20. oktobar

Е : „и: |. , у

~

| ;

тај ; у

5 ја

" МЕ

(Наставак са прве стране)

као политичке организације и "људе из предузећа и установа изолује из политичког живота, то је правилан предлог, који је дошао од многих активиста Народног фронта да се чланом Народног фронта може бити само у теренској _ основној организацији преко

“ које се једино и може актив-

но учествовфти у политичком раду и политичком _ животу. Наравно да ово претпоставља да се обрати много већа па_жња како нашим основним организацијама Народног фронта, тако и подизању нивоа политичког _ рада, — политичких конференција и акција које организује Народни фронт да · би оне и по својој садржини и по својим формама биле привлачне за најшире масе радних људи.

У току априла месеца у изборној кампањи за градски и рејонске народне одборе одржано је 623 конференције са преко 100.000 грађана и 8 зборова са око 80.000 грађана, У поредо са изборном кампањом у току априла развијале су се и разне акције путем добровољног рада на грађевинским радовима. Оформљене су и секције при Градском одбору, при рејонским одборима и при одборима мањег дела основних ортанизација. _ Добровољно учешће фронтоваца у радним ак-

цијама

У току маја претресани су у масовним организацијама планови локалних радова и отпочеле су са радом секције при Градским и рејонским одборима Народног фронта. Поред развијања рада, кога су организовале секције, дефинитивно су оформљени планови рејонских одбора Народног фронта, на основу којих је већ

разрађен и скоро тотов и план Градског одбора При Градском одбору Народног

фронта образовано је 8 секција и: један одбори то: 1) Секција за агитацију и штампу: 2) Секција за културнопросветни рад; 3) Секција за социјално старање; 4) Здравствено-хигијенска секција; 5) Секција за добровољни рад на грађевинским радовима; 6) Секција за уређење насеља; 7 Секција за развијање веза са селом; 8) Секција за план и евиденцију и 9) Финансиски одбор.

""Претседници секција су чланови извршног одбора, а остали чланови су из Градског одбора или из организација рејона. У свим секцијама и одбору ради 65 другова.

За април и мај месец недостаје евиденција о свим радовима и активности организације Народног фронта; она се побољшала тек у јуну месецу. Изнећемо _ неке од података, који показују активност Народног фронта од 1 априла до 1 јула.

Употреба добровољне радне снаге на грађевинским _радовима уведена је почетком априла, када су углавном и отпочели грађевински радови. За три месеца преко 354 оформљене основне радне јединице, без Народне омладине, са преко 12.000 грађана дале су 387.000 добровољних радних часова на грађевинским радовима. Ефекат рада, захваљујући бољој организацији, према стручној оцени ~био. је добар, тако да је у радном времену од 2 до 3 часа стопроцентно остваривана норма, а понегде и пребацива на ло 30%. Рачуна се да један радни час добровољног рада вреди 10 динара, за разлику од прошле године, када је он износио око 4 динара. Од облеката на којима су радови већ завршени, а на којима је коришћена добровољна радна снага, најважнији су Теразије, окретница _ „шестице“, — Сарајевска улица, улица Маршала Тита и Узун Миркова, игралиште „Авала" и други. На радовима на уређивању Теразија дато је 38.920 добровољвих радних часова; радови су трајали 25 дана. Просечно, било је лневно 520 грађана,

На резервоару водовода у Крајинској улици, где се радови и даље настављају, дато је у овом времену 26.519 добровољних радних часова, на игралишту „Авала“ 12.261, на игралишту ЦДЈА 11.052 радна часа, на изградњи станбених зграда у Професорској колонији и на Северном булевару дато је 18.425 радних часова, на Дому културе у Четвртом рејону 12.471, на згради гимназије на Шестом рејону 10.310, на прокопавању канала стругаре __ „Ђуро Стругар“ 12.121.

Сада се ради на око 20 већих грађевинских објеката, на којим радовима учествује дне_вно просечно 1.200 чланова Народног фронта, а од петнаестог овог месеца отпочели су и радови на аутостради Београд—Загреб, где – засада учествује свакодневно преко 100 грађана.

ПИЛЕ МИ У у]

ђ · ти МА " Јуте «| „а ИЕ "оу

и лиасави а сасе за аи ја -а = атан не ан

Укупно је за три месеца дато 387.496 радних часова, ископано земље 7.813 кубика, нивелисано _ терена 27.542 мг, скинуто старе калдрме 1,637 м2, пренето цигли 1,028.646 комада, извезено земље 7.083 кубика. Овде нису урачунати радови на уређењу насеља У јуну месецу, по подацима које су доставили само Трећи и Шести рејон, уређено је пар-

- кова 1.960 мг, на уређењу скве_

рова избачено 263 кубика 3емље. У ова два рејона учествовало је на овим радовима 2.926 чланова Народног фронта. У ова два рејона окречено је, залагањем Народног фронта, 277 кућа и то највише у Шестом рејону — око 250.

Организација Народне омладине послала је на Пругу Шамац— Сарајево 37 бригада, од тога 19 студентских, 5 бригада на Пионирску пругу, од тога 3 студентске и 4 студентске у Железник, Укупно У 'омладинским бригадама на сталним радовима ван Београда ради 10.640 омладинаца, а од тога 5.042 студента.

На добровољне радове нарочито се одазивају жене, које су на свим радовима нај активније. У досадашњем ра-

• "Шестомесечни

о

Секције Градског одбора На- |

родног фронта углавном су разрадиле план рада за период јули—децембар и из тог плана изнећемо неке крупније задатке: По агитацији и штампи

ју Проширити градски актив агитатора до 100 чланова. Проширити рејонске активе атитатора и створити активе агитатора у свим основним организацијама Народног фронта; д) У свим рејонима истицати на таблама резултате рада фронтовских организација у оквиру рејона, а на најважнијим местима истицати резултате рада Народног фронта Београда;

3) 'Организовати и даље предавања о Петогодишњем плану и појединим гранама Петогодишњег плана;

4) Преко рејонских одбора Народног фронта организовати од септембра месеца разне курсеве као на пример из Политичке економије; Науке о држави, ИМсторије народноослободилачке борбе итд;;

Бу Развити даље рад читалачких група преко основних организација Народног фронта. У читалачким групама развијати не само читање већ објашњавање и развијање, дискусије о свим политичким актуелним, културним и привредним питањима. Са руководиоцима читалачких група одржавати једанпут месечно састанке по питању рада читалачких група.

6) Преко „20 октобра" ·писати више о проблемима и раду Народног фронта, боље организовати мрежу дописника, имати дописнике из свих основних организација Фронта. У редакцији листа одржавати најмање једанпут месечно састанак са свим дописнипима у циљу уздизања дописника. Добровољни. рад у грађевинарству Укупно на грађевинским радовима дати 603.000 добровољних радних 'часова. [Према плану, кога је дала секција за добровољне радове у грађевинарству, ту је обухваћено 78 објеката од којих су крупнији:

Радови на улицама: Јужни Булевар, Господара Вучића и Ђердапска 29.970 радних часова, станбене зграде у Петом рејону 24.000, резервоар водовода 18.000, дом културе У Четвртом рејону 18.000, канализација Мокролушког потока 18.000, калдрмисање перифериских улица 24.000, зграда Народног одбора Шестог рејона 12.000, дом културе Шестог рејона 15.000, канал стругаре „Ђуро Стругар“ 15.000 текстилна индустрија „Авала“ 6.000, штампарија „Рад“ 4.500, „Октобарска слобода“ – 4.500, ауто-страда _ Београд— Загреб 20.000 итд, Овај план нужно је допунити радовима на објектима савезног и републиканског значаја.

Секција за уређење насеља унела је у план: рашчишћавање рушевина, нивелисање плацева и стварање зелених површина, уређење пионирских игралишта, помагање уређења паркова и скверова, пошумља._ вање, биће дато укупно 202.000 радних часова.

Културно-просветни рад

Преко основних _фронтовских организација установити евиденцију за школу обавезне деце и помоћи убеђивањем да се сва деца која подлежу сед-

ду мало је пажње посвећено

" републиканским и савезним 0-

бјектима који се граде у Београду, што је озбиљна слабост овога рада.

У акцијама недеље чистоће учествовало је 14.000 грађана и дато 28.604 радна часа. У организацији недеље чистоће подбацио је Први, Други и Четврти рејон. У Трећем рејону формиране су 102 сталне екипе за хигијенску службу, које обухватају 1110 грађана, Цела акција недеље чистоће слабо је организована и прошла је без шире политичке припреме и није постигла васпитни ефекат, свела се на избацивање сметлишта, што треба да буде редован посао. Поред осталих радова, Народни фронт Земуна обрадио је 25 јутара земље а Четврти рејон сакупио. 115.460 килограма старог гвожђа и крпа и унео као приход у фонд обнове.

Организовано је 119 посета грађевинским радницима са око 2.000 људи. Најбоље су организовали _ посете — Први, Пети и Трећи рејон. Први рејон је поклонио 260 књига грађевинским _ радницима У радничким становима.

При Градском одбору На-

20 ОКТОБАР

родног фронта оформљен је актив агитатора од 26 другова, који помаже рејонским активима. Одржано је 14 састанака актива агитатора у ЈУНУ месецу, на којима је присуствовало 1.099 чланова Фронта. У овом погледу најбољи је Пети рејон, који је обухватио 640 другова у актив агитатора.

У току јуна одржано је 940 састанака читалачких група са 16.400. чланова, Од тога је најбољи Пети рејон са 430 састанака и 7.000 чланова. :

У свим рејонима одржано је

113 предавања, већином о Петогодишњем плану, са 15.850 присутних, Највише предавања одржао је Шести рејон 44 предавања са 7.000 присутнихХ. Курс неписмених у априлу а је 364, у мају 400, у јуну 399, укупно у току три месеца 1163 полазника.

У акцији за учвршћење веза са селом наше организације су у овом периоду врло мало учествовале, с обзиром на могућности. Часописа и листова упућено је 420 примерака, од којих највише „Сељачке борбе“, Прикупљено и послато на село 1.120 књига, а Четврти

"није обухватио СВУ

ослао је 10.000 динара

ејон П

2258 помоћ за ДОВРШИ 5 селу ИЗ

ске зграде о ЕЕ

ађевински радници рани, У јуну месецу 8апочето је шире дописив са већим бројем села, по је преко 100 писама преко ко јих ће наше организације | ти у могућности не само ле упознају напоре сељака У "спуњењу Петогодишњег дла. на, него и упознати рикопе потребе и тако конкретније организовати помоћ своји организација одређеним селима и сеоским задругама,

Иако овај преглед рад

и] дног )

ганизација Народ а ПОНЕ наших организација, он је довољан да покаже да у раду

наших организација постоје озбиљне слабости због којих онакви ре-

нису постигнути зултати какве могућности постоје, Како је ово кратак период рада наших организација, то постоје све могућности да се брзо отклоне све ове слабости и да организације Народног фронта почну да живе пуним политичким животом, а тиме У даљем раду да покажу много веће успехе У идућим месецима.

план рада Градског одбора Народног фрокта од јула до децембра

могодишњем обавезном школовању упишу у школу почетком ове школске године.

Средити рејонске библиотеке, повећати број књига за 3.000 комада, средити инвентар и картотеку и повећати број чланова у свим рејонским библиотекама. Сваке недеље организовати за грађевинске раднике биоскопске претставе у сали палате „Риунионе" и сали „Зеленгора“ оа краћим предавањем о филму,

Ортанизовати _ прикупљање података и материјала из на родноослободилачке борбе у Београду. |

Социјално старање

Поред разних акција у помоћи народним властима на 0остварењу задатака социјалног старања извршити обилазак дечјих домова, јаслица, обданишта и домова ученика у привреди једанпут месечно У циљу пружања помоћи код организације исхране, хигијене и уредног одржавања ових установа, Свакодневно пружати помоћ ђачким кухињама и кухињама ученика у привреди при деоби јела у подне. У ту сврху обу-

хватити сваког месеца 400 жена, Обухватити сваког – месеца

на радовима шивења и крпље. ња потребне одеће и рубља за дечје домове и остале социЈјалне установе 500 жена.

Здравствено старање

. Здравствена секција _ унела је у план да се свака 3 месеца спроводи акција недеље чистоће, да се преко основвих организација организују предавања о основним начелима хигијене и здравственог уздизања.

У сарадњи са Заводом за социјално осигурање, Здравственим одељењем Извршног одбора, са Медицинским факултетом и болницама организовати добровољан и бесплатан преглед становника У циљу проналажења почетних стадијума тешких болести (ту. беркулоза, рак и сл.. |

Ангажовањем _ организације Народног фронта обратити специјалну пажњу на квалитет колективне исхране, као и

немо!

васпитање грађана за бригу о исхрани.

Учвршћивање веза са селом учвршвивање 64 —______

У учвршћивању веза са селом повезати се преко писама са 140 села и задруга У току месеца јула и августа. Селима са којима се дописују наше организације слати као поклон школски прибор, реквизите за фискултуру, ПИОнирске реквизите у вредности од 100.000 динара,

До краја 1947 године послати 30 радио-апарата домовима културе на селу.

Дати за друго полугодиште 500 претплата на _„Сељачку борбу“, 100 на „Борбу“, 100 па „Тежак" и 100 на друге листове и часописе.

До краја године послати У села 16.000 књига и 24 ормана за библиотеке, Поклонити најбољим радним _ задругама на територији Народне Републике Србије 10 сејалица за кукуруз, 5 за жито, 60 спрежних плугова, 40 ручних сечки, 4 тријера и ситан _ алат, све у вредности од 400.000 динара. Помоћи организовање и воБђење курсева кројења и домаћинства. Са здравственим _ хигијенским екипама обићи 100 села и организовати 20 радних екипа од радника занатлија и намештеника.

Ово су главни задаци који су ушли у план рада Градског одбора Народног фронта за период јули—децембар и у току извођења овога плана разрадом сваког месеца месечних планова свакако да ће овај план бити употпуњен и проширен.

Да би се овај план испунио и да би дао јачи и шири размах раду наших организација Народног фронта, предлажемо да Градски одбор Народног фронта објави такмичење међу рејонима од првог августа до 29 новембра, да установи заставицу и поклон за најбољи рејон, а сумирање резултата да буде 1 октобра за прва два месеца, а 29 новембра за сва четири месеца.

Рејонски одбори фронта да установе прелазну заставицу за најбољу основну организацију _ Народног фронта на свом рејону, а сумирање резултата да буде сваког месеца и на крају за сва четири месеца.

— Друже инжењеру, стигли смо да добровољно помог-

— 0, никако! Најлепша хвала, не могу ја да подносим

да ми. се квари дневни план!

Да би се овај рад у потпуности развио најважнији је задатак помоћи раду основних организација и њиховим извршним одборима. У градском одбору Фронта и у рејонским одборима појачати секретаријате који ће обједињавати рад свих секција и одржавати чврсту везу са свим нижим организацијама. Дискусија по реферату

Кроз дискусију су говорници изнели и подвукли задатке који стоје пред ортанизацијом Народног фронта, као и слабости које треба да се отклоне у будућем раду.

Дискутанти су говорили 0 слабостима у организовању добровољних радова као и недостацима у политичком раду и објашњавању појединих акција. Исто тако су расправљали о начину организационог учвршћења одбора и секција и о побољшању рада основних организација, Говорници су такође истакли потребу повећања личне одговорности одборника „за испуњење постављених задатака.

После тога су сви присутни прихватили предложени план рада, па се прешло на читање позлравних телеграма чиме је седница била завршена.

Тепеграми са седнице

ПРЕТСЕДНИКУ НАРОДНОГ

ФРОНТА ЈУГОСЛАВИЈЕ

МАРШАЛУ ЈОСИПУ БРОЗУ ТИТУ

»Са радне конференције Град ског одбора Народног фронта Београда, шаљемо Вам, драги наш друже Тито, борбене фронтовске поздраве.

Од последње конференције, на којој је изабран Градски одбор Народног фронта за ова три месеца, организације Народног фронта су постигле значајне успехе у изршењу прве петољетке и поред слабости које су се испољавале у нашем раду.

У часовима док неки наши бивши савезници из крвавих борби против фашистичке Немачке заборављају наш удео у победи и наше огромне жртве, док поново успостављају побеђене непријатеље демокра“ тије и клеветничком кампањом, повезивањем завереника и ства рањем инцидената на границама, подржавају ратну психозу у свету, само да би омели радни елан на изградњи наше демократске земље, дотле рад» не масе нашег града, улажу све своје напоре за учвршћење и јачање наше ФНРЈ и за очување мира у свету.

Борба _ Народног — фронта за извршење нашег првог Петогодишњег плана то је наш одговор страној реакцији и њеним агентима — домаћим издајницима и саботерима,

Зато ћемо неуморно радити на томе да нашу организацију Народног фронта · политички ојачамо и оспособимо је за извршење свих задатака које пред нас поставља наш први Петогодишњи план.

Живео претседник Народног

___

фронта Југославије и Учитељ нашег народа друг Тито!

ПРЕТСЕДНИКУ _ НАРОДНО ПОНТА СРБИЈЕ ДР БЛА ГОЈУ НЕШКОВИЋУ

Са радне конференције Град, ског одбора Народног фронта Београда шаљемо Вам, друже претседниче, а преко Вас На. родном фронту Србије своје радне фронтовске поздраве, · Резултати нашег рада од из, бора Градског одбора Фрон. та, за ова три месеца, пока, зују знатне успехе које је на. ша _ организација – Народног фронта постигла и поред изве. сних слабости које су се испо, љавале у нашем раду. Народ. ни фронт је радио на испуње, њу задатака које је поставио Конгрес Народног фронта Ср бије и наш први Петогодишњи план, Ми смо данас претресли слабости нашега рада и учини. ћемо све да их што пре откло. нимо.

У даљем нашем раду, уло. жићемо максимум напора да наш први Петогодишњи план буде у потпуности испуњен, Борбом за свакодневно испу. њење задатака, окупљањем у основним организацијама На. родног фронта свих радних људи, чвршћим повезивањем и пријатељском сарадњом бори. ћемо се за испуњење наше пе тољетке.

Живео Народни фронт Ср. бије на челу са другом Благо. јем Нешковићем!

ГРАДСКОМ ОДБОРУ НАРОД. ног ФРОНТА ЗАГРЕБА

Са радне конференције Градског одбора Народног фронта Београда шаљемо вам другар“ ске поздраве,

Велики успех Народног фронта Загреба у досадашњем раду, а нарочито на аутостради „Братство и јединство“, тој новој спони међу нашим братским народима, испуњава нас поносом и поуздањем да ће наши заједнички напори на извршењу Петогодишњег плана уродити плодом на срећу наг ших народа и на процват на“ ших градова.

Наши градови ће кроз стал.ну везу и сарадњу преко Народног фронта учинити још ближим братске народе Србе н Хрвате и на тај начин допринети даљем учвршћењу братства и јединства свих наших народа које је најсигурнија залога за изградњу наше заједничке домовине — Федеративне Народне Републике Југославије. Уједно вам шаљемо борбене поздраве поводом 27 јула дана устанка братског хрватског народа.

Живео Народни фронт града Загреба!

Живео братски хрватски 84: род!

БЕОГРАДСКИМ РАДНИМ БРИГАДАМА НА ОМЛАДИНСКОЈ ПРУЗИ ШАМАЦСАРАЈЕВО Драги наши другови!

Са радне конференције организација – Народнаг _ фронта Београда шаљемо вам топле другарске поздраве.

Ми смо поносни што смо #4 нашој конференцији могли #3 нети да 37 бригада омладине Београда учествује на великом делу изградње наше земље, #4 Омладинској прузи Шамац Сарајево, заједно са омлад“ ном наших братских народа " претставницима демократске омладине осталих земаља.

Нека нове радне победе 8 ше омладине буду наркешћи ударац по клеветама међун“ родне реакције која у послед“ ње време шири о нашој сла“ ној омладини и нашој Омла 'динској прузи најгнусније 1 жи. Нека сарадња демокра". ске омладине на изградњи младинске пруге буде нов 19 принос учвршћењу _демокра!“ ских снага у свету и очуваву мира међу народима.

Сви ми заједно, и ви на Пру“ зи и ми на раду У организаџ“ јама Народног фронта, јачамо снагу наше вољене отаџбине испуњавајући наш први Пе10 годишњи план,

Да живе градитељ динске пруге Шамац јево! Да живи савез омладине света!

И Омла Сар““

демократске

мај пе Си

~