20. oktobar

Са пуним колицима ма 5 – Ј

грепери топао, влажан ваздух над за-

| сејалим широким сремским пољима. “ Лагано газе коњске копите напуклу земљу, вукући препуна, високо натоварена кола тек пожњевеним споповима жи-

та. Повијају се, тихо шумећи, још незрели ку- ; У

курузи. Доживљују сремска поља своје празничне жетвене, до сада сваке године исте, дане. До сада, јер ове године на њима се живот. изменио. У јелном правом траку пробија се кроз њих нов живот „настава оног који је прохујао са борбом за ослобођење. Пробија се он од Београда и журно одлази кроз славонске шуме, према Загребу.

Разлеже се далеко по пољима бука великих машина, стопљена са људским надвикивањем.

Гради се Аутопут „Братство — јединство“. Про бија се оркатском снагом младости која не зна за препреке, Снажно газе босе ноге разривену

3 За си ___>,

_ У

За

Кроз славонске шуме

ликих радова, Али овде, од Вогња, битка за пут је на свом зениту баш садљ у дане Конгреса. Омладинци су дали обавезу да ће до 29 новем-

бра бити пуштено у саобраћај 105 километарз. ;

Али та је обавеза дата пре оптужбе Информбироа упућене нашој Партији, пре њеног чудовишног позива да се омладина одвоји од Централног комитета. Као одговор омладине на Аутопуту на све ово дошло је до повећања обавезе од 105 на 120 илометара, који ће се завршити до 29 новембра,

Пут, подељен на четири секције „нападнут“ је новом полетном снагом младости. Ради се у две, а негде и у три смене, према послу,

Спушта се лагано летњи сутон на сремска поља, богата плодовима рала. Лагано трну у даљини лампе по сремским жућицама. Тишина скоре ноћи исан припремају људе за посао новог дана.

Међутим, на Аутопуту живот не престаје. Трећа смена почиње свој рад. Лако се.повијају млада тела, Понеки јачи ударац пробије тишину ноћи и одјекне далеко. Одјекне да каже читавом свету да наша омладина подиже своју земљу, гради темеље боље будућности.

Као зраци изничу пруге, фабрике, домови, школе и путеви, То су зраци који обасјавају светлу будућност нове Југославије и чине најдивнији ореол око велике речи: омладина, |

Новосадска среска бригада

Проћи ће године. Дела која се са" да стварају биће "завршена. Омладина која их сада гради неће више бити Ф" младина. Али њеним путем корачаће нове генерације, нова омладина. Ства“ раће се нова херојска дела. Свако од тих дела биће једна карика у нераски“ дивом ланцу који обавија границе но“ ве Југославије, ланцу који чврсто чу“ ва тековине забележене на страница“ ма историје нове Југославије, ланцу у који наши наши народи гледају са радосним сузама у очима. а неприја“ тељи са оправданом завишћу,

Олга МИЛАНОВИЋ

Бригадне заставе стално мењају места

земљу. Руке раскопавају, преносе земљу, која оставља своје трагове на младим препланулим лицима и снажним телима.

Лепршају поносно бригадне застазе, побијене у земљу и мењају места, непрестано хитајући напред.

Наша омладина гради Аутопут „Братство јединство“, Гради пут величанствен по радовима које она на њему изводи, величанствен по томе како их изводи, пут који пониче из сна жно искованог братства и јединства, а као још један доказ величине и љубави омладине према својој новој држави.

Један део Аутопута, до Шимановаца већ ле пуштен у саобраћај. На њему више нема ве-

Попут изливене реке уцртава се пут

Нема овде ни једног сувишног покрета, ни тедне сувишне речи. Брзином реке „која се излила из свог корита, уцртава се правап Аутопута. Назиру се контуре какве ће имати наша земља после првог Петогодишњег плана. Не мора се знати шта ће се све градити, Али кроз замахе ин снагу оних који граде, види се величина и снага онога што ће бити изграђено.

У Главном омладинском штабу Ауто-пута, кећи се налази у Сремској Митровици, резултати радног елана преносе се на графиконе, Резултати су многоструки и такви да су безбројне табле на којима се налазе графикони, и да се оне стално мењају.

До сада је из свих наших република учествовала 281 бригада, поред група које су долазиле из Мађарске, Данске, Шведске, Трста, Албаније, Енглеске, Либана, Бугарске, Швабцарске и групе Лужичких Срба.

Од свих ових бригада само једна, курсистичка није би ла ударна ни похваљена. Заставицу Главног штаба понеле су до аада: Милиционарска, четири пута ударна, и Ваљевска бригада.

Учинак целокупног рада до сада је: скинуто хумуса 1,420.000 кубика, уграђено насипа 1,450.000 кубика, бетонирано објеката 5.500 кубних метара, уграђено тампонског слоја 99.000 квадратних метара, положено бетонског коловоза 145.000 квадратних метара, положено индустриског коловоза 67.000 метара.

Графикон културно-просветнот рада бележи 885 бри гадних. приредби, 816 логорских ватри, 2.458 читалачких група, описмењено 2.490 омладинаца и издато 24 броја листа „Братство и јединство“.

Гостовања културно - просветних друштава из читаве земље било је до сада око 200.

Али то није све. Одавде, са Аутопута, послато је у ин дустрију, са већ извесним знањем, на даље изучавање, око 5.000 омладинаца. У своја села и градове вратио се. велики број омладинаца оспособљених на аналфабетским, фискул турним, кино-оператерским; _ библиотекарским и хорскодилетантским курсевима, Са знањем понесеним са курсева, ови омладинци организоваће нове курсеве, и тако пружи ти помоћ својим селима, задружним домовима И градовима. Такође, једном месечно, свака бригада приређује фестивал као смотру _ фискултурног и културно-просветног рада. .

Не граде омладинци само Аутопут. Изграђују они себе за нове битке Петогодишњег плана. Многи од њих су у тој бици која одавно хучи по нашој земљи, урезали сво-

ја имена, 2 сада их урезуту само још дубље, Међутим, велики ·

број омладинаца дораста баш сада када је она у току. До раста и слива се у њену хуку, гради и изграђује се, понире у њу и излази на површину као плејада нових хероја, хероја својих дела.

Одговорни „уредник Славко

паши учесници на интерзоналном турниру у Штокхолму

купалишту Салстјебадену _ крај

Стокхолма почео је 15 јула вели-

ки међународни турнир под називом „интерзоналног турнира“, а за избор нових пет кандидата за светско првенство у шаху. У такмичењу учествује 20 мајстора из десет разних земаља. Југославија је заступљена _ са тројицом мајстора, Трифуновићем, Гли гторићем и Пирцом. Совјетски Савез репрезентују велики мајстори Болеславски, Бондаревски, Котов, Лилиентал, Рагозин и Флор, као и мајстор Бронштајн. Из Шведске играју Шталберг, Штолц и Лундин. Остала седморица учесника су Пахман (Чехословачка), Сабо (Мађарска), Најдорф (Аргентина), Штајнер (Аустралија), Јановски (Канада), Бек (Финска) и Тартаковер (Француска).

Прва петорица са овога турнира стичу титулу кандидата за светског првака, коју су досад имали само Смислов, Керес, Решевски, Еве и Фајн, те ће са овима заједно учествовати идуће го дине на турниру десеторице. Зато и јесте толико велико интересовање за резултате интерзоналног турнира. Тако су, на пример, у Москви организована предавања У свим шаховским клубовима уз приказ и тумачење партија, које се преносе из Стокхолма.

Интерзонални турнир окупио је најбоље мајсторе света, изузев светског првака Ботвиника и досадашње петорице кандидата. Борба за првих пет места је необично тешка. Главни фаворити су несумњиво совјетски велемајстори, затим велемајстори Најдорф, Сабо и Шталберг. Не треба потценити ни изгледе наших претставника. Глигорић је недавно на међународном турниру У Будимпешти испред читавог низа мајстора освојио друго место, а још је у сећању његова сјајна победа испред Смислова и Болеславског на турниру словенских земаља у Варшави. Трифуновић је исто тако постигао завидне резултате на многим међународним утакмицама. Велемајстор Пирц је на предратним међународним турнирима у више махова осва јао прве награде.

Иза прва два кола на чело табеле гурнира у Салстјебадену избио је Пирц са 2 поена, што је изазвало нарочито интересовање за његову личност. Пирц је рођен 19 децембра 1907 год. У Илдрији. Мајсторску титуду је освојио

1927 год. на савезном аматерском турниру у Карловцу. До рата побеђивао је на многим иностраним и домаћим турнирима. После ослобођења на нашим шампионатима узимао је увек висока места у табели. Прошле године је на интернационалном турниру У Теплице — Шанову делио прво и друго место са познатим белгиским мајстором О'Келијем. Недавно је на турниру у Карловим Варима и Марианским Лазнима делио са Швеђанином Штелцом четврто и пето место. Пирц је по струци професор руског језика на класичној гимназији у Љубљани. Наши југословенски мајстори жу пошли на турнир са жељом да пруже максимум од онога што могу да даду. постигнути резултат послужиће као мерило при одређивању листе најбољих играча света, тако да ће и места нижа од првих пет имати свој значај. У овако јакој конкуренцији заиста је тешко пробити се међу прву петорицу и зато се можемо надати, али ипак не са сигурношћу очекивати, да ће неки од наших мајстора успети да добије титулу кандидата за светско првенство. Пође ли Пирцу, Глигорићу или Трифуновићу за руком да уђу међу кандидате, то би претстављало 0троман успех за наш шах, јер би снага нашет шаховског покрета још видније била манифестована.

# Уредништво "#-администрација Ректора Драг. Јовановића ТУ, тел. 20-443, ·_ Штампарија Штампарско- издавачког предузећа Народног фронта Србије, Јанковић, | Чек, рач. 1-9060114, Пошт, фах 752