20. oktobar

— Шта радиш то, Ристосије7 — Повећавам производњу.

Нису сами

|; ЕВРОПИ ПРЕТИ ПОПЛАВА

од комунизма

— Ето, нисам ли рекао да нисмо ми једини који заступамо

ово гледиште!

Срећа Београђана

У Параћину су затворене 34 кафане („Нови Пут“)

, ај ~

мај ја

ке

== Море, сва је срећа што нисмо Параћинц“'!,

ЕПпПЛГРрРАМ И

Рушиоци

/ нешто нам се Андерс љути Комета му рачун мути; Он је хтео мир да руши Она хоће свет да сруши...

Стрепње

Некоме је жеља чврста „да с' не мења власник Трста; Па сад многе тишти брига Као она код Данцига...

Интервју са генералом Андерсом

— Зашто ви, ма да сте Пољак, имате циљ да: спречите остварење тежњи југословенских народа» џ ; — Нисам ја крив што имам такве инструкције!

Урелништво и администрација „20 октобра“ Влајковићева 8 у Београду. Штамларско предузеће Народног фронта Србије. Одговорин уредник Танасије Младеновић, Чек

ну

до скора било у саставу Гранапа, као једно његово одељење, Дошли су добровољно да помогну сво~

НА САВИ: ИСТОВАР ПШЕНИЦЕ ИЗ ШЛЕПОВА ВРШИ СЕ У РЕКОРДНОМ ВРЕМЕНУ еј део робе, коју набавља Гранап, мора да се истовари на железничкој станици у Батајници, јер је београдска желе зничка станица преоптерећена и не може да прими све вагоне за истовар. У Батајници се намирнице смештају У прихватни магацин, одакле се камионима преносе у главне магацине у Београду,

Када је недавно у Батајницу стигло од Унре 100 вагона пакета конзервираних намирница, Гранапови намештеници су се обавезали да ћеу свом слободном времену помагати у истовару, да би се

роба што пре сместила у магацине у Београду, да би је Београђани што пре добили.

У недељу, рано ујутро, 246 намештеника - шофера, спроводника, чиновника и магационера дошло је пред магацине да помогне у нистовару.

ШЕФОВИ ОТСЕКА, ДАКТИЛОГРАФКИЊЕ, МЛАЂИ И СТАРИЈИ — ПОДЈЕДНАКО РАДЕ

У највећем магацину »Пекара«, у Штросмајеровој улици, је најживље. У дворишту, крај самих врата магацина, стоје три камнона из којих се роба истовара и преноси на четврти спрат, јер су доња три спрата већ пуна. Ту учествује и највећи број намештеника: шефови појединих отсека, референти, дактилографкиње, млађи и старији чиновници — једно до другога. Образовали су непрекидни ланац људи од камиона до четвртог спрата. У ланцу ради 81 намештеник. Пакет по пакет пребацује се из руку у руке до четвртог спрата, где их раслоређују и слажу.

Дошло је н 46 намештеника новог привредног предузећа за текстил, које је

РОБА У ГРАНАПОВОМ МАГАЦИНУ

јим друговима; не заборављају своју матицу — Гранап, где су до скора радили. Ври као у кошници, Посао је напоран — пребацују се пакети од по 20 кг тежине. То ипак не смета да се праве шале и досетке на рачун онога који би, загледавши се, некуд за моменат, испустио пакет из руку. Многима већ кипти зној с лица, неки су скинули и капуте да би били лакши и окретнији,

— Сликајте нас! — довикује нам једна пуначка девојка када смо крај ње пролазили. — Овакав рад нећете имати прилике свуда да видфте! За четири минута пре-

до

бацујемо 100 пакета од камиона четвртог спрата.

Ту је, у ланцу са осталима, и главни благајник Гранапа, Немања Јовановић. Када смо пролазили окренуо се, хтео је нешто да каже, али му је већ пружен други пакет, кога је требало даље послати. Са четвртог спрата одјекује песма. Огромна је ту просторија а у њој у савршеном реду поређана бурад, макови, пакети и друга роба. Изгледа нам да ће данима бити потребно довозити робу да би се та просторија напунила.

— Ово ћемо за два дана напунити, а за два-три дана и испразнити кад роба почне да се дели потрошачима, говори нам чика Тоша Благојевић. Он замењује главног магационера, који је оболео.

Премда већ у годинама, чика Тоша има жустре покрете и ужурбано ради. Чим неки пакет испадне коме из руку, он притрчава, диже га и слаже; притрчи к нама, па опет онамо где је посао за моменат застао — да помогне, потстрекне, охрабри.

РАДНИЦИ И НАМЕШТЕНИЦИ ГРАНА. ПОВИ НА ИСТОВАРУ

— Данас треба овде да се истовари двадесет седам вагона робе, — говори нам он.

Остао би с нама још који часак у разговору, али га већ зову с другог краја магацина и — он одлази.

ИСТОВАР ПШЕНИЦЕ ИЗ ШЛЕ-

ПОВА

а савској обали стоје шлепови, Н из којих се истовара пшеница

и камионима односи у млинове и магацине. И ту се ради, нако је недеља. Руковалац истовара нам објашњава:

— У један шлеп стаје 48 до 50 вагона пшенице. Према норми, коју је утврдила Речна пловидба, истовар једнога шлепа треба да траје осам дана. Међутим, добром организацијом посла, ми успевамо да истоваримо шлеп за три, па и за два и по дана. Много зависи од радника који износе џакове, али исто толико и од превозне службе. Посао смо тако организовали да радници не чекају на камионе, него да истовар тече без застајања. Један камион напунимо за десет до дванаест минута, па одмах долази на ред други.

ОМЛАДИНА КОЈА С ПЕСМОМ РАДИ

Из приземља магацина у улици Краља Петра, чује се жагор и песма. И ту намештеници учествују у истовару.

Наишли смо баш у моменту када није било посла; један камион је истоварен, а други још није стигао. А за то време — младости никада није доста — разлегла се хладним магацинским просторијама звонка песма. Ухватише се у коло и, док смо се пели на спрат, разгледали просторије, под ногама младића и девејака од игре затутња под у приземљу. — Хајдемо »Козарачко«, хајдемо »Козарачко«, — заграјаше одједном.

Пролазници се заустављају, провирују кроз врата и прозорска окна, а по неко објашњава:

— То омладина Гранапа данас добро“ вољно учествује у истовару намирница за потребе Београда.

ж

ПОСЛЕ ИСТОВАРА ИЗ ШЛЕПОВА, ЏАКОВИ СА ПШЕНИЦОМ ОДВОЗЕ СЕ КАМИОНИМА У МАГАЦИНЕ

Тешко је човеку одвојити очи од ове динамичности, од полета којим трудбеници помажу снабдевање својих суграђана, да би се ови што више могли заложити на другим секторима производње. Одлазимо испуњени поносом и радошћу, која мора обузети човека када види овакво залагање и рад.

Славко ЈАНКОВИЋ 7

СИРЋЕТНА ЕСЕНЦИЈА У МАГАЦИНУ У ШТРОСМАЈЕРОВОЈ УЛИЦИ

УНРИНИ ПАКЕТИ У ПРИХВАТНОМ МАГАЦИНУ У БАТАЈНИЦИ

Ниш а дин пи рачун 62.817. Поштански фах 53