20. oktobar

одавање виа и

А а

ма 5

Како (6 коже, како се пише

| И => честе грешке и неспоразуме у томе како ва-

ља казати или писати чет-

врти падеж мушких именица на

сугласник, именица прве врсте: ТАЊИР, ЈЕЖ, ЈАХАЧ, ВИТЕЗ итд,

Правило је да, ако таква именица озмачава неко живо биће, онда је четврти падеж раван друтом. Ако означава неживо, тада је четврти падеж раван првом.

шта то значит ВИДЕО САМ ТАЊиР. Ту је нешто неживо. Зато је четврти падеж раван првом. Али, ако је нешто живо: ВИДЕО САМ БРИТЕЗА ту је четврти падеж раван другом.

То је свакоме ко зна српскохрратски јасно. Неспоразуми почињу када ваља написати нешто што је мислено: ЧИТАО САМ „ЈЕЖАН да ли је „Јеж“ нешто мртво или живог Ту нема спора. Тешко је чак рећи: „Читао сам „јеж“ који је тако живо изнео све што је | добро и зло. Боље рећи „Јежа“. Према томе, ваља двојити то | правило и увек схватити да је живи ЈЕЖ стварна именица, али да ни новине „јеж“ нису нешто

мртво,

о ценисникелиљсља ни таеаетењ

Прве КЊИГЕ

Лењин — Стаљин: О омладини, изда“ ње „Културе“, Београд 1948, ћирилицом, страна 233, цена 25 дин.

В. И. Лењин: Пролетерска револуција н ренегат Кауцки, издање „Куатуре“, Београд 1948, ћирилицом, страна 150, цена 16 динара.

Прежихов Воранц: Самоникли, издање „Просвете“, Београд 1948, ћи; рилицом, страна 227, цена 54 дин.

Иво Ћипнко: Браћа, издање „Просвете“, Београд 1948, · ћирилицом, страна 26, цена 6 динара.

Борисав Стачковић: Коштана, издање „Просвете“, Београд 1948, ћиридицом, страна 56, цена 9 динара.

А. фФадјејев: Последњи из племена Удеге 1, издање „Просвете“, Бео. град 1948, ћирилицом, страна 375, цепа 81 динар.

А. Фалјејев: Последњи из племена

Удете М, издање „Просвете“, Бе-. оград 1948, ћирилицом, страна 812, цена 70 динара.

удвара сасе пау тволољаеетуе ба пре 13

сол

сти у спортској грани којом се бави, мора да има још

низ особина које га битно издвајају и разликују од

предратног спортисте. Без обзира где се налазили, на стадионима приликом тренинга и такмичења, или на важним првенственим и међународним утакмицама, наше фискултурнике треба да одликују високи уорални квалитети, поштење, искреност, другарско опхођење дисциплина и свест да су претставнници земље у којој се неуморно ради на остварењу социјализма. Идеолошко уздизање и васпитање наших фискултурника и спортиста мора да буде прожето духом на који указују Партија и друг Тито.

Међутим, из нашег фискултурног живота још нису ишчезле појаве које су у потпуној супротности с васпитањем и идеологијом коју спроводе наше фискултурне организације. Испади појединаца наносе велику штету читавом фискултурном покрету и претстављају озбиљну сметњу за правилан одтој наших

ар искултурник у нашој земљи, поред високих способно-

ИДЕОЛОШКО.-ВАСПИТНИ РАД

мал

поли денара чи а па имену Љедеајамисне че

ам ији

парни та Ту

Ли (Бнснултурницима

ИАЕА ИО

фискултурника. Преко ових испада, мако су они прилично ретки, не може се више прелазити. .

Због небриге руководства Градске фискултурне организације Београда, фискултурних друштава, актива и секција У погледу идејно-васпитног рада, у нашем фискултурном животу још постаје људи који својим поступцима нарушавају углед спортских колектива и читаве организације У целини. Тако је тренер „Слоге“ из Новог Сада, Бане Секулић, понудио ангажман београдском „Металцу“ уз потпуно неприхватљиве услове. Овај стручни васпитач тима проценио је своје тренерске квалитете на 15.000 динара месечно, с тим да поред тога од сваке добијене утакмице прими 1.000, а од нерешене 500 динара. Своје захтеве Секулић је допунио условом да уколико „Металац“ освоји прво место у Савезној лиги, добије као награду 60.000 динара, а за свако даље место по 10.000 динара мање. поједини играчи из унутрашњости траже за приступ београдским друштвима по 40.000 динара нз мме отплате неких дугова, а по 8.500 динара месечне плате за играње.

чтланови пливачке репрезентације Миша Станојева, Вида Пашкван и Милославић, својим поступцима крњили су углед нашег фискултурног покрета у иностранству. Између „Црвене звезде“ и „Београда“ постоји нездраво ривалство у одбојци. на утакмицама између ових екипа редовно долази до препирки и свађа, које негативно делују на одгој младих одбојкаша. међутим, ови инциденти постају разумљиви кад се зна да се у екипи Београда још увек налазе играчи Банковић и Дамјановић, који су због свога држања искључени из чланства Народне студентске омладине Београдског универзитета. На боксерском првенству ФНРЈ, посластичар Димитријевић из Београда, у својству манаџера, наговарао је загребачког боксера срокетија да преда меч нокаутом његовом пулену Илићу-Крони, како би овај на сраман и недозвољен начин постао првак државе.

да би се идеолошко-васпитни рад У београдским фискултурним организацијама подигао на већу висину и да би постао свакодневни задатак фисхултурника и фискултурних руководилаца, потребно је предузети низ мера. Фискултурни инструк тори, тренери и руководиоци треба да постану прави васпита· чи фискулгурника. Овај рад на терену спроводиће се преко састанака секција, где ће се дискутовати о понашању фискултурника на такмичењима, о њиховом спортском и неспортском држању, о поштовању правила игре и судиских одлука итд.

У свим фискултурним организацијама треба основати дисциплинске одборе, који неће само кажњавати фискултурнике, као до сада, већ ће дубљим посматрањем налазити узроке преступа и грешки и убеђивањем и преваспитавањем борити се против свих нездравих појава. Дисциплински одбори треба да буду јака и ауторитативна тела и да уживају пуну помоћ и подршку фискултурних руководстава. у

из фискултурног покрета треба искључити све људе који својим држањем, утицајем и ставом неповољно делују на своју околину. У нашим фискултурним организацијама не може бити места људима који немају ничег заједничког са задацима које постављају Партија, Народни фронт и фискултурна организација и којима не лежи на срцу изградња социјализма у нашој земљи.

Мзмеђу свих екипа секција и друштава треба развијати другарско опхођење и спречавати све појаве спортске затрижености, трвења, уцењивања, врбогвања и клубаштва. Наше фискултурне организације морају да буду више самокритичне приликом оцене држања својих екипа на такмичењима. У зачетку треба спречити свако рушење угледа и ауторитета читаве организације у циљу личног престижа, у лудој трци за резултатима.

да би се уздигао теоретски ниво фискултурника потребно је преко предавања, семинара и консултација изучавати материјал из НОБ, историје СКП (6) и марксистичке литературе.

Квалитет фискултурних приредби треба подићи на већу висину. Фискултурна академија треба да буде смотра и огледало рада једне фискултурне организаџије, при сумирању једнотодишњих резултата Фискултурне организације треба систематски да припремају тачке за своје приредбе, усмене новине ба систематски да припремају тачке 32 своје приредбе, усмене и другарске вечери. |

Тлавно тежиште рада на овом псљу налази се на пропатандним отсецима при рејоаским одборима и друштвима. Зато ове отсеке треба учврстити и претворити их у јака оперативна тела, која ће бити у стању да спроведу У дело замашне задатке из области идеолошко-васпитног м политичког рада с нашим фискултурницима.

проте маве а

9 имена ери БР

етотитотт

крајњем северозападном углу БР

Хрватске, дуж обе стране желе- _

зничке пруге Загреб — Сисак простире се широка област Торског Котара. То је предео са мешавином кра"ико-алпинске природе. Крашко обележје дају карактеристична затворена поља, понори, пећине, вртаче и знатан. број понорница. Велики део земљишта покривен је пространим црногоричиним шумама, које омогућују чист ваздух, пун озона. Брегови нису савијени у горске ланце, већ су скупљени у гомиле. Шарсликост планинских пре дела са многобројним врховима, ода-. кле се пружају прекрасни видици све до самог Јадрана, дају овоме крају још живљи кслорит и привлачност. Због свог великог пространства Горски Котар омогућује истински одмор и разне спортове у свако годишње доба.

Изразито планинска клима са лепим сунчаним данима и хладним ноћима, где нема оморина и жега, нарочито је подесна за опоравак ослабљених организама. Посетиоцима Горског Котара, трудбеницима који долазе ту на одмор, омогућено је ретко уживање у богатству природних лепота, окрепљење на чистом свежем ваздуху и у шумовитим пространствима, разноврсни зимски и летњи спортови, као и лов и риболов. Посебно, гостопримство становника Горског Котара и њихова велика прегнућа на изградњи свога краја, који је током рата тешко страдао, чине ове крајеве необично интересантним и драгим. За развитак туризма и масовне излете Горски Котар има све услове, јер. поред наведених преимућстава, саобраћајне везе са главним центрима наше државе и близина Приморја чине овај крај врло живим У току целе године.

У току овогодишње летње сезоне дтворено је више хотела у свим туристичким местима Горског Котара, гле ће наши трудбеници наћи удобан одмор и добар опоравак.

Главна диренција савезне Издусарије. ватростапног матг;и гака

Минг сторство тешке индострије ФаоЈ, Београд Тадеуш Кошћошког 60. 28

"Телетрафска адреса: Ватростолни = Београд

Телефони: 27-792; 21-272 и 28-578

Министарства индустрије нр Србије Беогроди

РЕКТОРА ДРАГОСЛАВА ЈОВАНОВИЋА БРОЈ О

телефони:

28-162, #28-477, 29-691, 29-929, 27-047, 29-271, 50-540.

БЕОГРАД

мебојшина ул. број 34 Тел. 41-998 и 42-620

Текући рачуни код Народне Банке ФНРЈ — Централе за НРС у Београду.

1—411032 1—411033 Б

редован обртни за ванредна средства

пРОИЗВОДИ:

преко предузећа под својим АОР-ом кућни намештај

канцеларијски намештај

школски намештај

шперплоче

панел плоче

типизиране прозоре и врата резану грађу четинара

дрвене куће-бараке

амбалажу бачве и бурад.

ИЗРАЂУЈЕ:

све врсте собног и канцелариског намештаја, уређаје станова, локала и кабинета, најмодернији стилски намештај, декоратерске, тапетароне | _·скеи дуборезачке ра57 | ак | дове, као и масовну гра| | _ Ђевинску столарију за у ЊЕ : обнову села и градова, потпетице и све тракслерске радове

Главна дирекција РВНЕ ИНДУСТРИЈЕ |

| Уредбом Претседништва Владе НРС од 25 јуна 1948 Гг. В. С. бр. 49 основана је при Министар-

ству трговине и снабдевања НРС

са седиштем у Београду, Обилићев Венац 38ЛП, Пошт, фах 3, Скраћеница за телеграме „РЕМАТ“ —

. телефони: Секретаријат 22-364, Комерцијално 80-843, пије Дирекција је административно-оперативни руководилац следећих

ТРГОВАЧКИХ ПРЕДУЗЕЋА: (на велико) РОБНИХ КУЋА 1704 ће народни магазин, Београд “. ачко стовариште за промет ко“ ј 'Трговачко предузе у Ма Ан несгрви. у гу Трговачко предузеће Народни магазин, Нови Сад 2) трговачко стовариште за промет гвожђем и ме- 3) Трговачко предузеће Народни магазин, Суботица талима, Београд 4) 'Трговачко предузеће Народни магазин, Крагу 3 „ГВОЖЂАР“ Трговачко стовариште, Нови Сад јевац . 4) Трговачко стовариште за колонијал, текстил и 5) 'Трговачко предузеће Народни магазин, _ Ниш хемијске производе, Нови Сад | 6) Трговачко предузеће Народни магазин, Зрења-

5) Трговачко стовариште, ниш нин (у оснивању) бу Тргтовачко стовариште, Краљево

ђ Трговачко стовариште, Кссовска Митровица 5 1

8) Предузеће за промет ловачким материјалом „Ловац“, Београд (на велико и малој у | обавезе и послове бивших административно-оперативних руководилаца горњих предузећа:

недељни лист у нашој земљу ПРЕТПЛАТА ИЗНОСИ: | за годину дана 96 дин.

Права, Главне дирекције Народних магазина и Главне дирекције тоговачких стоваришта, преузела је но- ћ , ке из ју У воденована Дирекција, почев од 5 јула 1998 год. ' · лав. о на је к 3 за пола го дине 48 5

| Иос мицеле заклона ај аввигмашшзншилавсла лас и син 27:75 ла и.