20. oktobar

Мр РМ рт |

|

%

РАДНИ РЕЗУЛТАТИ ПЕТЕ РЕЈОНСКЕ ЗАДРУГЕ

У просторијама _ мензе Задруге Петог рејона одржана је свечана конференција радног колектива Пете рејонске радничко-службеничке набављачко-потрошачке _ задруге, на којој су изнети резултати рада задруге у 1947 години као и успеси У такмичењу.

Из реферата који је одржао управник задруге, Милош Пилиповић, види се да је Пета рејонска задруга постигла значајне резултате у погледу снабдевања грађана животним намирницама и другом робом, чиме је знатно допринела одржавању цена на пијацама н помогла народне власти у борби против црне берзе и шпекуланата. Данас Пета рејонска задруга има 15 иродавница колонијала, 2 продавнице текстила, 1 продавницу стаклене робе, 2 продавнице намештаја, 1 продавницу млечних производа, 1 продавницу воћа и поврћа, 3 тезге на пијаци за млечне производе, 5 тезги на пијаци, за воће и поврће, 5 подрума зимнице, 2 магацина и 1 гаражу са 6 камиона. Поред тога Задруга има две“ одлично уређене мензе у којима се храни 1900 радника и службеника са Петог рејона.

План набавке животних намирница и индустриске робе испуњен је до 29 новембра за 91,45 од сто, те је испуњење плана до краја године осигурано, У набавци млечних производа, масноћа, колонијалне робе у слободној продаји и рациониране, и у набавци намештаја, план је премашен за 113 до 149. од сто.

У току 1947 године набављено је 105 вагона разног поврћа и 40 вагона воћа.

У односу на 1946 годину капацитет задруге је повећан за 300 од сто.

На крају конференције радни ко. лектив Пете рејонске задруге обаве“ зао се је да ће до краја године план испунити и премашити га за 10 од сто. Затим је извршена свечана предаја новчаних награда и писмених похвалница најбољим радницима и службеници“ ма. Награђено је и писмено похваљено 17, писмено похваљен 31 и усмено похваљена 24 радника и службеника.

Р. МИЛИКИЋ

А

| УСПЕСИ РАДНОГ КО| ЛЕКТИВА ВОДОВОДА , НА БЕЛИМ ВОДАМА

У Отсеку постројења водовода на Белим Водама одржана је свечана конференција на којој су сумирани резултати новембарског дела так. мичења. На конференцији је констатовано да је радни колектив Белих Вода пребацио свој такмичарски план, испунивши га за 138,4 од сто. Радни колектив је дао 39.167 радних часова више од планом предвиђених, На конференцији је проглашено 18 ударника. Педесет чланова радног колектива на"грађено је новчано, а велики број је усмено и писмено похваљен. Радни колектив са Белих Вода дао је у почетку лета обавезу да неће

дозволити да становништво остане ма и једног дана без воде. Та обавезл испуњена је у потпуности, јер и поред сушног лета Београда никада није оскудевао у води. Нарочите успехе и нарочито залагање у раду показали су' ударници Коста Огњановић, Јован Касун, Живан Јоксимовић, Милош Чедић, Ђурђе Чедић, Миле Зелић, Петар Стошић, Петар Петровић, Миодраг Филиповић, Ратко Маринковић и Павле Грајић, као и низ других другова који су ударничко звање, стечено у ра нијем делу такмичења, сачували ин у овом такмичарском периоду. Десимир КЕЦМАН | Макишка улица 5, Жарково

ИН |

УУ И тога ОЈ ЗВА 5

"ДИ ~ ~ Бон

" Хоризонтално:

1) Велики шаховски мајстор у чију се част одржава турнир у Москви, ономатопеја режања, презиме нашег шаховског мајстора учесника на Московском турниру; 2) Едуард, река која је целим током у ФНРЈ, римско војне јединице, римска богиња рата; 3) узвик, речно острво, муслимански верски поглавар, јесте, врста ветра; 4) ланено уље, совјетско издавачко предузеће, река у СССР, Катарина; 5) острво на Јадрану, река у Италији, није обувен, колективан назив за домаће животиње; 6) врста папагаја, ста тро египатско божанство, коњ, река (штанскиј; 7) драмски спев музички обрађен, поново (латински), клас, народ; 8) течност која лако ветри, мала птица, музички комад за три гласа, престоница Норвешке; 9) материјал за прављење малтера, прво слово старо-

"био 5:5, а укупни исход 10:10.

· завршен

" нерешено Загребу је завршен двокружни

не меч на десет табли између

Чехословачке и Југославије. М у пр. вом и у другом сусрету резултат је Према томе остало је и нерешено питање која је словенска екипа најбоља после совјетске, да ли чехословачка — или југословенска. ,

У нашим стручним круговима владала је извесна забринутост пред почетак меча. Имало се у виду да Чехословачка има велики низ првокласних мајстора изједначене снаге, који су на репрезентативним утакмицама од ослобођења до данас постизали велике успехе. С друге стране наша екипа је на овогодишњем Балканском шампионату у Софији неочекивано под бацила, изгубила меч са Мађарима са 3:5 и за њима заостала за пет бодова, Надаље наша екипа је хендикепирана отсуством својих првака др Трифуновића и Глигорића, који несумњиво да претежу над Пахманом и Котнауером. Уз то је још дошао отказ великог мајстора др Видмара, који је спречен научним радом.

Чехословачка екипа је с великим е ланом ушла у борбу, чврсто решена да постигне победу. Из изјава чехословачких претставника пред почетак меча јасно се видело уверење да ће постићи пуни успех.

Наша екипа, нако ослабљена, издржала је тешку пробу. Најбољи успех постигао је мајстор Божић, који је добио обе партије са словачким мајстором Потучеком. Вредно је истаћи

Капетан Марковић (лево) у игри са

да ниједан од наших мајстора није обе партије изгубио.

По таблама резултат је био следећи: ју Пирц — Фолтис 1:0, реми;

2) Томовић — др Катетов 0:1, реми; 3) Пуц — Опоченски 0:1;

Бидев — Опоченски 1:0; 4) инж, Видмар — Зита, реми, реми; 5) кап. Марковић — Рихтер 01, реми;

6) Милић — Шајтар реми, 0:1;

7) С. Вуковић — Рохачек реми, 0:1; 8) Костић — Флоријан 1:0, реми;

9) Божић — Потучек 1:0, 1:0;

10) Рабар — Лоума реми, реми. На трећој табли првог дана је Наступио Пуц, а другог дана Бидев.

ОТВАРАЊЕ ЛИНИЈА РАДИ НАПАДА

ако у проблемима, тако и у практичним партијама отвара ње линија је врло важан појам. Идеја је да се властитим фигурама отвори пут и тако појача њихово дејство. Противна страна спречава продор фигура и зато је тактичким финесама тешко шта постићи. Да се отпор савлада, најчешће је потребно линију отворити насилним путем, тојест помоћу неке жртве.

Претставници старе шаховске школе појам жртве су везивали са појмом комбинације. Често би жртвовали фигуру да би начинили неки заплет, а да при томе немају одређени план. Очекивали би да ће се сама по себи јавити нека комбинација. Данашњи шаховски мајстори имају о појму жртве сасвим друго гледиште. ИМ они радо жртвују, али само са неким од“ ређеним циљем.

У следећем примеру, узетом из једне турнирске партије, црни је постигао велику позициону надмоћност. Положај је овај:

2

Црни је на потезу,

Црне фигуре усмериле су своје дејство у правцу белога краља. Да пређе у решавајући напад, потребно је црноме да отвори линију, што ће му омогућити да изведе неодбрањиви мат. У овом примеру црни матира противника у четири потеза. Нађите како то изводи црни!

= За ДА =

словенске азбуке, лав (грчки), сужањ, самогласник и двадесет друго слово азбуке; 10) врста минерала, савремени, симбол мудрости, исто што и под 2) хоризонтално; 11) Првак Украјине који је изгубио од Трифуновића на тур ниру у Москви, самогласник и сугласник, совјетски шаховски мајстор.

Вертикално: 1) Презиме славног руског писца, грчка омладинска организација; 2)

божанства неких верника, Шекспирова драма; 3) није обучен, првак, трпно стање глагола; 4) осовина, узвик, криво (народни израз); 5) орган Јединствених синдиката Југославије, мера за површину, огромни сисар; 6) врста врбе, папагај, одречни прилог; 7) узми (провинцијализам), старо египатско 60 жанство, ова, иницијали великог руског песника; 8) лична заменица, пре-

Ра Боно о опао пи и 1е 1927

| Елин ини иини Еш || |Н |

ривалима Уредништво и администрација Влајковићева 8, тел. 23-008 и 20-443. Штампарско предузеће Народног фронта Србије, Одговорни уредник Славко Јанковић, Ч “У . З е = ~ ек, ра:

ПУ

ер

5 ДЕЦЕМБАР 1947

чехословачким мајстором Рихтером

Нерешени резултат потпуно одговара игри коју су показале обе екипе. Запажено је да су наши. мајстори У отварању већином постизали боље положаје, али да лепе и изгледне положаје у доста случајева нису знали да искористе. То се може приписати чињеници да имају сразмерно мало прилике да учествују на јачим турнирима. Један или два турнира годишње није довољно да се постигне потребна тех ника и сигурност у игри. Међутим чехословачки мајстори сваке године у“ чествују на читавом низу турнира, а такође и на разним међународним утакмицама. Тој чињеници треба обра“ тити пажњу да би се квалитативно у што већој мери уздигао наш шах.

ОДЛИЧНА ИГРА НАШИХ ПРВАКА НА ТУРНИРУ У МОСКВИ

. =

Трифуновић

етим колом завршена је једна трећина Чигориновог спомен-

турнира у Москви, на коме између 16 учесника суделују и наши прваци др Трифуновић и Глигорић. Несумњиво да је тешко постићи већи успех на турниру најбољих шахиста света, међу којима су и тројица кандидата за титулу светског првака, Ботвиник, Керес и Смислов. Досадашњи резултати др Трифуновића и Глигорића показују да они заслужују да буду у друштву најчувенијих светских мајстора. У пр вих пет партија др Трифуновић је добио са шампионом РСФСР Новотељновим, као и украјинским шампионом Сокољским, ремизирао са пољским мај стором Платером и белоруским прваком Холмовим, док са бугарским мајстором Цветковим у прекиду има бо-

дак једне домаће животиње; 9) наш шаховски мајстор учесник на Московском турниру, долина; 10) шаховски израз, првак, бугарски. новац; 11) плитка вода преко које се прелази, покривач за кровове; 12) футбалска екипа, хемијска ознака за баријум, река у Француској; 13) грчко, слово, совјетски шаховски мајстор; 14) припадник народа који се бори против страних поробљивача, вода (француски); 15) грчки број, индијански Уузвик, египатско божанство, два иста сугласника; 16) место у Србији, није гладан, совјетски филмски режисер; 17) нова економска политика СССР, ово, ти; 18) површно схваћено, река у СССР, првак; 19) продукат највреднијих инсеката, узвик при утишавању, слово латинице; 20) пркоса, узалудно; 21) сеоски писар, презиме совјетског шаховског мајстора.

РЕШЕЊЕ ИЗ ПРОШЛОГ БРОЈА

Хоризонтално;

1) Скала, Пакрац, Фадејев; 2) ту, Ив, · Хамлет, раван, ама; 3) ал, ме, фараон, „Пакао“, рог; 4) ра, Лир, М. В. (Михаило Вукдраговић), гадан, Рона; 5) „крокодил“, НОЛИТ, Сима; 6) Мриг, Епир, Чича, оаза; 7) Ибар, копам, Рембрант; 8) аман, Солин, И. М. (Иван Мажуранић), вео, Ис; 9) Рур, лирик, снахин, та, бо; 10) ина, Хелот, Госпић, 06, ав; 1) Шолохов, Цанкар, „Татра“,

Вертикално:

1) Стар, Ариш; 2) кулак, имуно; 3) а, Рибар, ал; 4) лим, оран, хо; 5) аве, кир, Лех; 6) лог, сило; 7) Фиде, коро; 8) Хари Полит, ц; 9) пар, Липик, га; 10) амам, ран, сон; 1) кловн, Минск; 12) рен, Гоч, мапа; 13) ат, палир, хир; 14) ц, Радичевић; 15) факат, амен; 16) аван, Обо; 17) дао, Сар, Тот; 18) он, риза, аба; 19) Ј. А., роман, т; 20) Емона, Тибар; 21) вага, сова.

Нова о

Б-

љи положај и изгледе на добитак. Глигорић је победио чешког мајстора Котнауера и пољског мајстора Платера, изгубио са великим мајстором Котовим и прваком РСФСР Новотељновим, а у прекинутој партији са великим мајстором Ботвиником има реми положај. ~

У табели Трифуновићев успех означен је са 3 (1) поена, а Глигорићев са 2 (1), Код турнирских резултата У загради се означава број недовршених партија. Ако Трифуновић победи Цвет кова, имаће после петог кола 4 поена, а Глигорић после ремија са Ботвиником 2 и по. Глигорић је у првих Пет кола имао теже противнике, јер је играф са фаворитима турнира великим мајсторима Ботвиником и Котовим. У даља три кола Трифуновић има за противнике велике мајсторе Смислова, Рагозина и Болеславског. Међутим Глигорић се сусреће са Цветковим, Сокољским и Холмовим, што му даје могућности да се нагло попне у та бели.

На _ првом месту у табели налази се после петог кола велики мајстор Керес, али он изузев прекинуте пар“ тије са Смисловим још није имао значајнијих сусрета. Леп успех показао је велики мајстор Котов, који је добио важне партије са Смисловим и Глигорићем. Ботвиник је у првом колу ремизирао са Бондаревским, а 0 стале партије су му недовршене. По његовој игри се запажа да се више од годину дана није бавио шахом. Вероватно је да ће Ботвиник тек У другом делу турнира ући у пуну форму. Значајни ће му бити сусрети У претпоследњем колу са Кересом, за У последњем са др Трифуновићем, што може бити решавајуће за крајњи исход и пласман.

Совјетска шаховска јавност огромну пажњу посвећује овом турниру. Концертна дворана Централног дома Црвене армије, у којој се одржава такмичење, препуна је публике. Листови доносе редовне извештаје као и чланке совјетских мајстора. У листу „Вечерња Москва“ објављени су члан ци мајстора Романовског и Флора, чу“ веног писца: Иље Еренбурга, тростру“ ког хероја Покришкина, песника Маршака, Виноградова и других. Турнир у Москви је несумњиво ванредно ус, пела манифестација шаховског покре» та демократских словенских земаља.

.

РЕШЕЊА ИЗ ПРОШЛОГ БРОЈА

У задатку, објављеном прошлога пута, бели је на овај начин могао да матира противника: 1. р16—е7 +, Та7:е7; 2. 545 — 16 мат.

А анашњи фискултурни“покрет иде за тим да у редове фискултурника уведе сву нашу омладину. Међутим, ако погледамо колико је фискул-

тура продрла у редове радничке 0младине мора се констатовати у том правцу није много учињено. Наше фискултурне организације нису на о. воме пољу радиле плански и систематски. Као најбољи доказ за то мо. же послужити чињеница да је у пролазним већим акцијама (кросови, савезни слет и слично) већина учесника била баш из редова радничке омладине, а да та омладина ипак није мо гла да се дубље заинтересује за фискултуру и да је масовно прихвати.

Сада се налазимо у сезони одржавања годишњих скупштина фискултурних друштава. Основне фискултурне јединице по предузећима, огранци, о држаће своје годишње скупштине У склопу синдиката, Народне омладине и Народне милиције. Баш ове скупштине треба да донесу прекретницу у даљем раду огранака. Требало би да чланови – секретаријата фискултурних друштава, у заједници са месним одборима и организацијама на. које се ослањају, направе план рада ових скупштина, како би се са плановима на време могле упознати подружничке управе.

Према досадашњем раду показало се да организациона структура огранака у предузећима, надлештвима итд. није одговорила задацима које је поставио фискултурни покрет. Зато се указала неминовна потреба да се стара организациона структура огранака замени новом, полетнијом, која би била у складу са широким замахом и развојем фискултурног покрета.

Шта треба учинити у овом правџу.

Пре свега, на годишњим скупштинама треба досадашњи назив „огранак“ заменити називом „колектив“. Основани по предузећима колективи би требало да носе име неког борца самог предузећа, истакнутог спортисте и слично.

Колективи би углавном били, двојаки: мањи, до три стотине и већи, преко три стотине чланова. Предузећа која немају услова да створе самостални колектив, услед тога што имају мањи број радника, треба да се фузионишу са предузећима која су у непосредној близини. На овај начин колективи ће бити са једне стране везани за фискултурно друштво а са друге стране за насеља у којима се налазе. Јасно је да ће им и друштва и насеља у свему излазити у сусрет.

Организациона структура колектива који имају преко, 300. чланова имала би следећи састав: претседник, секретар и референти за опште физичко образовање, значку фискултурника, спортове, економско-финансиска питања и пропаганду.

Претседник и секретар су општи руководиоци с тим што секретар води администраџију ин статистику. Пошто је колектив саставни део фискултурног друштва, то се секретар колектива мора покоравати одлукама друштва Претседник и секретар аутоматски у лазе у управу друштва, а остали сек-

тори и екипе су верикално повезани са одговарајућим | сектором у друштву. 7

Референт за опште физичко образовање у друштву формира збор референата. Тај збор сачињавају референти за опште физичко образовање свих колектива. У колективима ће постојати и зборови инструктора, којима руководе референти. Ти зборови биће састављени од водника и инструктора свих група и категорија, које постоје у колективу. Збор се стара да се на часовима правилно спроводи програм општег физичког образовања.

Референт за значку фискултурника формиђа комисију за полагање норми и такмичења у оквиру колектива. Поред тога води администрацију.

Референт за спортове стара се за унапређење спортова у колективима. Он формира екипе из општег физичког образовања, а свака екипа имаће капитена. Референт за спортове руко-

води свим екипама и у ту сврху формира спортска одељења у која улазе капитени. Колективи заказују

радна такмичења уз одобрење секре-

Мајсторске играчке

МУ па рји

— Јадна деца, вероваће да су живи слонови овакви...

О

Проналазак

— Откуд вам стигну паре да се сваки дан опијете, комшија2 -— Ја то џабе. Идем пијацом па пробам ракију..

рганизациона структура основних фискултурних организација _

таријата друштва.

Референт за економска и финансиска питања има задатак да се стара о благајни, о економату и објектима. Сва чланарина, која се убира од чланова колектива, припада друштву, а друштво ће се постарати да својим буџетом обезбеди помоћ колективу. Колективи обезбеђују финансије из Фонда руководства синдикалне подру“ жнице, путем разних приредаба културног и фискултурног карактера Ре квизите колектив набавља преко Фискултурног друштва, а оне се књиже на рачун друштва. · |

Реферепт за пропаганду брине се о идеолошком раду и развија фискултур ну пропаганду. Пошто статистика мора да буде огледало рада, то статистичар води дневник рада и статистику и шаље извештаје, према статистичком фор мулару, који добија од друштва

Структура колектива испод 300 чланова је следећа: претседник, (руково“ ди значком), секретар (поред своје дужности руководи општим физичким образовањем) и благајник (води финансије и економат).

Боксерска репрезентација Беорсда зтостује у Загребу и на Ријеци

еоградски боксери показују на почетку зимске сезоне живу активност Тако је пре десетину дана екипа најбољих боксера Београда гостовала у Новом Саду, где се састала са боксерском репрезентацијом Војводине. Сада се наши боксери припремају за одлазак у Загреб, противу изабране екипе Загреба. После Загреба београдски боксери ће отићи на Ријеку, где ће имати меч са репрезентацијом Ријеке. Као што је познато бокс је на Ријеци веома омиљена спортска дисциплина, и овај наш град дао је до сада неколико изврсних боксера. _ ;

где ће боксовати ф

Кала се све ово има у виду очигледно је да београдске боксере оче кује тежак задатак Због тога они већ данима марљиво тренирају.

У репрезентацији Београда налазе, се Боксери следећих категорија: мува: Андрејевић, _бантам: Алексић, – перолако: Стаменковић, лака: Хладли сред ња: Николић, полутешка: Лазаревић и тешка: Новаковић.

Било је предвиђено ла се у Загребу одржи меч 11: децембра, но сусрет ће морати да буде одложен 38 18 или 19 децембар.

У футбалском првенству Београда води „Сигнал“

Завршен је први део такмичења београдских фискултурних друштава за футбалско првенство Београда. Прошле недеље почела су такмичења другог дела. Одигране су свега две утакмице: „Графичар“ је победио „Радничког“ са 2, док су „Словен“ и „Сигнал“ играли нерешено та, Трећа утакмица није одиграна јер је „Поштар“ био У унутрашњости, Нерешен резултат између „Сигнала“ и „Словена“ _ претставља у ствари успех „Словена“ који се на табели налазио до ове утакмице на четвртом месту. После недељних утакмица друштва су заузела следећа места на табели:

1ђ Сигнал 7421 148 10 2) Славија 6321 па 8 3) Поштар 6321 129 8 4) Раднички 7223 13186 5) Словен 714 2 10:12 6 6) Графичар 7214. 1417 5 7) Градитељ 6114 9203

У недељу се такмичења настављају. Састају се следећи тимови:

Игралиште „Дорћол“: у 9 час. „Словен“ — „Графичар“, суди Милан Николић; у 10,30 час. „Славија“ — „Поштар“, суди Секерезовић.

Игралиште „Градитељ“: у 10 час. „Раднички“ — „Градитељ“, суди Ра:, дивоје Чолић,

фах 59,

А

10-313-212, Пошт,

Ч,

,