20. oktobar

За пуну

права грађана

Александар Атанацковић

заштиту

ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ ЗА ГРАД БЕОГРАД

У току Народноослободилачке борбе и Народне револуције, руш=-

ћи државни апарат старе Југославије, „ успостављена је народна власт, која је од почетка оружаног устанка доносила и револуционарне одлуке за организовање позадине, суђење ратним злочинцима ·'и издајицама, У току рата стварани су органи народне власти, народни одбори, стварани су органи позадинске војне власти и војни судови НОВ и ПОЈ, који су, како се устанак развијао све шире обухватали своје функције. У току Народне револуције. поред непосредног решавања путем силеглавна снага ослободилачког рата НОВ и ПОЈ путем оружја мрвила оружану снагу окупатора и отпор домаће контрареволуције а низ питања решавано је путем — одлука, које су биле закон и којих су се при-

државали органи надлежни за спро- ·

вођење, као и грађани на тим територијама. Баш због специфичности

наше Народне револуције омогући- ·

ла се широка примена законске репресије у читавом периоду ослободилачког рата и непосредно после рата. После рата донесено је низ закона, уредаба и других прописа, тако да је за кратко време изграђен нови правни поредак. Доношењем Устава и преласком на Петогодишњи план законска репресија постала је у постојећим — условима, главни облик репресије, којом се народна власт служи ради обезбеЂења државног и друштвено-економског уређења и социјалистичке изградње.

Наши закони су револуционарни и народни, њих су донели народни претставници изабрани на најдемократскији начин, у циљу заштите интереса народних маса, подизања благостања, економског и културног развоја земље, изградње социјализма у њој. Они су мобилизатори народних маса, они су једно од средстава радних маса у њиховој борби за власт и изградњу социјализма. Они заштићују и обезбеђују интересе народних маса.

ПРИМЕНА ЗАКОНА

Баш с обзиром на важност наших закона који су донети у интересу трудбеника и у интересу изградње социјализма, као и продубљивању наше социјалистичке демократије води се упорна борба за правилно примењивање закона без икаквог скретања и кршења. Као важном питању посветили су пажњу и наши највиши партиски и државни руководиоци, говорећи о строгој примени закона. Тако је друг Тито говорећи. о кршењу закона у свом екс-позеу рекао: „Тако скретање и кртпење закона морају сузбијати свом енергијом не само органи којима је задатак чување законитости него и сви свјесни грађани наше социјалистичке земље којису дужни даим помажу". или даље: „Савезна Влада тражи од свих државних и привредних органа од најнижих до највиших, да свјесно врше своје дужности на корист социјалистичке законитости“, Како се примењују закони односно како се крше на штету права грађана код нас, у Београду, осврнућу се на питања која директно крше права грађана од стра не појединих службеника који <е приликом вршења службених радњи не придржавају закона.

Неовлашћено улажење у стан

_ Једно од најосетљивијих питања је питање неовлашћеног продирања у стан, како од службених лица тако и од трећих лица. По том питању је и наш Устав у свом члану 29 предвидео: „Стан је неповредљив. Нико не може ући у туђи стан или просторије, нити вршити претрес против воље њиховог поседника, без законом предвиђеног решења. У станбене просторије улазе поред службених лица и трећа лица без икаквог овлашћења наводно вршећи какву службену радњу. Оваком стању је узрок што службена лица, приликом вршења своје службене радње, не показују своје исправе нити решење на основу чега и ради чега улазе у стан. У колико неко од грађана затражи исправе, онда се дешава да односно службено лице само покаже корице од своје легитимације. Тако се дешава да сопственик стана не зна ко му је долазио у стан, и када је службеник био коректан, а поготову му је непознато ако има и малтрефирања, те ако је то извршено од трећег лица не може се пронаћи, а односни грађанин сматра да је то био неко од службеника.

Неправилним · вршењем службе вређају се основна права грађанина, условљава се могућност трећим лицима да спроводе своје ћефове претстављајући се органима, онемогућује се грађанима да граже заштиту свога права и, најважније, руши се ауторитет органа власти и изазива несигурност – код грађана. Ово најбоље може да илуструје од низа примера следећа пријава Јовише Петковића адвокатског приправника Улица Болеслава Бјерута број 32, која гласи: „На дан 4 марта 1950 г, у 22 часа дошли су у мој стан Ја друг у кожном капуту и

један у униформи милиционера и чим су ушли у стан милиционер је грубим гласом наредио да сви седнемо, да се не окрећемо и да ништа не питамо, Једног момента се моја другарица окренула да види шта пите онај у кожном капуту, што је приметио онај у униформи милиционара, и врло грубо се на њу продерао да се не окреће. На више тражења да жомаслу ле: мапије, као и налог да уђу у стан нису хтели

примењивала |

· воде,

"већ смо

ништа да покажу већ су грубо одговорили да видимо да врше претрес." Завршавајући пријаву Петковић није начисто да ли су то били органи или трећа лица.

У стаком случају поступак је неправилан и за такав поступак треба одговарати. Међутим, наведена лица остају неоткривена.

Иапролисна решења о становима

пи пар це и решења морају биане на закону. Законом је предвиђено за које ствари је надлежан који орган, а такође обезбеђено и право жалбе грађанина на поједина решења на начин и о року како је одређено у закону. Међутим се појављује да извесна решења доносе органи који за то нису надлежни, доносе се решења без позивања на законски пропис, а некад се известан незаконит поступак немајући мотућности да се подведе под законски пропис позива као. Шести рејонски одбор, приликом одузимања шпедитерских кола, да се реше» ње доноси на „основу закона о Петогодишњем развитку града Београда", лишавају св грађани права“ жалбе и тако даље. Ових ствари је У много мањој мери, бар по случајевима који се откривају и по којима грађани траже заштиту. Има доста случајева који пролазе, а да преко њих и сами грађани који су тим угрожени не пријављују наводећи „да је било шта је било" а да не смеју да пријављују да се не би што страшније десило. По овом питању осврнућу се на најосетљивије питање — станбено питање, Самовољно решавање с свога станбеног питања омета правилно решавање и онако тешког проблема. Дешава се још и данас да поједина лица улазе у стан, иако за то нису овлаш= ћена, претстављајући се за станбене органе и врше преглед просторија. А у понеким случајевима И наређују да се извесни делови просторија испразне, прети се и тако даље. Још има, изко у малом обиму, исељавање пре него што је решење постало правоснажно са клаузулом „на ово решење има право жалбе, али жалба не задржава извршење". Најчешћи је случај да службеници станбених повереништава потпадају под утицај заинтересованих лица и у место да правилно спроводе закон, асистирају незаконитим и насилничким поступцима. Тако је Повереништво за станове Четвртог рејона, под утицајем са стране, не проверавајући надоносило три незаконита, неправична и неразумљива решења. Једном су донели решење да се једно лице сели у неки стан који уопште не. постоји, други пут у стан. који је рушевина и где нико не 'станује и трећи пут у једну собу, која није била слободна. Три пута је по жалби а по извршеној провери мењано решење виших органа.

Две службенице. уз асистенцију службеника станбеног отсека, исељене су насилним путем у зграду која је одређена за рушење, иако је решење гласило на други стан. Када су се успротивиле незаконитом исељењу онда су врата обили и ствари напоље избацили.

Службеник Повереништва унутрашњих послова ухапсио је једну грађанку и држао је 24 сата у затвору ради тога што није пристала да се у њен стан усели, без. решења, једна студенткиња.

Такви и слични поступци још више угрожавају и иначе тешку станбену ситуацију, а такви поступци оправдано уносе узнемирење код

грађана и изазивају извесну неси-

турност.

Заштнта на. раду '

Људи су основни за успешан развитак и изградњу социјализма, те брига о људима на радним мести-, ма мора бити на првом месту. Међутим, ту и тамо има неодговорног односа како према ученицима у привреди тако и о радницима, како у погледу смештаја тако и у погледу права која су им законом загарантована. Иако се осећа оскудица у стручној радној снази предузећа „Дело" и „Цер" своје ученике у привреди, који су положили струч ни испит употребљавају као неквалификовану радну снагу ма да су дужни по закону да их после положеног испита употребљавају _као квалификоване. Предузеће „Пре. воз" у току целе 1949 године своје ученике у привреди није превело у више платне разреде, те су у току целе године примали мању плату.

На појединим градилиштима има небрите у спровођењу техничко заштитних мера у грађевинарству. Радна снага која ради на грађевинама нема довољно искуства, а поготову омладинске бригаде. «које први пут раде у грађевинарству. Због тога треба у потпуности спроводити техничко- заштитне мере, да не би долазило до несрећних случајева. На почетку грађевинске сезоне имали ' неколико тежих случајева. Предузеће . „Славија“ изводећи земљане радове није се придржавало техничко“ -заштитних прописа, па је, због одроњавања зе 'мље повређено три липа:

Повећавањем будности код свих свесних грађана предузимањем енергичних мера за заштиту права грађана и правилно спровођење закона, зотклонићемо поједине самово“ ље неких службеника, кривце узи: мати на одговорност, а натерати сваког службеника да се у односу на грађане руководи социјалистич“ ким пригпипима пуног поштовања законитости, |

Народни одбор Шестог рејона кроз који просечно прође дневно око хиљаду грађана.

.

одан дан у Наподном одбору

ШЕСТОГ РЕЈОНА

АНАС је Марија Ерваћиновић

· седећи и дајући обавештења

странкама на улазу у зграду Народног одбора Шестог рејона, доштлла на идеју да провери и испита колико грађана уђе послом у Народни одбор. Још јутрос, када се отворила капија зграде, она је у једној свешчици цртицама обележавала посетиоце. И када је одбор завршио свој дневни рад, и када је последња странка напустила зграду, Марија је сабрала све те оловком исписане ознаке. Тако је данас у Народни одбор ушло 1.063 грађана.

ж

Око пореских шалтера увек има понеког. Ту се још једанпут про контролише _ садржина – пореског формулара и пребрсји новац

Са актом од неколико страна: откуцаних на машини и ћирилицоми латиницом, са разним потписима и печатима, прилази просед, дебељушкаст грађанин, шалтеру:

— Знате, друг Драгиша Поповић, занатлија... гравер по занимању, није могао доћи, заузет је... па је мене замолио!.. Ево у чему је ствар...

И онако пословно, исприча службенику да је Драгиши Поповићу обустављен рачун за исплату од неких девет хиљада динара, због тога што. није платио порез. И како би желео да му се обустави само 50 од сто од укупне своте, па да би он то накнадно исплатио.

— .. оно јест да дуг износи девет хиљада динара, али...

— Зашто се раније није сетио да изврши исплату, одвајајући. суму по суму. Тако би му мног) лакше било исплатити порез... Овако вам не можемо изаћи усусрет.

Мокушао је код надлежног органа — повереника финансија. Алиодговор је био исти. Повереник је делио мишљење свога чиновника, А грађанин није био у стању да да никакву примедбу, није било у његовим рукама.

На једном парчету папира, помоћник повереника, играјући се вешто бројкама, добио је број 4.600! То је цифра кућевласника у Шестом рејону, од којих две хиљаде уредно плаћа порез, док остали обично то заборављају. иако им се пошаље исписан порески формулар, и тиме добију све на готово, кога треба само да предају са новцем.

Просечно на једног пореског обве-

· зника — кућевласника дође три сто-

тине динара годишње, — објашњава помоћник повереника поверенику. Он то може лак) да исплати, а за нас то грађанско извршење дужности значило би остварење прихо да за милион и пет стотина хиљала линара. Само, мора се признати да

„је половина од њих уплатила за це-

лу ову годину, а један део те уредне

половине и за илућу, 1951 годину. ж

Већ је време доста поодмакло и

ПН у Повереништву народног здрав-

јер оправдање

ља и социјалног старања у пуном .·

је јеку, У просторији Дечјег међународног фонда стално улазе жене и подижу млеко у праху:

— ·Не можете веровати како добар јогурт направим од њега хвали се једна од њих службеници која врши расподелу.

Кроз све те просторије разговор се води највише о деци. Лето је ту,

а летовалишта за најмлађе ускоро

треба да отпочну са радом. Недељка Есаповић, референт за

Службеници једног народног одбора у сталном су додиру са грађанима

летовалишта, у великом је послу. Телефон! Она прилази столу. Води се разговор:

— Да, са летовалиштима је у реду... Али, немамо медицинара — студенти су заузети око испита! Јесте! . Па да, али би требало да нам обезбедите способне болничарке, за бригу ок» деце!

Евена брига, за бригу око деце, увек је велика., Није, лако било

ствбрити све што је потребно за 156 деце, почев од кревета па д»> тањира и виљушака. Све је то захтевало предан и неуморан рад, Али зато ће у Србији, ове године, рејонски одбор Шестог рејзна, који је први пут отворио своја летовалишта, послати децу у одмаралишта — Богдање, Медвеђа и Велика Дренова — поред Западне Мораве.

Седећи за писаћом машином, Нада Грујички, куцала је предлог за награђивање најбољих старатеља око незбринуте деце.

Кад почну лепи дани, повереник комуналних радзва Илија Радивојевић, ретко се може наћи у канцеларији. Његова је дужност да обиђе преко дана дванаест рејонских радилишта, да види шта се ради тамо; шта људи из те средине, из околних улица, мисле да треба урадити и како би се то и то могло учинити да буде што лепше и боље. · Свако јутро од осам часова он је у Народном одбору. Прочита дневни реферат за протекли дан из слу-

() |___0 НАШЕМ ДРЖАВНОМ УРЕЂЕЊУ | ДРЖАВНОМ УРЕЂЕЊУ

Колики је бројни родних одбора

састав на»

ројни састав народног од-

бора одређује се на осно-

ву броја становништва, сложености привредних односа и у оквиру следећих граница које је одредио Општи закон о народним одборима: у месни народни одбор бира се од једанаест до 45 одборника, Народни одбор града у саставу среза може имати од 35 до 60 одборника. Срески, градски и рејонски народни одбор бира од 50 до 100 одборника. У обласни народни одбор и народни одбор града који је изван састава области бира се 110 до 250 одборника.

Заседања народног одбора

Народни одбор сазива се на ретовна и изванредна заседања. Редовна заседања одржавају се у роковима који су одређени уставима народних _ република. (У НР Србији у редовна заседања окружни народни одбори

сазивају се четури пута годишње, срески једном у два месеца). Редовна заседања са-

зива Извршни одбор Народног одбора. Међутим, ако Извршни одбор не сазове заседање до и"стека уставом одређеног · рока, народни одбор може се сам састати прве нелеље по _ истеку месеца у коме је морало бити одржано редовно заседање. Ванредна заседања народног одбора, сазивају се у случајевима када се мора ју решити извесна путања која не могу чекати до редовног заседања. Ванредно заседање сазива Извршни Це МАР У А АМУ кит ов ну по сопственој иницијати-

публике и виши народни одбор, односно његов извршни одбор.

Права и дужности одборника

ви или на захтев једне трећине одборника, влада народне ре-

Као народни „ претставници одборници имају права и дужност да присуствују седницама народног одбора и учествују у његовом раду, да раде у комисијама и да савесно врше све дужности које им повери. Народни одбор или његов Извјшни одбар.

Исто тако, народни одборници имају права да за време заседања народног одбора писмено или усмено упућују питања извршном одбору или појединим његовим члановима. Такође, наредни одборници не могу бити кривично гоњени или лишени слободе без претходног одобрења свог наролног одбора.ла у времену између два заседања народног одбора, без одобрења извршног одбора. Међутим, одборник се може лишити слободе и бити кривично гоњен само у случају ако се затекне у вршењу тежег кривичног дела (на пример, убиство), или ако постоји опасност од бекства.

За свој рад одборници су одговорни и полажу рачуна својим бирачима и народном _ одбору у који су изабрани. Одборнику престаје мандат ако изгуби бирачко право, опозову га бирачи, промени пребивалиште

ван подручја (седишта) народног одбора у који је изабран, сулске осуде рали издржавања учињеног кривичног цела са поправним ралом или осуде луже од шест ПО на

жбе о парковима, чистоће, калдрме, и контроле комуналних објеката. А

ако има и предлог неке основне ор-,

ганизације, или грађанина, за изградњу или оправку неког објекта, он тај предлог размотри, узме са собом у џеп, и оде на терен. Ти предлози нису узалудни! Једанаеста основна организација, предложила је оправку чесми. А већ до данас оправљено је и подигнуто 48 њих са бетонским “стубовима. Ето, Четрнаеста основна организација предложила је „да се у план узме оправка Мокролушк“у улице . Данас камиони пребацују грађевинск!' материјал у Мокролушку улицу где ће отпочети радови ових дана.

Код чиновника шалтерске службе Повереништва трговине и снабдевања дошао је Јован Синђелић са молбом да му се доделе дрва.

— Немам где да набавим, а жена ми је болесна, Имам двоје деце...

Вади потврду од своје основне организације и још нека документа. Чиновник разгледа и одобрава му извесну количину.

За њим долази једна чиновница, која је после квоте службеника, премештена за Падинску Скелу. Тражи потрошачку карту, али је не добија, Није запослена, није ни отиштла на нову дужност. па не може ни добити оно што тражи.

Данас је и Крста Костић дошао да тражи карте за снабдевање, Исти је случај. Али за њега и жену потрошачка карта није му издата, већ само за двоје деце, Живојина и Ратомира, и то само за овај месец док не нађе ново запослење,

ж

И код матичара данас је била мала свечаност, која се поновила неколико пута. Заправо, у његов)ј канцеларији, данас је склопило брак, шест младих парова. На њиховим лицима запажала се радост, али узбуђење било је прикривено, Једино би, њихова унутрашња гоживљавања, открила дрхтава рука при потписивању свога имена на страницу матичне књиге регистрованих, Тога дана младенце је испитивао и ре"гистровао повереник Народног одбора Петар Неналовић.

Али то није било све. Данас је у матичну књигу рођених уписано и пет новорођенчади. Једна мајка. не познајући начин регистрације детета у матичну књигу рођених. довела је и кума „ради крштења".

ж ж .

Десно од улаза у хол Народног одбора Шестог рејона, смештена је књита жалби, дата грађанима на расположење, Већ дуже времена на њеним страницама, није записана ни једна примедба, нити притужба грађана. Последња жалба грађана била је, и то по станбеном питању, уписана петнаестог марта ове године. Једино, после тога, уписане су три похвале и то све посвећене Марији Ервачиновић, У њима грађани одају своје признање за велику услугу и олакшање које им чини ова службеница. на улазним – вратима, дајући им сва потребна обавештења.

Данас је рад у Народном одбору завршен, И последњи посетилац напустио је зграду. Просторије се рибају и уређују. У башти, пред зградом Народног одбора, баштовани довршавају окопавање расцветалог цвећа.

ијно Ми | дату имовнау

изградњи паче ниана поред

· планирања, јачања продуктивности рада и усавршавања произ„водних процеса, "јавља се потреба правилне употребе свих привредних средстава са којима рукујемо и ко“ јима се служимо, како У оквиру“ друштвене, тако и у оквиру вла: стите својине.

Чланови Фронта Београда, преко својих основних организација показали су до сада одличне резултате у сакупљању старог гвожђа. Вагони и вагони старог гвожђа, сакупљени по улицама Београда, послати су у наше железаре, где су послу“ жили као храна Мартеновим пећима. за добијање челика, Само у ме“ сецу априлу ове године чланови "Фронта Београда сакупили су 155.306 килограма разних отпадака. Од тог га сакупљено је 136.401 килограм најважнијег отпатка — старог гвожђа. Од коликог

је значаја за нашу индустрију прикупљање отпадака, 2 посебно старог гвожђа, показује овај пример. Ако би свако домаћин“ ство у Београду сакупило годишње по пет килограма старог гвожђа, што није немогуће, јер гвожђа има по двориштима, улицама, плацевима, — то би било 950.000 килограма старог гвожђа, односно 950 тона. Кад би се то старо гвожђе помешало са истом количином сировог гво“ жђа, добило би се 1.900 тона чели“ ка. Од те количине челика може се направити 19 локомотива или 180 железничких вагона.

Нашој текстилној индустрији потребне су велике количине сировина, којих ми немамо довољно, Старе крпе претстављају сировину, која је веома важна нашој текстил“ ној индустрији. А старих крпа та“ кође има свуда, у сваком домаћин= ству. Ако би свако домаћинство Београда сакупило годишње само три килограма крпа, то би се саку“ пила количина од 570.000 килогра= ма, која претставља милионску вредност.

По свему овоме јасно се види колико је акција за прикупљање старих отпадака значајна за привреду уопште.

Штедња електричне енергије веома је значајна за нашу индустрију, за правилан и успешан рад многих наших предузећа. Поред штедње електричне енергије по предузећима, која се може спровести искљу“ чењем машина чим престане рад, гашењем непотребних сијалица, велики допринос на овом сектору штедње могу да даду домаћинства, ако ограниче потрошњу струје на своје најнужније потребе. Штедњом електричне енергије штеди се и угаљ, без кога наша индустрија не би могла да живи. Ако би свако домаћинство Београда уштедело месечно само по три киловата, што се веома лако може постићи, гашењем сијалица у просторијама У којима нема никога, искључивањем грејалица, решоа и.пегли, када није потребно да су укључени, уштедело би се 570.000 киловата. Са том количином електричне енергије обезбедила би се могућност да се превезе, трамвајима и тролејбусима, 600.000 трудбеника. Или, та количина електричне енергије коју Београђани могу да уштеде сваког месеца, без много напора, омогућила би рад десет металских фабрика, У којима ради по 500 радника, или та количина омогућила би привреди да кроз индустриску репродукцију 0 ствари 500 милиона динара. Рекли смо већ да штедети електричну енергију значи штедети угаљ. Ако би

свако домаћинство Београда уштедело месечно три киловата електричне енергије, 860 домаћинстава могло би се снабдети са једном тоном угља.

Многи грађани не знају да једна грејалица средње јачине троши о нолико електричне енергије колико се троши када је а кључено 80 сијалица, а један решо троши као 40 сијалица. То показује колико се може уштедети благовременим искључењем решоа и грејалица.

пимовољоавва ИАТА АИ У АТА И

Извршиоци Петогодишњег плана

ЂОРЂЕ ПОКРАЈАЦ

ВИСОКОКВАЛИФИКОВАНИ рад ник. Познат је одавно и ван свога колектива. У Индустрији мотора У Раковици, ради на изради монта» жног и контролног алата, Високо пребацујући норму, Петогодишњи план је извршио јануара ове године. Покрајац Ђорђе спада еу плејаду бораца за социјализем, чијих ће се имена сећати будуће генерације. Џознајући одлично свој посао, сва» кодневно га усавршавајући, својим залагањем и напорима, огромно користи нашој индустрији. Свестан тога да знање и стручност треба да пренесе на млађе, жртвује слободно време и свако поподне радиу ф»аћрици ,21 мај“, у Кнежевцу, са петорицом омладинаца, који су били у Чехословачкој на учењу заната, а сада, радећи са њим, употпуњују

зпање праксом.

У Индустрији мотора није лако бити ударник. Посао је врло прецизан и захтева много пажње и преланости. И када је тамо радник виттеструки ударник, стиче неизмерно поштевање и љубав својих другова,

Ћорђе Покрајац је досада петнаест пута проглашен за ударника, Многе награде и похвалнице сведоци су тих победа, Носилац је Ордена рада и јубиларне споменице

1944 — 1949. У (фронтовској организацији Кошутњака кандидован је за Градски народни одбор.