20. oktobar

"Телеп по 10 | |

,

са Четврте градске конференције Народног фронта Београда

Са Градске конференције Народног фронта _ Београда на којој смо претресли наше успехе и пропусте и у духу одлука Трећег конгреса Народног фронта Југославије одредили наредне задатке, шаљемо Ти наш вољени друже Тито срдачне поздраве. "

Народни фронт Београда је.током прошле године, упркос свим искушењима ојачао и политички им организационо; Он је са успехом решио низ крупних им одговорних задатака у борби за изградњу социјализма у нашој земљи. Највећи успех који смо ми постигли јесте тај, да је Народни фронт Београда у својим редовима остварио 'потпупо јединство радмог народа нашег града а то јединство истовремено је н основна гаранција да ће Народни фронт Београда са успехом испунити све задатке који пред нама стоје' у трећој години Титове Петољетке, у

Народни фронт Београда моћи ће са успехом да испуни све задатке и у будуће, јер је сваки наш човек свестан да се ми, изграђујући социјализам сопственим снагама у својој земљи, боримо за победу правде и истине, за победу принципа марксизма = лењинизма и на њима засниваним правилним односима међу социјалистичким земљама.

(Непријатељски поступци руководећих људи земаља народне демократије и СССР-а према Југославији чине огромну грешку међународном радничком " покрету. Таква контрареволуционарна работа иде на руку плановима империјалистичких потпаљивача новога рата, слаби демократски и антиимперијалистички фронт у свету. Одговорност за све то сносе сами организатори и руководиоци те хајке.

"Испуњавајући задатке треће године плана, спроводећи _

одлуке Трећег конгреса Народног фронта Југославије, Народни фронт Београда ће и у будуће учвршћивати своје политичко јединство, учвршћивати братство и јединство наших народа и пружити пуну помоћ нашој народној власти њеним сталним напорима на подизању животног стандарда наших трудбеника. Ми ћемо уложити све снаге да изграђујући и улепшавајући Београд изградимо такав главни град нове ју гославије какав одговара нашој славној социјалистичкој. дожовини. Живео Народни фронт — радни колектив наше социјалистичке домовине — нове Титове Југославије!

Живела социјалистичка Југославија!

Живео друг Тито, вођ народа Југославије у борби за „етободу 4 изградњу социјализма!

2 ДЕЛЕГАТИ ЧЕТВРТЕ ГРА ДСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ | НАРОДНОГ ФРОНТА БЕОГРАДА

РЕЗОЛУЦИЈА поводом клеветничке кампање Информбироа против ФНР Југославије

Конференција _ Народног фронта града Београда са еторчењем констатује да се непријатељски поступци према велној земљи од стране руководилаца земаља народне демотије п СССР-а, који су уследили после злогласне резолуније Информбироа, и даље продужују. Огромни пропагандни апарат ових земаља стављен је у покрет против наше земље " свакодневно фабрикује све нове и нове лажи и клевете клима се вређају наши народи, наша социјалистичка отаџбина, наше државно и партиско руководство. догађа да клевете и измишљотине најцрње империјалистичке штампе буду оберучке' прихваћене и ширене не само од радија и штампе земаља народне демократије и СССР-а, већ и од одговорних државних и политичких руководилаца тих зе• маља, као и од руководилаца комунистичких _ партија неких других, земаља.

Ми посебно најодлучније протестујемо против лажи и измишљотина о Београду. У последње време радио станица Москве и радио станице и штампа земаља народне демократије објављују да у Београду милиција у први сумрак растерује пролазнике, да по улицама одјекују пуцњи итд. Питамо се коме су намењене ове лажиј У време када радничка класа Београда, наша омладина и сви радни људи нашег града, не жалећи своје снаге успешно извршавају задатке треће године Петогодишњег плана, када нашим улицама одјекује песма људи који интензивно изграђују главни град наше социјалистичке домовине, наши „критичари“ желе и свесно раде на томе да створе утисак опсадног стања у Београду.

Ми овакве поступке не можемо никако друкчије схватити него као потстрекавање непријатеља наше социјалистичке изградње да изазивају и праве нереде и иступе против нате државне власти и социјалистичког. поретка. | Штампа и радио тих земаља објављује да су наше добровољне фронтовске бригаде створене на силу, да је паш рад на изградњи социјализма принудан рад. у Ми ово не можемо никако друкчије схватити него као иотстрекавање непријатеља наше социјалистичке _ изградње да своју политичку активност усмерена смањивање полета улажу у изградњи социјализма.

кога наши људи поред бригада На-

У време када на изградњу Београда родног фронта и Народне омладине Београда стижу свакобригаде из читаве наше велику част да граде

дневно омладинске и фронтовске земље, стижу људи који сматрају за главни град наше социјалистичке домовине, у време када се читав радни колектив Новог Београда својски залаже да већ ове године изградњом великог броја станбених зграда у новом делу града побољша живот наших радних људи, радио Москва и радио станице земаља народне демократије говоре како се у Новом Београду граде само пепрезентативне зграде, непотребни хотели, како је изградња Новог Београда бесмислена итд.

“ Ми ово не можемо никако друкчије схватити него као покушај да се омете изградња нашег главног града, као пот= " ствекавање непријатеља наше социјалистичке изградње да саботипају подизање животног стандарда наших радних људи. Народни фронт Београда у коме је уједињен _ читав радни народ Београда, који је У ослободилачком рату дао десетине хиљада жртава и који данас улаже све снаге у изградњи социјализма, најоштрије осуђује ову контрареволуционарну пропаганду против наше земље, као и непријатељске _ по“ ступке влада земаља народне демократи је и СССРа који безобзирно газе, политичке, привредне и културне споразуме закључене са нашом државом у циљу ометања изградње социјализма у нашој земљи и рушења тековина наше народне револуције. РА С Овакав став влала социјалистичких ни народно демократских земаља према Федеративној Народној Републипи Југославији, које су са њом закључиле „савезничке уговоре, на„носи. огромну штету читавом демократском и социјалистичком фронту у свету а нарочито данас клла империјалистичке снаге кују нове завере против мира уопште“и мира на Балкану. Разбијањем јелинстве ног сопијалистичког фронта У свету наши тобожњи критичтри паде против интереса не само

народа Југославије него и својих нарола и зато сносе пуну

одговорност пред својим народима и прел читавим напред“ ним светом. | Упркбе свим покушајима ометања сонмијалистичке из

градње у нашој земљи, без обзира са које стране они дола“ зили, ми ћемо под руководством наше херојске Комунистичке партије Југославије и нашег друга Тита, сопственим снагама да изградимо сопијализам и срећну будућност нашим наро-

дима, свесни ла тиме јачамо социјалистички и демократски фронт у свету. 5 ГРАДСКА КОНФЕРЕНПИЈА НАРОДНОГ ФРОНТА

БЕОГРАДА

Све чешће се _

у

ИСТОРИЈА БОРБЕ НАШЕ ПАРТИЈЕ НА ПЛАТНУ УМЕТНИКА

А " Радничко-студентски сукоби са жандармима на улицама Београда

(још недовршена велика композиција Андрејевића - Куна).

" Народна штедња

мајстора - сликара

АВНЕ ЕНЕН РАВЕНИ ЕЛЕНА РАВНА АНИНА

наших радних људи

___- ешко је побројати све 0блике експлоатације ралних људи У капитали. стичком друштву. Нема

области живота у коју овај систем није пружио воје пилке, нити облика који није ис. користио 3за своје експлоата. торске сврхе.

Улози на штедњу у капитализму претстављају област најбезобзирније пљачке и прева. ра од страна (банкара. Због тога је се У ширским народним масама оправдано уседило неповерење према улагању сво. јих уштеда у банке. Ормани, сламњаче и тавани и сл, су претстављали сигурније скровиште уштеде него челичне касе банкара, за штедише, на. рочито сељаке.

Револуцинарна _ преображај у нашој земљи је доследно и коренито. и ово пигање довео у сагласност, са социјалистич. ким · карактером _ државе. Измењени су објективни економ.ски Услови широких · маса, који условљавају веће могућности за штедњу. Другачији карактер и намену .су добили штедни улози у банкама, у систему – наше социјалистичке привреде. Најзад, чување и гаранција штедних улога у бан. ци је постала брига државе и читавога народа.

Ослобођењем радничке кла. се из најамног ропства копиталистима, . наши трудбеници вису више У положају оскудице и свакодневне борбе за 9-

државање голога живота. Да-

нашњи новчани приходи радних људи омогућују сређенији и обезбеђенији живот. Књиге, по. зоришта, „забаве, _фискултура, одмаралишта и многе друге потребе. нису више привилегија малог броја људи. Наши трудбеници су у могућности да одвајају један део својих прихода и за веће набавке 38 летовања, одмор, одевање и за друге изванрелније потребе У породици.

радних изменио,

положај , такође.

Економски занатлија _ се

Њих не притискују данас ду-

гови, кризе беспослица, јевти=“

не цене њихових услуга итд. Сталав н обезбеђен рад и да-

"него и

нашње цене њихових услуга, обезбеђују им боље економске и културне услове за живот и рад. Занатлија може да одваја такође За одмор, набавку инвентара и алата итд. Положај ралних сељака се из основа: изменио. Они су 9-– слобоВени зеленашких дугова. Спромашни су добили земљу и неограничене могућности. за раде изван пољопривреде. Це. не пољопривредних производа су знатно порасле у Олносу на индустриску робу. Пореским системом, системом обезбеђено_ га снабдевања је положај рад-

них сељака такође олакшан. Наши сељаци данас могу да одвајају знатне суме за веће

набавке и потребе.

Све ово говори о бољим Условима свих радних људи 38 сређенији живот и. распоред својих новчаних прихода не само на свакодневне потресе него ,и на стварање извесних новчаних резерви "за повремег не и изванредне потребе.

Питање улагања ових уштеда у банке ни њихова намена, чување и обезбеђење претставља не само интерес улагача крупан привредни и друштвени проблем. Природно је, да ово питање другачије стоји У капиталистичком дру. штву него-у социјализму.

Банкари у _ капиталистичком друштву стављају у покрет читав свој пропагандни и организациони апарат да ове, мале улоге ситних штедиша извуку од њих у своје трезоре, уз маду камату, да би их уз лавовску зараду дали на зајам другима. Чиновничка бонка је, на пример, пре рата, примала чиновничке и друге улоге џа штедњу уз 5—6%/ камате и давала их на зајам, другим чнновницима по 24—930%/ камате а често и више. Коџ давања овог туђег новца под интерес, банкара имају само један циљ; што већу зараду. Због тога 0ни дају овај новац и у неси-

послове и само

гурне "пужницима; ако пружа могућнот веће зараде. Њихов рачун је ту врло прост: све што зараде, припада њи. ма, а ако новац пропадне, штету сносе улагачи. Прва Хрватска Штедионица је пре рата, на пример, рекламирајући се као банка најситнијих штедиша, успела да од њих прикупи тако · велику суму, да је стала у ред највећих банака у земљи. Кала је пак крахирала, улагачи су изгубили свој новац а банкари су се преселили

сумњивим им се

у друге банке, да тамо наставе

исти посао. Међутим. уколико банке пласирају штедне улоге у сигурније послове, они тамо служе као капитал за експлоатацију радних маса, за истеривање профита од радника.

Народна штедња, дакле, У капиталистичком | друштву . је предмет најобичније пљачке и превара улагача и средство капиталистичке експлогтације радних маса. Због тога је 0правлано _ неповерење и уздр“ жљивост. ситних штедиша У погледу улагања својих уштеда У банке, У капиталистичком

друштву.

У социјалистичком друштву нема“ капиталиста зи банкара. Банке су опште народно власништво. Оне служе народу 8 не (банкарима. Гаранција улагачима за сигурност ЊИХОВИХ улога је сама држава и читав народ. , Н

Оно што је основно код штедних улога У социјалистичком друштву, то је њихова опште друштвена корисност и намена. Штелни улози у нашим лржавним банкама служе Као средство за финансирање инвестиција У социјалистичкој изградњи наше земље — у фа. брике, руднике, саобраћај, пољопривреду итд. Штедни уло, аи, дакле, служе јачању наших привредних _ снага, подизању животних „услова наших труд“

ни пат – ~

Живео друг Тито, вођ народа Југославије у борби за слободу и изградњу социјализма |

беника | Сваки динар штедних улога у нашим банкама“, преттавља циглу нашој социјалистичкој изградњи, он вначи допринсс за изградњу бољег живота. _Улагање уштеда У банке претставља нов облик доприноса наших трулбеника социјалистичкој изградњи.

Не мање је овде важна и друга страна овога питања.

Прикупљање ситних уштеда у банке претставља оживљава. ње и пуштање у промет огромне суме Уумртвљених, 358. леђених количина новца, које, бескорисно _ лежећи ван _ саобраћаја само оптерећују наш оптицајни навчани фонд. Еви. хово увлачење у промет значи омогућавање да количине вов“ па у оптицају буду. У. правил-

ном односу · према. стварним потребама наше привреде м живота. ЕБихово увлачење У

промет значи ослобођење. једног баласта који непотребно оптерећује _ наш новчанични оптицај. То све значи јачање наше валуте, већу куповну моћ нашег новца, што пак“ у крајњој линији значи реално 'повећање“ плата и зарада наших трудбеника.

„С обзиром на овакав“ економски _ карактер _ улога на штедњу У | сопијалистичком друштву, наша де лржава 0безбедила. њихово примање и чување У државним банкама,

уз своју пуну гаранцију према.

. Уулагачима, како у погледу би

гурности улога и камата, тако и У погледу слоболе подизања н располагања са штелним Улозима од стдане „улагача. Према овоме, наши улагачи не само што штедњом и улагањем својих уштеда у банке, стварају беби новчане резерве за своје

изванредне и повре.

мене потребе, и добијају ка-

мату за уложени новац, и могућност слебоднога располага. ња са њим, него Онџн истовремено и тиме помажу. социјалистичку изградњу и јачање сво. изград< њу бољег сопственог , живота.

Ц Нинко - ПЕТРОВЕ

је ломовине, помажу