20. oktobar

НАЈБОЉИМА — НАЈВЕЋЕ НАГРАДЕ И ПОШТОВАЊЕ

НАГРАЂИВАЊЕ УДАРНИКА,

НОВАТОРА И ПРОНАЛАЗАЧА

току првомајског такмичења, при његовом завршетку и спонтаним прелазом У ново, савршеније и органи. зационо боље припремљено (иако слабије по резултатима) "учињене су многе погрешке и пропусти на које треба указа ти пажњу да бисмо убудуће могли да забележимо још веће успехе и да би такмичарски систем у раду био усвојен потпуно од целокупног радништва нашег града. У теаној вези са уживљавањем целокупног радништва у такмичарску атмосферу, а такође Као главни циљ свих напора, стоји и брза изградња земље, њена индустријализација и електрификаџија и, као неминовна последица тих постигну. ћа, побољшање животног стандарда радног народа села и града наше народне репуике. У току првомајског, па и но. вембарског такмичења приме. "ћена је једна, колико штетна толико и неправична појава. Наиме, необраћање _ довољне пажње и непружање довољног признања онима који су у раду на побољшању и повећању производње, на увођењу нових начина рада или проналажењу нових патената и машина показали највећи успех: ударницима, новаторима и про. налазачима,

Ударници су обично били наттрађивани за успехе у раду новчаним наградама или су им само додељиване њихове у: дарничке карте. И на томе се остајало. Ударник је остао непознат ширем кругу грађана ван предузећа, а често, у већим предузећима, ни сви радници нису познавали ударнике свога предузећа. Чак се десио случај да ни управник предузећа није познавао свог ударника нити његов изум. Природно је да су се ударници због свега овога осећали запостављени, а као последица долазило је до опадања радног елана и недовољног залатања при постизању нових успеха, Како управе предузећа, тако и управе синдикалних подружница дужне су да при проглашењу ударника учине све да ударнике предузећа упозна што шири круг радни“ штва и грађанства, да се упозна широка јавност са успесима, постигнућима и заслугама појединаца У обнови, да се фотографије и имена удар. ника објаве преко штампе ин истакну у предузећима на видним местима, на радилиштима, по синдикалним и културним домовима, по радничким клубовима и црвеним кутовима, 1 се имена ударника објаве преко штампе, да се ударници примерно награде и да им се свуда и на сваком месту ода поштовање и пажња које су заслужили својим ударништвом, С друге стране, да би углед Ударника био што већи, потребно је обратити много већу пажњу и узети строги критеријум при њиховом проглашавању, јер је ударништво израз новог односа радника према раду и као такво не сме да буде омаловажавано тиме што ће бити додељивано онима који га стварно не заслужују. Пребацивање норме за 12, 14 па и 18% не сме и не може (то је законом стриктно предвиђено) да повлачи ударничко звање, а још мање да се дозволи проглашење удар. ника онде где нису утврђене или уопште не постоје норме.

Награђивање, пажња, првенство и поштовање према удар-

ницима, упознавање широких слојева грађана са њиховим успесима — то је начин на

који можемо да одужимо је дан део обавеза према ударницима, првоборцима у изградњи бољег живота за све грађане наше републике.

Ударник је производ такмичарског духа данашњице, првоберац У обнови и изградњи и мора да буде понос предузећа, најпоштованији и најбоље плаћени радник.

У вези са плаћањем ударни: ка треба нагласити да плаћање до данас није било спроведено правилно. До овога је дошло у првом реду зато, што у великом броју наших предузећа (око 60%) није установљен акордни систем плаћања,

чиме је ударницима нанета неправда, јер са системом сатне плате не могу бити награђени сразмерно уложеним — напорима ин постигнутом радном учинку. Само акордним системом плаћања ударници могу бити правилно награђени за свој рад. Због тога треба завести што пре норме по свим предузећима и на свим посло“ вима где је то могуће.

Потпретседник Главног одбора Јединствених синдиката Воја Лековић подвукао је на последњем састанку Пленума Главног одбора, да је такмичење немогуће онде где не постоји норма и да сходно томе, констатујући да је стара уредба о ценама преживела, треба што пре донети нову уредбу и ново одређивање плата које би поред пажње посвећене категорисању радника, садржало и правилно мерило за награђивање ударника.

Исто као ударницима, тако је и новаторима и проналаза-

чима по предузећима поклањана мала пажња. Они нису награђивани _ према својим

стварним заслугама. Скоро сви новатори и проналазачи награђивани су за своје изуме минималним _ наградама — које су се кретале од неколико стотина динара ло 4.000 динара. Новаторе убудуће, да би их потстакли на нова прегнућа и нове проналаске, да би им омогућили успешан рад за заједницу, треба награђивати одређеним процентом од износа који се уштеди за годину дана применом њихових патената и проналазака. Поред овога, не треба се устезати од постављања ударника, новатора и проналазача на руководеће положаје у предузећу.

Синдикалне подружнице морају да омогуће новаторима и проналазачима, својим заузимањем код управе предузећа, несметани рад и средства за реализовање проналазака, као и што бржу примену тих проналазака у процесу производ“ ње. У ту сврху синдикалне подружнице треба да организују од искусних радника, техничара и инжењера комисије за испитивање и реализацију проналаска новатора. У дужност комисија такође би спадало и што брже увођење проналаска У производњу.

Ударници, новатори и проналазачи су првоборци у об6нови и изградњи, они су цвет такмичења и због тога им убудуће треба указивати већу пажњу, омогућавати им рад, у казивати дужно поштовање и истицати и давати им одговарајуће положаје у предузећу и награђивати их што боље, сразмерно значају њихових проналазака. Потпретседник Главног одбора Јединствених синдиката, Воја Лековић, правилно је истакао да најбољи“ ма треба саградити куће и не устручавати (се награђивања које би могло да достигне суму чак до 100.000 динара. Само на тај начин успећемо да подигнемо углед — новатора, проналазача и ударника, само на тај начин повећаћемо њихов број и осигурати још бржу и бољу обнову земље, бржу електрификацију и индустријализацију републике, што долази данас у први план напора на изградњи,

Б. ВУЧКОВИЋ

— Кад лекар чека трамвај —

г— Моксимирано ДО МОКСИМУМИ

— Петнаест хиљада! Та то је нешто страшно! — Није страшно, то је — максимирано...

ПРОБЛЕМ ЗАПОСЛЕЊА

новооспособљених ученика У привреди

едан од најважнијих про-

блема наше привреде је недостатак _ средње - стручних кадрова у многим гранама занатства и индустрије. Самим тим велика пажња мора се посветити што бржем уздизању и усавршавању нових кадрова стручних радника. Наше народне власти отвориле су У Београду низ школа и домо ва за ученике у привреди и обезбедиле им солидан наставнички кадар, Низом закона обезбеђено је правилно васпитавање нових кадрова, њихово усавршавање и, што је исто тако важно, омогућено је сваком ученику у привреди да брзо

ИЗ МЕЂУГРАДСКОГ ТАКМИЧЕЊА

Претставници загребачког: Петог ретона у посети код трађана беотрадског

прошлу недељу и поне-

дељак боравили СУ У Београду делегати Народног фронта Петог рејона Загреба који су дошли да после извршених избора за Уставотворни сабор Народне Републике Хрватске своме изабраном посланику маршалу Титу предају уверење о избору у њиховом рејону. Они су известили исто тако Маршала о изборима за Сабор у целом Загребу.

Делегацију Загрепчана сачи. њавали су потпретседник Народног фронта Петог рејона Загреба Фрањо Старовешки, технички секретар Народног фронта и претседник такмичарског одбора рејона Стјепан Шерца, Милица Опало, претставница АФЖ и Петар Пиркер, секретар Народне омладине Петог рејона.

Како _се загребачки Пети рејон такмичи У новембарском такмичењу са београдским Петим рејоном, после посете маршалу Титу, Загрепчани су дошли у. Народни фронт Петог рејона где су одржали неколико састанака са члановима рејонског Извршног одбора Фронта. У току свог дводневног боравка у рејону они су се упознали са током такмичења у београдском рејону у последњем месецу, од 7 октобра, кад су они приликом своје прве посете упоредили резултате двају рејона у протеклом временском периоду такмичења. Делегати су чмали потпун преглед успеха и пропуста у досадашњем такмичењу, што су уосталом саопштили и Маршалу који се интересовао њиховим успесима и добијањем прелазне заставице, па су могли лако да одмере заједничке резултате у досадашњем такмичењу. Они су истакли да се код их свакога дана ради, да се разне акције обављају непрекидно и да није било застоја у изборној кампањи. Такмичење се развија потпуно нормално и они су задовољни успесима, ма да желе да ови буду још изразитији и бољи.

Приликом свог дводневног боравка загребачки делегати су посетили приредбу коју је У оквиру новембарског такмичења дао рејонски Културни одбор.

Делегати су поново позвали претставнике Народног фронта београдског Петог рејона да им врате посету што скорије. Одлучено је да Београђани пођу у Загреб око 25

— Ако ме слух невара кроз 15 минута мора да стигне...

Пето: рејона

децембра, којом приликом ће бити, на основу постигнутих резултата два рејона, Београда и Загреба, оглашен победником бољи рејон чији су грађани у току ових неколико ме-

Х

сеци у свим секторима такмичења дали више радних часова и показали више конкретних успеха...

С. БУРИНА

ж

ТАКМИЧЕЊЕ У СКОПЉУ

Почетком новембра месеца грађани Х блока Другог рејона изишли су да уреде простор испред Мушке гимназије, који је био _ ругло тог дела Скопља. Међу добровољним радници ма нарочиту пажњу су привукли: 10годишњи пионир Оља Дорошева ин ста рица Стојанова, која има преко 90 го лина. У току једног дана грађани су успели да уреде тај простор н да га вивелишу. Сад је потребно набавити саднице и цвеће и онда ће пред гимназијом бити веома леп парк.

% ж

У Трећем рејсну основан је почет. ком овог месеца курс за руководиоце аналфабетског с течаја. о Курсисти су углавном омладинци. Међутим, — ови.

нису озбиљно схватили свој задатак, тако да је од 9 курсиста, који су до-

шли првог дана, остало свега дватри. ж ж

У оквиру улепшавања града граЊћани _ Другог рејона приступили су рашчишћавању рушевина и рушењу старих зграда, које су склоне паду. Исто тако очишћена су сва ђубришта и празни плацеви на које су се до свда бапали разни отпаци. На тај начин уклоњена су легла разних зараза.

ж ж

На инипијативу радника Скопља, 0зсновано је фискултурно друштво »Ди намо«. У ово друштво су учлањени фискултурни активи предузећа и радионица у Скопљу, те је тако ово друштво уствари право радничко друштво. Са интересовањем се очекује наступ и успеси у утакмицама које ће

_ се у скорој будућности одиграти,

— Зашто се не померите ви унутра, видите ли колики свет чека напољу2!

— Где сте запели ви напољу. Хоћете ли да се погушимо ми унутра!!!

Први ударни дан у Четвртом рејону после изборне победе

У недељу 17 новембра, у част изборне победе, био је организован ударни дан у Четвртом насељу, које је постигло најбољи изборни резултат у Четвртом рејону. Ма, да је тога дана готово сва омла. дина насеља, узела учешћа, у · јесењем кросу, на радилиште је ипак изашао знатан број људи и жена, одушевљених изборном победом и ношених еланом, који се развио у доса.дашњем такмичењу, а достигао врхунац у предизборној кампањи. Радили су углавном на превлачењу шљаке за, Церску улицу, која се калдрмише, и на довожењу ивичњака, и шу та за улицу Генерала, Хорватовића, која се насипа.

Радна група се поделила, на неколико екипа: једна екипа је отишла на Дунав, код нове Електричне централе, где је непрекидно стоварила, камионе шљаком, друга је остала у Церској улици где их је одмах истоваривала, трећа, је довлачила шут са р тврта, — ивичњаке, пета — са"стављена од зидарских радни ка — постављала је ивичњике, Таква, организација рада и расподела радне снаге омогућила је да се 8 камиона без застоја пуне и празне, и да се

евина, че-|

У пуној мери искористе. Томе је много допринело и свесрдно залагање шофера, од којих по. себно треба истаћи Станоја Ђорића, који је изразио жељу да и даље ради са овом радном групом,

Радни полет и такмичарски дух оне екипе, која је на Дунаву пунила камионе шљаком, захватио је и неколико обалских радника и радника Цен. трале.

Око подне, радној групи су се прикључили и Многи омла-

' динци, који су се враћали са, кроса, у

За ову правилну организацију посла, и економичну употребу радне снаге и камиона треба, захвалити у првом реду руководиоцу групе Миодрагу Станојевићу, који већ више ме. сеци са ретким самопрегором ради и води групу у међуградском такмичењу.

Благодарећи доброј организацији рада, такмичарском ду-

| ху и одушевљењу, које је грађанима, улила скоро стопроцентна, победа фронта, на, изборима у овом насељу калдрмисање Церске улице и наси. пање улице Генерала Хорватовића приближава, се крају, и поред многих објективних тешкоћа, Р. ТАУТОВИЋ

_ зимају у,посао ра

БЕОГРАДСКЕ СЛИКЕ !

стекне потребно стручно зна ње.

Међутим, чињеница је да ослобођени ученици у привреди тешко налазе запослење, Управе разних фабрика, предузећа и радионица радије у-

није оспосо“ бљене, старије раднике, а избегавају да запосле тек Ма Бене ученике у привреди. Оне наводе као разлог да старији радник има више искуства и да ће више моћи да привреди него млад, неискусан радник. На такво схватање наилази се не само у приватним предузећима, већ и у државним. То је случај, између осталих, и са БЕЛСАП-ом, паран С

а Пиониру, Индустријо: .. това у Раковици, ПАНЦЕР-ом,

ЧЕЛИКОС-ом итд,

Осим тога, ма да је законом одређено да ослобођени ученик у привреди мора остати У предузећу где се ослободио најмање 6 месеци, има случа-

јева да предузећа тек ослобо-

не ученике отпусте да не би И да их плаћају. Такав је случај био, на пример, са приватним гаражама „Слога“ и „Врачар“.

Овакво схватање је погре« шно и оно наноси штету не само тим младим радницима већ и нашој народној заједници, Тачно је да старији радници више знају и боље раде од млађих, али је исто тако тачно да радничка омладина може брзо да уђе у посао и да ради са већим полетом и бо• ље него многи старији радни“ ци, Осњ“ тога тим младим рад“ ницима, пуним воље, онемогућује се да се и даље на пракси усавршавају и да постану добри радници.

Управе предузећа треба да воде далековиднију политику, која неће ићи само за моменталним успехом самог преду“ зећа, већ која ће омогућавати да се што брже изграђују нови млади кадрови, који ће у догледно време заменити старије, Само на тај начин управе предузећа ће потпуно од“ говорити својим задацима и на тај начин ће наша привреда обезбедити себи довољан број стручних кадрова.

Успеси РОдНиКО бродоградилишта но УУКОВИЦИ

овембарско такмичење У бродоградилишту на Чукарици налази се у завршној фази, Скупни резултат је 3,75% повећања. производње. У току такмичења истакао се велики број радника својим преданим залагањем на послу, тако. да је на последњој свечаној синди« калној конференцији проглашено за ударнике 10 радника, усмено ·похваљено 115, писмено похваљено 129, а 78 награђено новчаним наградама.

Ове цифре говоре о великом самопрегорном залагању радника и радница на обнови и изградњи нашег речног пловног парка.

Као рационализатор истакао се нарочито Драгомир Радојев, који је на дихт-машини постигао уштеду у времену, пребацивши норму за 266,55%. Јосип Кирац пронашао је нов начин за извлачење бродова, За посао који се сада свршава за један и по час, раније је било потребно 18 радних часова, Но. ватору Јосипу Кирцу управа предузећа одала је заслужено признање,

У току такмичења уведене су норме за 83,26% свих послова. Радна дисциплина је подигнута необично високо, јер су закашњавања на дужности уопште престала, а такође нема ни неоправданих изостанака са посла.

Само у месецу септембру на обнови пловног, парка, обнови предузећа и раду на селу 500 радника дало је 3659 добровољних радних сати. На свечаној конференцији прочитан је план изградње пловног речног парка за 1947 годину, који је прилично обилан, Ни један од радника није се двоумио. Сви СУ сложно изјавили да ће план дити испуњен пре одређеног рока.

Напори радника бродогради|лишта на Чукарици у обнови и изградњи речног пловног парка, који је током окупаци“ је тешко страдао, крунисани “су успехом.

Предраг ДИМИТРИЈЕВИЋ

Ме а о а -_к 5 – 1