогну у раду на унапређењу производње и искоришћавању с свих про.

наводних могућности, а нарочито да раде на стварању новог духа у чнновничком апарату м на искорењивању свих бирократских _ навика наслеђених ва прошлости,

На крају конференције предложено је да се упути телеграм маршалу Титу, што је једнодушно прихваћено,

У фабрици обуће „Мињон“

Пошто је на изборној конференцији претседник изборног _ одбора истакао значај избора радничких повереника и подвукао важност њихове улоге у 06нови земље, прочитана је листа повереника им заменика, која је једногласно и у целости примљена. Јединство радничке класе, и поверење које радници и намештеници имају у своје синдикате дошло је и овде до пуног изражаја.

После избора, испред изабрана четири повереника, узео је реч друг Миле Томовић. Он се захвалио друговима на указаном поверењу и обећао да ће повереници датмн све од себе како би се рад у предузећу боље развијао, а кроз то и положај радника побољшавао. А да би се у томе што више успело, изабрани повереник позвао је све раднике да помогну у извршењу задатака, што ће се само заједничким напори“ ма и сарадњом радника ми повереника створити услови за срећнији живот радвот народа. Овај позив свога повереника радници су бурно поздравили и обећали да ће се заложити да пронзводни план у предузећу буде на време завршен. Д. вВ.

по-_

Пример 0 углед синдинолним подружннцомо

Приликом продаје улазница за дочек Нове године, који је приредила Синдикална подружница Поштанске штедионице, нестало је улазница државног издања и у недостатку истих Подружница је продавала улазнице за које није платила државну таксу. Свесна своје дужности, и као будни чувар реализовања државних прихода наше народне државе, она је после приредбе положила државонј каси проценат продатих улазница. Код полагања истог, Подружница је била похваљена за правилно схватање дужности, јер је то бно јединствен случај у финансиској пракси да један порески обвезник, не контролисан од државних органа, сам полаже проценат од приредбе који припада држави.

Нека овај јединствени случај поменуте ОСиндикалне подружнице н њених свесних чланова буде пример за углед осталим синдикалним подружницама у погледу схватања њихових дужности. с. Д.

Матији Луковњок пребацио је норму

30 030

Друг Матија Луковњак, швајсер фабрике НЕСТОР, повећао је капацитет свога рада на швајсовању редукционих вентила на тај начин што загрева три вентила одједном и том приликом је премашио норму за 610%, т.ј. требало му је за швајсовање једног комада вентила 40 сек. Међутим Матија Луковњак се није задржао на томе. Он је дуго планирао и размишљао како би још више повећао своју продуктивност у раду и организовао је шест омладинаца који су припремали вентиле за обраду и на тај начин је успео да снизи

НО (10

потребно време 3а швејсовање једног вентила на 25 секунди и тиме је повећао норму за 880%. И омладинци који су били придодати на рад Луковњаку, уложили су све од себе. Нарочито је потребно похвалити међу њима Драгана Ђукановића и Бранислава Добрића,

Али ови и други такмичари фабрике НЕСТОР не задржавају се само на усавршавању свог рада. Они редовно после рада одлазе у свој дом и тамо се н културно изграђују.

Милош ПОПОВИЋ дописник фабрике НЕСТОР

Родници и номештеници Петог рејона родили (у За Комунистичку Портију

Радници фабрике »Пролетер«, који су осетили шта значи Партија у тренуцима највеће опасности у старој Југославији, кад је приликом једног штрајка она прилозима из целе земље помагала раднике за све време прекнда рада који је настутно у борби са — нескрупулозним и противнародним послодавцима. У Петом рејону први су одлучили да раде за њу и посвете јој за сада бар један дан. Тога дана мзрадили су за 17.433 динара више робе него обично ин тај вишак иде у корнст Партије. Исто тако у фабрнкама прецизних апарата »Нестор« и »Микрона такмичили су се у реду и сви су овог дана када су радили за Партију премешили одређету норму.

У фабрици обуће >Замко« радило је 120 радника, а у штампверији »Пергамин« 63 радника. Они су укупно дали 544 часа што значи да су поклонили Пертији 5800 динера. У одељењу за ке-

се исте штампарије, омладинка Милка Јефтић је направила за 6 часова 5000 кеса место за осам колико јој је пре требало. Радници Беометала су дали све од себе да својој драгој Партији што више поклоне. Текстилна фабрнка >Моравија« са 92 радника дала је 736 часова са 10.002 динара. Исто тако у предузећу ИНО »>Пновир« 500 радника поођетило је један дан Комунистичкој партији. Такмичење је прешло и на установе. Службеници народних одбора који су радили у суботу и педељу дали су укупно 169,5 радних часова више. Новчани ефекат је 8240 динара. Њихови другови из Народног среског суда даљи су 3656 динара.

И теко се уочи годишњице смрти вежиког Лењина радишци и номоштеници разних фабрнпка, предузећа и установа Петог рејона достојно одужили великом вођи сенх редника света и својој жрегој пертији. с. ВБ.

Из Шегртеког дома на Дедињу

Поред свог редовног рада у Аутокоменди, млади зепатски ученици не Дома ња Дедињу, оргенизују недељни добровољни рад а кроз који се укључују у такмнчење које омладнна спроводи.

Раном зором с ученици су пошли на реаднлиште. Прати их заук хармонике. .: Сваки с нестрпљењем очекује час када ће се прихватнти посла. Гордо звучи омладинска радња песма... Овога пута радиће се на скупљању гутомобинлских делова који су расути по Сењаку.

После кратког говора руководноца омладинци, организовани во петоркама, приступају скупљању. Уз смех и шалу скупљају се отпатци којима) ће се по фабрикама и радионицама надокнадити недостатак сировина. Стари радници пролазе, загледају их и смешкају се..;

Делови су сакупљени пре предви-

ђеног рока, а омладници, силови погинулих бораца, врећају се кући, .задовољшн што настављју дело својих. родитеља, што својим трудом поднжу своју државу. Душен А. ПАВЛИЧЕК

дописинпх насеља >Дедиње«

|__ Они за идуће вучење

| ИАРОКЦИ-ОУД, |

|

— Извукосмо се за ово вучење. Од нас толиких свега је шест стотина четрдесет седам кажњено!

У току јануара кажњено је У

Београду 647 шпекуланата

ЛАДА А 17,

Завет омладине Средњотехничке школе

Ученици СТШ поведени примером својих старијих другова, који су некада у бившој Југославији били пример напредне омладине, настављају њихов рад. Речи нашег вољеног маршала Тита из његовог последњег говора почетком 1946 године, дочекане су са великим одушевљењем. Помоћ нашој земљи је преко потребна. Зато м ми ученици СТШ свесни смо шта очекује од нас наша држава ни наш народ и дајемо реч да ћемо свесно, самопрегорно радити за њену обнову. У вези са тим 26 овог месеца састали смо се на свечану конференцију где смо донели следећу резолуцију:

1. — Уложићемо све своје снаге, уз сарадњу наших наставника да што пре савладамо градиво које нам је потребно да би посталтп добри техничари. Путем колективних часова потрудићемо се да средња оцена буде три.

2. — Васпитаћемо се у духу народне омладине и чуваћемо нашу народну школу од свих профашистичких елемената.

3. — Преко економског сектора обезбедићемо исхрану нашим сиромашним друговима и набавићемо им потребну обућу ин одело. .

4. — Основаћемо библиотеку у Шегртском дому који је под нашим старатељством и снабдећемо је потребним књигама, шегрте потребним писаћим прибором и организоваћемо стручна предавања. 5. — Да би помогли нашим народним властима, организоваћемо технички радни батаљон који ће обухватити 80% свих ученика н који има да изврши следеће задатке: за време 15-дневног распуста израдиће 100 столова и 100 столица и поправити намештај у Ђачкој мензни у Бајлоновој пивари. Ученици који неће учествовати у овим радовима, радиће на Панчевачком мосту, помагати народним властима, а касније радити на изградњи ђачког купатила на Дунаву. Исто тако у току целе године радни батаљон ће радити на обнови школских зграда. Радни батаљон са обавезује да ће до трећег конгреса УСАОЈ-а дати 30.000 радних ча-

сова. М. ЛАЦКОВИЋ, ученик 1-3 СТШ

НАГРАЂЕНИ ОМЛАДИНЦИ У ДРЖАВНОЈ КОМИСИЈИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Омладина Државне комисије свесна је задатака који су пред њу постављени и са несебичним радом н пожртвовањем испуњава га. За такав рад, у ком није било одређеног радног времена, за савесност и продуктивност У раду, синдикална подружница ове установе одлучила је да поред похвале предложи за награду следеће омладинце и омладинке са наградом од 300 до 1000

динара: Мирољуба Лаловића, Наду Богићевић, Иванку Милојевић, Симониду Вучковић, Милицу Радојчић, Живојина Благојевића и Мому Марковића,

М. МАРКОВИЋ дописник ! рејона

НЕИСПРАВНОСТ ЈЕДНОГ МАЈСТОРА

На Северном Булевару омладина је повела акцију за конкурс радова. Сваки од омладинаца или омладинки требало је да изради нешто из његове струке како би се могао оценити који је рад најбољи и наградити га. Омладинац Радомир Летић који је на учењу механичког заната код – мајстора Лазара Дробнера у улици Краља Петра бр. 38 одлучно је да направи наш грб од метала. Он је користио слободно време одмах после ручка пошто код куће није имао потребног алата. Међутим, кад је мајстор чуо о чему се ради он му је рекао да мање иде у тај дом него боље да ради више за њега (мајстора) н да учи свој занат. Сматрам да овакав поступак мајстора Дробнера не одговара данашњим схватањима рада п требло би спречити погрешно васпитање шегрта од стране приватних мајстора које се још често дешава.

Јозефина МАРИНОВИЋ

УЧЕНИЦИ ПРВЕ МЕШОВИТЕ ГИМНАЗИЈЕ РАДЕ НА ОБНОВИ

Замрзнутим улицама Сењака, рано ујутру, чује се громка песма веселих омладинаца и омладинки Прве мешовите гимназије. Идемо колоном по четворо у реду. Треба испунити обећање дато другу Титу, дато целом нашем народу, треба извршити важан задатак при обнављању наше земље.

Приближавамо се мосту. Неколико озбиљних погледа навише, на огромну конструкцију моста, неколико зачуђених мисли. Да један тако мали човек може саградити овако нешто велико. Радници нас дочекују са осмесима и радошћу. Радосни прилазимо послу. Први шлипери се подижу, товаре на леђа и односе до вагонета, па одатле до саме ивице обале за утовар у шлеп,

Први дан рада а већ се истичу појединци, Друг Шакић, командант целог радног батаљона ради неуморно. Ништа мање од њега ради и друг Стојановић. И остали су необично вредни. Од Другарица највредније су: Зора Срдоч, Олга Осипов н Нада Кричковић. Око подне завршили смо са радом. Испунили смо само један мали део датог обећања другу Титу. А сутра, продужићемо посао. При повратку радници са одушевљењем нас поздрављају: Живела омладина Титове Југославије, Опет наша песма, једнолик топот ногу а у даљнин остају звонки ударци радничког чекића...

Драгољуб МИЛОШЕВИЋ ученик УП! раз. гими.

о

ФРОНТОВСКИ ДОПИСИ

Рад АФЖ-а

• ·.

Седмог рејона У прошли петак одржана је у Дому културе на Сењаку конференција АФЖ У: рејона, којој је присуствовао велики број жена из свих рејонских насеља, Први реферат који је обухватио досадањи рад АФЖ овог рејона прочитала. је Ружица Младеновић. Из реферата се видело да су се антифашисткиње бројно одазвале у свим акцијама, које су до сада вођене у УП рејону. У руга реферат дала је Милева Планојевић - Лула, која је подвукла, будуће основне задатке читаве организације, а нарочито конкретне задатке Антифашистичког фронта жена у УП рејону. Истакла, је да највише пажње треба жене да посвете питању патроната и збрињавању дечјих домова. Исто тако треба да се активније заложе у раду народних власти кроз поједине савете и да, се живље заинтересују за све проблеме народних власти; треба да се више ангажују у производњи у предузећима и установама у рејону, како би што више допринвле обнови земље. Потреба, културног н политичког уздизања жене нарочито је подвучена у реферату другарице Мланојевић, а истовремено указано је на потребу упорне и истрајне борбе против неписмености, на тај начин што ће се у том раду пружити пуна помоћ народним властима, како би се до 1 маја неписменост међу женама УП

рејона свела на минимум. После дискусије у којој су изнета запажања из рада и стечена искуства, и у којој су прихваћени постављени задаци, говорила је Милеса Продановић, секретар Градског АФЖ. Јовица ТРАЈКОВИЋ дописник УП рејона,

ж Рад АФЖ-а

· Четвртог рејона

АФЖ Четвртог насеља примио се патроната над Домом занатске омладине у улици Александра Стамболиског, у коме живе 82 ученика.

Да би живот у Дому учиниле што бољим, упркос оскудних средстава жене су за Дом урадиле оно што је било најхитније: опрале и окрпиле рубље, помогле у погледу одеће ин обуће, опремиле сламарице, набавиле постељину за амбуланту, а исто тако постарале се да се што пре инсталирају пећи по собама.

Биће потребно учинити још много ствари за наше младе радничке ученике, али је главно да су жене овог насеља изразиле своју пуну спремност да помогну рад на снабдевању дома свим могућим средствима. Нов задатак постави осе доласком у Дом 20 демобилиса• них омладинаца. Њима треба обезбеди“ ти обућу, одело, постељину и храну, Сав терет обнове не може преузети сама држава, нема довољно финансиских могућности и зато је АФЖ насеља прш« мио на себе да сав вишак који жене буду прилагале преко основног динара за АФЖ употребе у сврху побољшања животних услова у Дому.

Жене Четвртог насеља схватиле су да је њихова прва дужност да пруже прави лан одгој и пуну ваштиту радничкој о младини — будућим младим стручњацич ма од чијег оспособљавања вависи поч дизање наше с привреде и побољшање вашег заједничког живота.

Златена КОЈИЋ дописних Четвртог васења Четвртог рејона

За борбу против црне берзе

Становници Охридске улице одржан су ових дела конференцију на којој “ дискутовалн како да се боре – против рада прноберзијеваца у улици.

Пошто је претседник уличног одбора позвао грађане да доследно спроводе борбу против скупоће и црне берза; што треба само да нде у корвет радног света који у улици станује, — грађани су се сложили да уциљу што ефикасни“ јег спровођења мера против црне бергв треба на видним местима истаћи нелов“ нике камирница. На тај начини ађани би тачно били обавештени о звешви прописаних цена, па би се лакше избе« гле грешке из необавештености. После тога присутни су изразили спремност да пријаве све случајеве прекршаја Уред« бе о ценама пл да заједнички траже вај« строжије казне за све преступнике,

Де. П. АЛЕКСИЋ дописник Четвртог рејона

како се добија лека

КЊЕГИЊЕ ПЕРСИДЕ УЛ. 69

~ ЈР

[

ско уверење

КЕ МО

ПИ

__мВУШЕ

још таксена марка од — Молим новб уверење: спадох _ с ногу.

— Закаснили та, г“

— Донесите бланкет из Лекар- — Ми не издајемо, него у Кне- — Извините, немам ситнине, подне

сек коморе гиње Персиде

— Треба 20 динара

'