20. oktobar

"прошлости за

,

|

' Из садржаја :

ПРВОГ РЕЈОНА ЈАДЕ

средни задатак зањетства ИЗЛОЖБА _ НАШЕ

7 ЈАНУАР 1950

Број

ва Јовановића 1ЛУ — Поштански

у нашим школама потребно је васлитавати

И а па АНИТА давали ПН МР ле Је аи

ПОЗДРАВИ РАДНИХ КОЛЕКТИВА ДРУГУ МОШИ ПИ-

План мреже — непо-

А СРЕДЊЕВЕКОВНЕ УМЕТНОСТИ У ПАРИЗУ

968 — Година УП — Лист излази сваке суботе — Цена броју 2 динара Редакција и администрација: Драгосла-

фах

БУЛ = телефони: 22-210, 7 ЈУН 20-443, , ПОСЛЕ ТРЕЋЕГ ПЛЕНУМА ЦК КПЈ

СЕ 5 |

новог слободног и одважног социјалистичког човена

а свом Трећем пленарном заседању Централ ни комитет КПЈ донео је Резолуцију о

задацима у школству, која значи велики и далекосежан преокрет у даљем развитку школства у нашој земљи.

"Рад школства је саставни део велике борбе за социјализам, један од чинилаца од пресудног значаја за формирање свести нових људи социјалистичке државе. Због тога је и Пленум Централног комитета расматрао ово веома важно питање и донео своје одлуке. На Пленуму је констатовано да је у раду школа било сувише шаблона, да је био узет један систем који није увек одговарао степену нашег школства. Основни принципи на којима треба да се развија наше школство условљени су нашом Народном револуцијом и особеним условима изградње социјализма у нашој земљи. У даљем развитку система школства не негира се и не запоставља идејно наслеђе прошлости. Пленум је и одредио да је потребно преузимање идејног наслеђа из борби у демократску и напредну школу и наслеђене одређене форме образовања и васпитања, даље развијати у данашњим условима.

Као централно питање делатности таколства Трећи пленум је одредио да је у нашим школама потребно васпитавати новог, слободног и одважног социјалистичког човека, чија су схватања широка и разноврсна, коме су туђи бирократизам и укалупљеност мисли. За постизање овог најважнијег задатка потребан је наставнички кадар који ће васпитавати таквог човек, а то се може постићи само упорном борбом против бирократских метода у настави и школству, У борби за слободни и идејни развитак на основу социјалистичке демократије и смелог развијања иницијативе, установа, масовних организација и појединаца. Да би борба против реакционарне буржоаске декаденце, била успешнија и бржа, потребан је размах – борбе мишљења, и свестрано развијање иницијативе, као и слободна измена практичних искустава.

У својој Резолуцији Пленум је посебну пажњу посветио питању јединствености система школовања и система васпитања, и питањима рада основних школа, гимназија, универзитета, као и нижих стручних школа и школа ученика-у привреди. Пленум је констатовао да нижим стручним школама, а нарочито школама ученика у привреди, није до сада посвећивала пажња и да овде треба сви органи власти уз помоћ масовних организација да пруже потребну помоћ. Важан 0сновни принцип нашег школства је у томебда из свих нижих школа мо-

НА СЕВЕРНОМ БУЛЕВАРУ

се.

гуће је наставити школовање све до универзитета, уз претходно полагање испита тамо где је нужно. На тај начин остварује се један од најдемократскијих принципа школовања уопште, и издизање високовалиФфикованих _ стручњака из редова радничке класе.

Пленум је у Резолуцији одредио да је потребна израда, допуњавање и поправљање наставних програма, који су до сада имали опширности и сувишности. Указано је и на то да је потребно развити широку иницијативу најбољих 'наставника за стварањем добрих домаћих уџбеника из разних области науке. Ово нарочито важи за друштвене науке, пошто многи преведени уџбеници не третирају нашу националну историју, или је третирају ненаучно и с потцењивањем.

Изучавање наше прошлости и ранијих култура уопште биће омогућено формирањем класичних гимназија по републикама. Пленум је одредио, такође, да треба проучити питања организовања гимназија, или одељења у гимназијама, у којима би се учио арапски и труски језик, На тај начин створиће се кадрови који ће моћи да изучавају · разноврсне документе, историске материјале из прошлости ради стварања једне научне историје народа Југославије.

Идеолошко и политичко издизање наставника, као и ослобођење од схватања из старог друштва прет-

ставља посебан задатак ради стварања наставничког кадра, који ће бити способан да васпитава младе ге-

- »нерације.Озбиљан-проблемгу наиме

школама претставља питање квалитета знања и спреме ученика. Квалитет до сада није био на висини и зато је борба за бољи квалитет и свестрано усвајање знања у школама један од најважнијих задатака, партиских и омладинских организација у школама.

Посебну пажњу Резолуција Трећег пленума је посветила питањима услова живота наших просветних радника, њиховом све бољем материјалном обезбеђивању, да би могли одговорити крупним задацима који се пред школе постављају. Резолуција је одредила да је просветни кадар. потребно потпуно ослободити сву дужност сем школских и извесвих дужности сем школских и изве његов позив и друштвену улогу. Нове одлуке Централног комитета иду затим да се стално подиже углед и ауторитет наставника и учитеља на степен који одговара њиховој улози у нашем друштву. Учи+тељи, професори и остали просветни радници васпитавају младе тенерације, и од њиховог рада зависи формирање људи. Одлука о бесплатном стану и огреву који добијају учитељи, знатно ће побољшати материјалне услове.живота учитеља, на што се увек није пазило.

Резолуција Трећег пленума Централног комитета КПЈ значи велики догађај у политичком и културном животу наше земље. Спровођење Резолуције зависи од упорног рада како наставника и ученика и државних органа, а тако исто и од свестране подршке и учешћа свих масовних организација.

Трећи пленум је донео поред Резолуције о наредним задацима У школству и закључке о текућим задацима борбе за Петогодишњи план. Закључци су одредили задатке У планској 1950 години. Основни задаци партиских организација састоје се у усретсређивању грађевинских и инвестиционих радова и одговара“

ПЕН

Мариго

НЕДЕЉНИ ЛИСТ

ма

71 ин пат л'

и

НАРОДНОГ

јуће радне снаге и кадрова на основне објекте Петогодишњег плана, повећање домаће индустриске производње, механизације пољопривреде, темељну и свестрану организацију борбе за унапређење пољопривреде и приноса, и економско и организационо учвршћење сељачких радних задруга; борба за устаљење радне снаге, као и борба унутар и ван партиских редова против отступања пред тешкоћама и против секташких грешака и неправилног односа према људима.

Друг Моша Пијаде

.

Пред годишње снупштине синдиналних

организација

РЕМА одлуци Централног одбора Савеза синдиката Југославије одржаће се од 1 јануара до 31 марта ове године редовне · годишње скупштине

синдикалних организација. на којима ће се сумирати резултати рада синдикалних организација за протекли период, изабрати нова руководства и донети одлуке које ће ојачати и још више омасовити наше синдикалне организације.

Значај ових скупштина је у толико већи, што ће оне анализирати резултате рада из 1949 године, као једне од најзначајнијих година за извршење нашег Петогодишњет плана. Прошла година је нарочито значајна по томе, што су трудбеници наше земље, под руководством наше Партије и друга Тита, успели својим радним херојизмом да раз-. бију привредну блокаду коју је наметнуло руководство СССР-а и с стале, њему потчињене земље, у ци-

Пелеиом, Трорског " комишеша КЛС

ДРУГУ МОШИ ПИЈАДЕ

љу наметања неравноправних односа међу социјалистичким земљама и ометања изградње социјализма У нашој земљи,

Трудбеници Београда у овој херојској борби заузели су часно место бораца за високу продуктивност рада. Борба за мзвишење планских задатака бимла је жилава и упорна. Колективи Београда свесно су извршили своје обавезе према народу, Партији и другу Титу. Преко 60 београдских колектива извршило је своје планове пре рока.

Годишње скупштине синдикалних организација још једна је смотра радних колектива трудбеника Ђеограда. Оне ће сумирати огромно и богато искуство које је стечено У борби против свих тешкоћа. Ово стечено искуство допринеће да се у току ове године избегну оне слабости, које су по негде биле кочница

Драги друже Мошо,

Са жељама за дуг и срећан живот честитамо Ти најсрдачније шездесети рођендан.

Комунисти и радни људи нашег слободарског и борбеног Београда, у коме си и Ти одрастао и борио се за ослобођење радног народа, високо цене Твоје заслуге и све оно што си Ти, као један од најистакнутијих руководилаца КИЈ и најближих сарадника друга Тита, учинио за победу народне револуције, изградњу наше народне државе, као и за теоретско уздизање чланства наше Партије и свих трудбеника наше земље. “ ;

Ми се поносимо што у нашем граду живи и ради такав Београђанин, који је читав свој живот посветио револуционарној ствари Партије и народа. Твој пример како се бори за победу идеја марксизма-лењинизма и комунистичког морала у међународном радничком покрету против ревизионистичке и контрареволуционарне политике руководећих људи СКП(б) и других, следи и учи се на њему чланство наше Партије и сав наш народ. Твоје речи често упућиване грађанима Београда, имале су снажног одјека код наших људи и значиле су увек нов потстрек у борби за социјализам, за слободу и независност наше земље.

Честитајући Ти шездесети рођендан комунисти, сви трудбеници Београда заједно са омладином и пионирима, изражавају дубоку захвалност на великој и разноврсној помоћи коју нам Ти указујеш, како нашим руководећим друговима, тако и масовним организацијама. Ми Ти желимо, драги друже Мошо, да још дуго живиш и радиш за до-

- бро наших народа и процват наше социјалистичке домовине,

Београд, 4 јануара 1950 г.

Градски комитет: КПС за Београд Е. Јо ан

у изглед појединих

з _ мења се подижу за наше трудбенике мењ У Е и се непрекидно улепшава и изграђује

С | ју

Трудбеници Београда заузели су часно место бораца за високу продуктивност рада

за још боље резултате у извршењу плана,

Борба за равномерно извршење плана треба да буде једна од главних парола синдикалних организација у овој години. Према томе и годишње скупштине синдикалних подружница треба да протекну у знаку даље мобилизације трудбеника у борби за извршење и премашење планских Задатака. борби за 60љи квалитет,

Синдикалне организације треба да у част одржавања годишњих скуп штина приступе организацији социјалистичког такмичења за 1950 год. и узимању обавеза у циљу испуњења и премашења производног плана.

Даље јачање демократизма у синдикалном покрету наше земље још дубље је дошло до изражаја новим Правилником о годишњим скутиштинама, према коме се сада и повергниши синдикалних, трупа и,делегал. ти за скупштине МО и осталих форума бирају тајним гласањем.

Синдикалне организације треба гобро да проуче нови правилник 0 годитњим скупштинама, како би се што боље спровеле у живот, одлуке нашег синдикалнот руководства 0 јачању демократизма И даљем учзвоићењу нашет синдикалног покрета.

Нарочиту пажњу треба посветити извештајима, који треба да анализирају успехе у раду синдикалних организација и подвуку слабости које треба отклонити У даљем раду. Тодишње скупштине треба нарочито да анализирају рад наших основних јединица синдикалних група и пододбсра и допринесу њиховом ортанизационом учвршћењу и њиховом џтирем активизирању. у

С обзиром да се ове године поред управног одбора и финансиске контроле бирају и раднички инспектор и његов заменик, претседник другарског суда и његов заменик, затим делегати за скутиштине месних

одбора и других синдикалних фо-.

рума. потребно је нарочиту пажњу песветити организационим и техничким припремама (припрема гласачких спискова и осталог изборног материјала). Тајно гласање као једно од основних начела демократизма у нашим синдикалним организапијама треба да обезбеди да сеу синдикална руководства, управне одборе, пододборе и синдикалне гру-

"пе изаберу најбољи радници, удар-

ници, новатори и рационализатори,

„као и они синдикални функционери

који су до сада показали добре ре-

"зултате у раду. У том циљу треба

вршити агитацију да се у наше синдикалне. форуме изаберу такви љу-

"ди, који ће одговорити својим задацима, . ;

масеља, Зграде које су подигнуте на. Северном булевару, У које су усељени

· ГПОЗДРАВЕ ТРУДБЕНИКА ДРУГУ 5

АВИ

МОШИ

| + г

ПИЈАДЕ ПОВОДОМ 60-1 ОДИШЊИЦЕ |

руг Моша Пијаде навршио |

је 4 јануара ове године шездесет година. Поводом његовог рођендана многи. радни колективи, удруже“ ња, масовне и партиске организације из читаве земље упутили су поздравне телеграме овом непоколебивом борцу наше Партије.

Друг Моша Пијаде је посланик Првог рејона у Народној скупштини ФНРЈ и скупштини Србије. По-_ водом његовог рођендана радни колективи одржали су Митинге са којих су послали своје поздраве. Друг Моша Пијаде је као посланик близак народу Првог рејона, вољен и поштован од свих грађана овог дела Београда. .

Рејонски комитет КП Србије за Први рејон послао је телеграм у. коме се, поред осталог, каже:

„Сви комунисти и радни људи широм наше домовине неизмерном комунистичком љубављу воле Тебе, друже Мошо, као старог револуционара, великог теоретичара и вер= ног сина наше славне Партије. Али ми „прворејонци“ посебно смо горди и поносни Тобом, што можемо рећи да је ово Твој рејон, што је један део Твога револуционарног рада везан за наш главни град, # посебно за Први рејон." 5

Радни колектив предузећа „Порт" поздравља друга Мошу Џијаде и пише;

„Да ће радничка класа дати све своје снаге за извршење нашег Петогодишњег плана и да даје све У извршењу истог, јесте доказ и нанг друг Тома Богдановић, тринпзестоструки ударник, који је завршио свој Петогодишњи план 8 децембра 1949 године.

На данашњи дан обавезујемо Ти се да ћемо се свим снагама заложити на извршењу постављених задатака у Петогодишњем плану, У циљу што брже изградње социјализма у нашој земљи!

Пленум Народног франта Првот рејона пише у поздравном телеграму, између осталог;

„Ми чланови Народног фронта Првог рејона поносни смо, што смо могли Тебе да бирамо за нашег народног посланика, да нас Ти претстављаш пред нашим највишим руководством. Зато је наша радост дапас још већа, јер Те увек таквог пуног револупионарног духа и стваралаштва осећамо у нашој среди+ ни, нарочито данас када нас са свих страна неправедно и беспринципи- – Јелно. нападају + -

· · Колектив трговинског предузећа

„Народни магазин" ·пише у Моши Пијаде, поред осталог: „Знајући Твој велики и заслужни рад, Твоје страдање и залагање У борби за бољи живот нашега народа и читаве радничке класе У свету, тиаљемо Ти свој скромни дар овом честитком, која је пуна искрености и оданости према Твоме досадашњем раду и залагању".

Колектив новинског и штампарског предузећа „Рад' пише другу Мошти Мијаде, поред осталог:

„Ваш живот и рад као револуционара и истрајног радника на свим пољима друштвене делатности служи нам као пример. Ми трудбеници штампе посебно смо Вам захвални на помоћи коју сте нам указали како треба раскринкавати непријатеље и како писати о херојским подвизима наших радних људи на изградњи социјализма". -

Раднице творнице рубља „Анђа Ранковић" пишу у свом поздраву, између осталог:

„Драги друже Мошо, са одржаног митинга поводом Твог шездесетог рођендана, наш колектив шаље ТИ борбене радничке поздраве и жели да нам још дуго година поживиш на срећу и процват наше социјали-

свом

| стичке домовине.

У 1950 години обећавамо Ти друже Мошо, а преко Тебе ЦК и другу Титу, да ћемо се трудити како би план производње у овој години извршили пре рока и тиме доказа ли целом свету оданост радничке класе нашој Партији и ЦК на челу са другом Титом".

Поздравне телеграме, послали су, поред осталих, предузећа и радни. колективи _ „Електране Београд", Штампарије „Просвета",' Градског саобраћајног и у: предузећа и Градског електричног предузећа. 1

многи |

електромашинског