20. oktobar

у

~

"циљ да грађани

гласати НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ОДБОРЕ

у недељу 28 маја, одржаће се избори за локалне органе власти у Београду — народни одбор града Београда и народне одборе свих рејона, За разлику од избора од 1947 године када су први пут после ослобођења у Београду изабрани народни одбори као локални органи власти ове године ће број бирача и одборника бити далеко већи. Својим учешћем на изборима и изласком на гласачка места грађани ће још једанпут потврдити досадашњи рад градског и рејонских мародних одбора и на тај начин 0дати признање руководству, Београда које је морало у току три године свога рада да води напорну

1 борбу са свим оним што је омета-

ло даљи развој и напредак нашег главног града. Изборима ће руководити бирачки

_ одбори у свом пуном саставу. Би-

рачки одбори састављени су од грађана са територије која обухвата бирачко место којим руководи бирачки одбор. Лица која се кандидују за народне одборнике не могу бити истовремено и чланови бирачких одбора. Поред сваке гласачке кутије чланови бирачког одбора дужни су да поставе кандидатске листе са именима кандидата за које ће са гласати.

Колико има гласачких кутија На сваком изборном месту поред кутија у којима ће се гласати за

одборнике Градског народног одбо-

ра постојаће и кутија у коју ће се истовремене гласати и за чланове рејонских народних одбора. Поред сваке од напред наведених кутија постојаће и кутија без листе, Значи, да ће на биралиштима постојати две кутије без листе (,„ћораве"). Постављање ових кутија има за који не желе да истакнуте кандидате, а одустану могу свој

гласају за исто тако не желе да (апстинирају од избора)

"глас да дају у кутију без листе. На

овај начин обезбеђене су две битне компоненте нашег изборног закона: демократичност и тајност избора. | .

На сваком бирачком месту постојаће, као што смо напред поменули, кутија за избор народних одборника за Градски народни одбор и кутија за с Рејонски народни одбор. Прва кутија, с леве стране, од бирачког одбора је за избор кандидата за Рејонски народни одбор. До ње, на истом столу се налази кутија без листе, а супротно од њих на другом столу с десне стране бирачког одбора, налази се кутија за кандидата за Градски народни одбор, поред које се налази кутија без листе — ,„ћорава". Прво се гласа за рејонски, а затим за Градски народни одбор.

Ко има право гласа

Право гласа имају сви грађани који су навршили осамнаест година старости уписани у извод из сталног бирачког списка и којима судском пресудом није одузето бирачко право. Тешки, непомични 60олесници, у болницама и сличним установама, који су настањени у Београду или имају бирачко право, могу гласати за градског одборника који је кандидован у изборној јединици на чијем се подручју болница налази, а за рејонског само ако су уведени у бирачки списак рејона коме припада болница. И ови бирачи, такође, морају имати препис из сталног бирачког списка (потврду) да су уписани у бирачки списак на подручју органа за који се избор врши.

па

(Кано ћемо ИЗАБЕРИО ПАШЕНЦБОЉЕ

ДРЕТСТАВНИНЕ |

У НАРОДНЕ ОДБОРЕ _

Мита Радосављевић |

() тари Мита ' Радосављевић бригадир сточарске и повртарске бри~

~ гаде сељачке радне задруге „Алек= сандар Ранковић“ кандидат је Де-

вете основне организације Народног фронта Земуна.

Још за време рата чика Мита је преко сина и ћерке, који су учествовали у НОБ, помагао борбу. У „бази“, која је била“ у његовој башти, одржавали су састанке „теренци“, После 'ослобођења "чика Мита наставља свој рад у Народном фронту и сада је члан Извршног одбора Фронта Земуна. Међу првима се уписао у сељачку радну задругу, И руководи радом двеју бригада које са успехом испуњавају своје планове. Он је нарочито одушевљен радом сточарске бригаде и за њу показује нарочито велико интересовање, — Држава нам је пружила велику помоћ у стоци, тако да сада имамо много више стоке негб што смо имали кад је основана задруга. Имамо: и неколико добрих раса свиња. · Као поротник, за шта га је изабрао народ, чика Мита. у потпуности служи интересима радних људи.

+ Инж. Марко Христић

Међу првим инжењерима који су после ослобођења добили теже, одговорније и значајније задатке, био је инжењер Христић, сада генерални директор за изградњу Новог Београда. Док су се још водиле борбе за ослобођење земље, он је октобра 1944 године пошао на свој први задата. — обнова порушене пруге, тунела и мостова на прузи Београд — Ниш. Порушени велики тунел и мост код Сталаћа оспособљени су под његовим руководством у ,

За учешће у радушНародног фронта добио је Јубиларну споменицу за изградњу Београда 1944—49. Инжењер Христић је кандидат Педесет прве основне организације Народног Фронта Шестог рејона,

“ Живота Константиновић

Истакнути радник фабрике тешких алатних машина „Иво Лола Рибар“, Хживота Константиновић, кандидат је трудбеника из Железника. Он је први почео да ради на две машине у фабрици, што му је омогућило да свој годишњи план ипуни за седам и пд месеци. Његовим примером пошли су и остали радници фабрике, тако да су и они своје планове испунили за нешто више од пола године, Захваљујући: његовој иницијативи, сада већи део радника ради на две машине. .

Претседник је пододбора подружнице која броји 450 људи и учествује у свим акцијама које организује Народни фронт, За залагање у производњи 'одликован је Орденом рада Ш реда.

ж

Илија Савић

Земљорадник Савић Илија, кандидат је Жаркова. Ниједна акција Народног фронта није спроведена у селу а да Савић није учествовао У њој. Нарочито залагање показао је Савић у раду задруге, где је члан управног одбора, и набављач задруге. Поред других значака, које је добио на акцијама Народног фронта, Илија Савић је носилац и Јубиларне споменице за изградњу Београда 1944—49.

Љубица Брдар ђ

Кандидат Двадесет прве основне „организације Народног фронта Зе"муна, Брдар Љубица, текстилна радница творнице „Сремски одреди", извршила је свој Петогодишњи план у част 1 маја ове године.

Када се повела борба за већу продуктивност рада, Љубица је прва у творници почела да ради на две, а касније и више машина. По угледу на њу и остале раднице су почеле да раде на више машина, што је омогућило повећање производње текстила у фабрици, За залагање у производњи, Љубици је одано достојно признање. Поред тога што је про-

глашена петнаест пута ударницом,.

она је одликована Медаљом и Орденом рада 1 реда.

У раду синдикалне подружнице.

она се свестрано залаже, због чега је и изабрана у управни одбор. х

Милош Ј овановић

И Јовановић Милош је кандидат Народног фронта Жаркова. Из Армије Јовановић се веатио са Медаљама храброст и заслуге за народ и ах почео активно да ради у Народној омладини, чији је био претседник. Све до спајања СКОЈ-а и НОЈ-а. 5

За залагање у раду Фронта добио је Јубиларну споменицу за изград-. њу Београда 1944—49.

ж ј у Тома Врбашки

Радник металског предузећа „Пролетер“ Врбашки Тома био је кандидован и на прошлим ·изборима за Градски народни одбор када је први пут и изабран. Конструктор-алатничар добио је 1946 године Сребрну значку 1 мај. Шест пута награђиван и неколико пута похваљиван као најбољи радник колектива, он је био и рационализатор.

Кандидат је Четрнаесте основне организације Седмог рејона.

ж

Душан Бобић

Рационализатор на усавршавању алата, носилац Јубиларне споменице за изградњу Београда 1944—49, секретар групе Народног Бобић је кандидат Тринаесте основне организације Народног фронта Шестог рејона. Бобић је изабран и за радничког инспектора у својој јединици и члан је комисије за ра+ционализацију која добро функционише у предузећу.

За залагање у производњи одликован је Медаљом рада.

ж | Лука Шалиновић

Повратник из Канаде, Лука Шалиновић кандидат је Једанаесте 0сновне организације Петог рејона, четвороструки ударник и носилац Јубиларне споменице за изградњу Београда.

Његов пут је тежак пут човека који је нашао своје право место после петнаест година патњи тек у нашој социјалистичкој домовини. После петнаест година проведених у Канади, дошао је Шалиновић 1947 године у Југославију. Запослио се у Индустрији мотора у Раковици, где се одмах истакао у раду.

х

Др Радивоје Беровић

Проректор и професор Медицин- |

ске велике школе др Беровић кандидат је Петнаесте основне организације Народног фронта Трећег ре јона. '

фронта, |

Љубица Брдар

Инж. Марко Христић

ЈЕМАЧКА команда нападом на Дрвар ставила је себи у зада-

так да разбије наш Врховни штаб и по могућству да убије Тита. За овај напад употребљен је, прво, један батаљон падобранаца, ССоваца, који је, после жестоког бом бардовања Дрвара, бачен на град помоћу једрилица, као и помоћу падобрана, а истовремено копненим путем кренула су преко Сарајева — Јајца борбене групе Седме СС-дивизије, од Книна 118 ловачке дивизије и 92 моторизовани пук, а од Бихаћа и Босанског Новог борбене групе 378 и 382 немачке дивизије. .

За дан напада Немци су узели Титов рођендан, очекујући да ће нас затећи неспремне. Услед честог извиђања непријатеља авионима као и неких других индикација, Врховни штаб био је предузео извесне мере за случај напада Немаца из ваздуха. Чак је једна бригада била. смештена У сам Дрвар. Међутим, услед — тог шта су Немци вршили демонстративне нападе према нашој ослобођеној територији, ова бритада била је пребачена да их заустави.

Немци су напад отпочели у бча сова изјутра по нашем времену. Прво су жестоко бомбардовали читаву просторију, а затим су ба-

цили падобранце. Претходно су у“ |

"ништили четири противавионска „митраљеза. Осим падобранима,.

Немци су спуштали своје трупе и..

помоћу једрилица. Изненађење је за нас било прилично, Немачки падобранци чим

су се спустили, одмах су створили

своје базе и сместа прелазили у напад. Код сваког немачког падо-. бранца налазила се по једна фотографија друга Тита.

Врховни штаб био је у много већој опасности него што смо мислили. Уочи напада Тито је био.

дошао у пећину у Дрвару, где је ·

вечерао с гостима, тако да га

2

" пећине.

из ДНЕВНИКА ВЛАДИМИРА ДЕДИЈЕРА

На фан 25 маја 1948 Тодине

је напад затекао у самом Дрвару. Ту непосредно били су и Бевц, Марко и остали другови из Врховног штаба. Совјетска и ентлеска мисија биле су изван Дрвара, тако да њима није претила никаква директна опасност.

Кад је отпочело бомбардовање из ваздуха, Тито и другови склонили су сеу Пећину, У међувремену су пали падобранци. Једна група одмах је кренула у правцу У том тренутку ниједна десетина пратећег батаљона Врхов ног штаба није се налазила код Тита, осим једног ордонанса, јер су све десетине биле распоређене код совјетске и енглеске мисије, као и на разним другим дужностима у граду.

Немци су непрекидно бацали појачања у град, нове једрилице су

дњег човека. Омладинци су враћали натраг бомбе које су им Немци убацивали кроз прозор. Око зграде Комитета нађено је касније на десетке мртвих Немаца. Немачки падобранци били су пали тачно пред кућу и одмах је блокирали. У згради је било шест чланова ОК СКОЈ-а за Дрвар... „Пећина, у којој се налазио Вр-. ховни штаб, била је под сталном ватром немачких падобранаца. Ку рир друга Бевца, Владо-Хенрих, изишао је на отвор пећине да осмотри кретање Немаца, али и он је погођен једним метком у главу. Дуго се мучио. у ' Тито и Бевц пробили су се из пећине око 11 сати пре подне. У међувремену битка се и даље развијала. Марко је одмах после пр-

·_вог напада упутио једну групу о-

стизале. Око сваке куће водиле су.

се жестоке борбе. Немци су падали и по њивама на којима су се налазиле дрварске омладинке ира

диле. Немци су ове девојке одмах

хватали и после стрељали.

Од војних јединица у. Дрвару и његовој најужој околини налазила се једино Виша официрска школа, али готово сви другови из ове школе били су изишли у зору да уче, па су се разместили по околним шумарцима, махом сви без оружја. Кад су видели да се падобранци спуштају, појурили су У зграду, али, осим револвера, у“ главном нису имали другог оружја. Ипак поједине групе другова из официрске школе почеле су да да-

_ ју организованији отпор.

У граду је беснела жестока битка. Читав дрварски Окружни комитет СКОЈ-а изгинуо је до после

младинаца на челу с Ратом Дуго_ њићем и Милом Неоричићем, да “сиђу поново у град и да спасу Радио-станицу совјетске мисије, као и да не дозволе Немцима да развију фронт према пећини. Рато и Миле су се. пробили до зграде совјетске војне 'мисије. Успут су наилазили на страшне призоре. Поред једног зида затекли су пе· десет стрељаних омладинки, жена и сељака... ·

„Немци су у току преподнева масу сељака побили у Дрвару. Свим заробљеницима „постављали су као прво питање: „Где је Титог" Нико није хтео да им одговара. После су убијали све од реда...

„„Оно јутро кад је био десант на Дрвар, стигао је тамо око 3 изјутра из Барије потпуковник Андер сон, шеф енглеске пропаганде за

Балкан. У грађанству је један од директора велике банке Самјуел. Помало тамо служи као фигура. Официр из прошлог светског рата с много медаља, позната породица. Тај несрећни енглески џентлмен запао је у гужву и пошао с младим Черчилом, Стојаном Прибићевићем и неким другим енглеским официрима заједно са штабом Осмог корпуса који је стварно имао тешке ситуације у току Седме офанзиве. Андерсон је грдио, говорио како наши команданти не знају да се снађу, не знају шта раде и да је једини излаз да се савезнички официри издвоје и спасу на своју руку, то јест да се предају. Кад је понестало хране, Енглези су се побунили што немају чај. У тој тешкој ситуацији чак су иенглески кувари заборавили класне разлике, па се један кувар, подна редник, дигао и очитао им лекцију: з

— Ви се буните за храну, а не знате да партизани од својих ус-

"та одвајају и дају нама. Ми хлеба

имамо, а они. га три дана нису јели... у

„„Немци су напад на Дрвар објавили уз велика звона. Врховне ко манда немачке оружане силе задржала је вест о нападу на Дрвар све до 6 јуна и објавила је тек тога дана, да би овом вешћу парирала у немачкој и сателитским зе мљама отварање другог фронта. На дан 6 јуна Врховна команда немачке оружане силе у свом редовном ратном извештају, пошто је саопштила да је отворен други

„Фронт, о нападу на Дрвар вели:

ФУ Хрватској су јединице оружаних снага и јединице СС под заповедништвом генерал-пуковника Рендулића, а подупрте јаким борбеним и бојним ваздухопловним јединицама, напале и разори ле, после тешких борби од неколико дана, седиште бандитских скупина Тито. Непријатељ је изгубио, колико се могло засада установити, 6.240 људи. Осим тога, заплењено је многобројно разноврсно оружје и много складишта",

„После овог извештаја Врховне команде немачке оружане силе међу четницима и усташама у зем љи и иностранству настало је велико весеље, њихови листићи почели. су да дају изјаве даје наша војска уништена итд. Сам Дража

Михаиловић почео је да даје изја-

ве преко своје телеграфске станице у томе смислу. Фотићев „Србобран" пренео је из Каира Сулцбергеров чланак, у коме овај твр-

ди да је последња немачка акција

„знатно ослабила југословенски партизански покрет маршала Тита и ставила га у деликатан положај". М

Међу усташама весеље није било ништа мање. „Усташа" од 25 јуна доноси велики чланак о напа ду на Дрвар с најфантастичнијим измишљотинама а завршава овим речима: „Партизане више ништа не може спасити. Упропашћавали су нас: ми ћемо с њима обрачунати." Четнички „Глас Црногораца" пи сао је на Цетињу 8 јуна: „Првих дана мјесеца јуна су јаке њемачке снаге у сарадњи с два падобраначка батаљона извршили изненадни напад на Титов главни стан, који

„убијају,

је био смјештен у Дрвару, између Книна и Петровца. Приликом овог добро припремљеног напада, који је бандите пренеразио, уништено је или заробљено 90 од сто чланова Титовог штаба..." . . Франков лист „Мадрид“ од 13 јуна пише под насловом „Тито оп кољен од немачких трупа губи морал", па даље лупета како се Тито. успасао на коњу кога је украо са имања у близини града". На краЈу Франков лист вели: „Тито, про лазећи кроз села и насеља спро-.. води сва могућа, злочинства. Један је заробљених испричао о неверо- . ватним злочинима Тита, који уби . ја из самог свог задовољства. Из.

тих се разлога у партизанским ре- ..

довима врло много плаше Тита.. Ни партизани, следујући за при-.. мером Тита, не устручавају се да „ краду и спроводе разна . нечовечна дела. Тито носи дугупо. све запуштену браду, лик му је тврд. Носи хлаће од чохе, чизме . и блузу од коже, а на глави зим- ; ску капу која у средини има вели. ку петокраку звезду. На грудима. носи значку са српом и чекићем." Московска · „Правда“ објавила је ! један извештај ТАСС-а из Каира : под насловом: „Неуспели покушаји хитлероваца да заробе штаб маршала Тита": „Како се овде са- : знаје пре три дана два батаљона : наоружаних немачких падобрана- · ца били су убачени у рејон Врхов · ног штаба маршала Тита у циљу разбијања штаба. Захваљујући бла говремено предузетим мерама, не- | мачки падобранци, којих је било, неколико стотина, били су уништени или заробљени. Хитлеравци нису успели да нанесу штабу било | какав ударац". б Напад на Дрвар претстављев је почетак Сецме офанзиве, која се развијала искључиво на подруч) Западне Босне. у

--савиј