20. oktobar

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВУ

о ита.

БРОЈ 64 ГОД. 1

ИЗЛАЗИ СВАКОГ ПЕТКА

БЕОГРАД, 22 ФЕБРУАР

23 ФЕБРУАР 1918—23 ФЕБРУАР 1946 %

ЦРВЕНА АРМИЈА

ЗАШТИТНИК ПРОГРЕСА ЧОВЕЧАНСТВА

Писати о Црвеној армији из. Рледа, на први поглед, врло лако. Али на самом почетку перо застаје, јер је тешко одлучити се које чињенице истакнути, а затим наћи довољно снажне реченице које би бар приближно о значиле њену величину и улогу коју она има у историји. Писати о њеном постанку, њеном развоју, наоружању, стратегији и так. ипи, о моралу или о руководетву; о њеним подвизима и победама, о њеним офанзивама, унорвој одбрани или о грандновном планском повлачењу, о прешазу река, пробоју утврђених ли«вија, муњевитим продорима У непријатељску позадину итд. еве то долази на ум човеку, али му у исто време излази пред очи величина и ширина ове теме о

којој су написане читаве књиге,

тако да има утисак да дотицање тих питања у једном чланку умањује њихов значај,

"Црвена Армија је револуциокарна — народна армија. Она је настала у моменту кад су супрот. ности између рада и капитала, између империјалиста и народа нарасле до те мере да су тражиле неодложно решење и када је идеологија марксизма-лењинизма, показујући пут за радикално решење тих питања која су мучила царску Русију, овладала масама и постала материјална сила.

Рођена у огњу револуције и борбе _са интервенционистима, реорганизована и обучена у периоду мирне изградње СССР-а, окончавши _ победоносно отаџ“ бински рат са немачко-фаши“ стичким завојевачима, она је по. стала данас најјача армија на свету и најмоћнија војна сила коју је историја досад видела.

У чему је њена снага и које су њене одликер

На њеном челу као Врховни Командант налази се највећи човек данашњице — генералисимус Стаљин.

Човечанство познаје генерали“ симуса Стаљина као прогресивног филозофа и идеолога радног народа; познаје га као великог политичара. Оно га познаје као човека који са академцима разговара о крупним нерешеним научним проблемима, као о искоришћавању _ стратосферског е лектрицитета, топлотне енергије вода, о стварању нових биљних врста, итд. |

Стаљин је организатор пјатиљетки и социјалистичке _ИнДУстрије. Он даје правац совјет-

ској војној индустрији и одре-.

ПОД НЕПРИЈАТЕЉСКОМ ВАТРОМ

ђује масовност ариљерије, тенкова и авијације Црв. армије.

Такав човек — генералисимус Стаљин — који ради на свим главним подручјима деловања људског духа — филозофском, научном ин техничком — био је у стању да Црвену армију правилно ндеолошки оријентише, морално-политички васпита, добро наоружа квалитативно И квантитативно ин да изради нову стратегију и тактику — стаљинску стратегију побеђивања. Такав човек у могућности је да одабере официрски кадар и да га научи ратовати и побеђивати. Велики отаџбински рат показао је идеолошка и научна пренмућства руководства Црвене армије над њеним противницима.

Са овим квалитетима руководство Црвене армије ће знати да и даље прати развој друштва, науке н технике и да Црвену армију води на челу свих армија света.

Наоружање је такође моћан коефициент потенцијала Црвене армије. Није потребно наглашавати да она поседује сва најмодернија борбена сретства, да су она првокласна по квалитету и да је индустрија СССР-а пронзводила ратну технику у оној количини која је била потребна да би Црвена армија постигла надмоћност над својим противницима. Свима је позната масовност совјетске артилерије, тенкова и авијације.

Али поред саме технике наоружања још два момента у вези с њоме од необичне_-су важно: сти. Прво је овладавање техниКом — техничко управљање моторима, оружјем и оруђем и њихова: употреба у борби, а друго је координација рада те разноврсне технике.

Црвена армија решила је ове проблеме на: задивљавајући начин. Она има најбоље авијатичаре, артиљерце, тенкисте, снајпере итд. Она постиже такво садејство родова војске и разних оруђа и оружја како до сада није виђено, Овде је дошла до пуног практичног изражаја дијалектичка метода која предвиђа непрекидност и везу ствари — непрекидно праћење рада противника, непрекидно усавршавање у руковођењу техником и примењивање њеног дејства у узајамној вези.

Прогресивна идеологија совјетске државе заснована на борби против експлоатације | сваке врсте и братству свих народа

ПИ ОНИРИ ПЕШАДИЈЕ

родила је доминантну стратегију у ширем и ужем смислу.

Познато је да су империјалисти целог света комбиновали блокове и пактове у Европи и на Далеком истоку, уперене — против СССР-а. Они су помогли нема. чке н јапанске фашисте да приграбе власт и да створе моћне армије за напад на СССР. Вештом политиком _ руководство совјетске државе и Црвене армије разбило је ове пактове, задобило моћне савезнике, изоловало своје противнике и почесно их тукло-

Ова околност што је Црвена армија ратовала само на једном фронту, а њен главни противник на два довела. ју је у повољан стратегискн положај у ужем смислу, тј. у управљању крупним важним јединицама на бојном пољу. После првог стратегиског изненађења које су Немци постигли, Црвена грмија брзо се снашла, преузела иницијативу у своје руке и одржала је све до победоносног завршетка отаџбинског рата. Еластична и упорна одбрана, грандиозно стратегиско повлачење до Лењинграда, Москве и Стаљинграда, нагли прелаз у контраофанзиву, која је трајала непрекидно од Волге до Берлина, дају огромни материјал теоретичарима да обогате стратегију новим искуством и новим законима.

Разумљиво је да као што је про гресивна идеологија родила надмоћну стратегију, тако правилна стратегија _ омогућава _ развој правилне тактике,

Примери маневровања Шрвене армије, њено извиђање, маскирање, обмањивање — непријатеља, прелаз река и извођење других тактичких радњи остаће у историји ратова записани златним словима и узори ратне вештине. Али ма колико да је ово условљено правилним стратегиским руководством, исто толико доприноси овим подвизима стваралачка иницијатива и херојство које је тако масовно заступљено У Црвеној армији.

Ове особине развијене су до максимума како код војника, исто тако и код старешина. Црвена Армија не васпитава аутомате од људи. Она учи човека да мисли и да ствара. Само тако може се постићи да се избегне шаблонизам и да се за сваку конкретну ситуацију нађе најподесније решење. Безбројни су примери из отачественог рата ове врсте.

ОСВАЈАЈУ НЕПРИЈАТЕЉСКЕ

;

Неки површни и необјективни критичари тврдили су да је главна снага Црвене Армије у броју људи.

Несумњиво да је број становника једне земље врло важан коефицијент њеног самог потенцијала. Али потсетимо се да Кина и Индија имају више становника него СССР, а да и поред тога као војне силе данас не сто-

је на видном месту. Значи да ов-.

де треба истакнути још неке моменте. БУНКЕРЕ

ВЛАЈКОВИЋЕВА 8, ТЕЛ. 23-003, 20-443 и 26-521

СМРТ ФАШИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ!

ЦЕНА ОВОМ БРОЈУ 2 ДИН.

Ове специфичности које совјетској армији дају примућство над другим армијама састоје се У социјалистичкој организацији. Прогресивна идеологија марксизма—лењинизма овладала је ми:

лионима совјетских људи, дала им - морално-политичку снагу и ујединила их у гранитној згра-

ди, у. њиховој социјалистичкој 0-

таџбини и њиховој, совјетској армији. | " Надахнута том идеологијом,

Црвена армија васпитава сваког свог борца културно и политички и тиме од њега ствара човека који мисли и који зна зашто се бори. Армија на тај начин постаје школа која издиже културност народа и спрема људе да бране своја права. ·

У њој.су се прекалили н уздигли кадрови који су били способни да победоносно окончају рат против. фашистичке Немачке н Јапана и на тај начин спасу људску цивилизацију од повратка у барбаризам. Да није постојала: Црвена армија, ка-

заљка историје била би враћена.

далеко уназад, а Европа би (а

можда и читав свет) још стења-

ла: под фашистичком чизмом. И кад се данас остаци фашизма у појединим земљама при-

„купљају.и покушавају спровести

своју организацију, прогресивне снаге света боре се против њих, охрабрени „чињеницом, што постоји Совјетски Савез и његова Црвена армија који са: симпатијама прате борбу напретка са мраком, људи са угњетачима.

Што суу Европи разбијени многи ланци ропства, што Индонежани могу да воде отворену борбу за своју независност, што народи Блиског Истока: могу да бране своју сувереност, што се у Грчкој храбро народ одупире поробљавању, имамо захвалити Совј. Савезу и његовој Црвеној армији, чији претставници могу уздигнута чела да говоре, против кочења историског развоја, јер су они поднели главни терет борбе са фашизмом. Поводом 28-годишњице њезиног рођења, народи Југославије упућују својој ослободитељици, Црвеној армији, своје најтоплије жеље, да расте и развија се, и да до краја испуни улогу коју јој је доделила историја.

генерал-мајор Павле ЈАКШИЋ

СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА —' ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА

СТАРАЊЕ ГРАЂАНА О ГРОБОВИМА ЦРВЕНОАРМЕЈАЦА

Београд не заборавља

своје пале ослободиоце

Пре шеснаест месеци херојска Црвена армија, заједно са борцима Народноослободилачке војске, ослободила, је Београд. У незадрживом "налету црвеноармејци су наставили гоњење фашиста не жалећи жртве. Остали су само они који су положили животе, да би велико дело ослобођења било остварено.

Много је тих гробова. Дирљиве су историје људи чија тела. у њима леже. Живот њихов, њихова борба и смрт показују сву величину и самопрегор сов-

"јетских људи, који у борби за

истину и правду нису презали да од себе даду све. Сетимо се још једном палих хероја.

Феђка и Сергеј рођена су браЋа. Они су гонили непријатеља преко Украјинске равнице, говили га преко Карпата и Дунава и дошли до Београда. Два брата су увек била у борби заједно. Дирљива је била њихова љубав, која се могла да мери само са љубављу према великом совјетском народу. У борбама 3а ослобођење Београда Феђка је пао.

Цео дан је Сергеј стајао поред тела свога погинулог брата и увече, када су грађани спустили тело Феђке у гроб, скочио је и Сергеј у раку пољубивши последњи пут свога брата. А затим је пошао са осталим красноармејцима.

Вршећи своју болничарску дужност, Сергеј је превијао рањенике у београдској болници. Дошао је до постеље на којој је лежао рањени непријатељски официр. „Васер, васер“, молио је Шваба. Велико је срце било у Сергеја. Пружио је чашу воде рањеном непријатељу. У том моменту рањеник је пуцао, јер је при себи имао сакривено о-